Kto ma pozná vie, že som obrovský fanúšik banana bread- banánového chleba. Prvý krát som ho ochutnala počas môjho študenstkého pobytu v Amerike, v kuchyni mojej americkej host mamy. Ona ho robila podľa jej tradičného receptu s dvomi hrnčekami cukru a pravdu povediac mi to vtedy vôbec nevadilo. Bol brutálny!
Až keď som prišla domov, začala som skúšať aj iné recepty a zistila som, že vôbec do tohto zázraku netreba pridávať toľko cukru. Veď banány sú sladké sami o sebe. Stačí pridať trochu medu či trstinového cukru a delikatesa je na svete.
Zdravý banánový chlieb je skvelý na raňajky alebo ako snack ku kávičke. Ja ho mám rada sám (bez topingov) ale ak sa vám žiada, kľudne si naň môžete pridať maslo, džem, nutelu..
Pridávanie extra prísad ako napríklad orieškov či čokolády je tiež na vás. Ja ich v recepte zahŕňam, lebo ich tam vždy pridám, ale vy ich môžete kľudne vynechať, prípadne ich môžete nahradiť hrozienkami alebo iným sušeným ovocím.
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 3-4 polievkové lyžice medu alebo trstinového cukru
- 3 zrelé banány
- 5 polievkových lyžíc roztopeného masla (60g) alebo 5 polievkových lyžíc oleja
- 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu alebo acidka
- 1 čajová lyžička vanilkovej pasty alebo 1/2 vanilkového cukru
- 1 hrček múky z vločiek- rozmixované ovsené vločky (môžete nahradiť múkou)
- 1 hrček hladkej špaldovej múky (môžete aj pšeničnú:)
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- ½ čajovej lyžicky škorice
- ½ hrnčeka nasekanej čokolády
extra ak máte radi :½ hrnčeka nasekaných orieškov (alebo sušeného ovocia…)
Postup:
- Rúru si zahrejeme na 175 stupňov Celzia
- V miske vyšľaháme vajcia s medom alebo cukrom
- Pridáme vidličkou rozpučené banány, maslo (alebo olej), jogurt/acidko a všetko spolu premiešame
- Pridáme múky zmiešané s práškom do pečiva, soľou, škoricou a premiešame
- Nakoniec pridáme čokoládu a ak používame oriešky tak aj tie a jemne premiešame
- Formu vytrieme maslom a nalejeme do nej cesto
- Pečieme pri 175 stupňoch 50-60 minút. Po 50 minútach odporúčam vyskúšať test so špajdlou- pokiaľ nám špajdla vyjde z cesta suchá, banánový chlieb je hotový
Dobrú chuť!
Wau! Tento banana bread je taký výborný, že som ho za týžden robila trikrát a každému ho odporúčam!
Jeej Mati tak to sa veľmi teším! :))
Jej Mati tak to sa veľmi teším!
Trvalo to len 5 hodín odkedy som ho vybrala z trúby a už nie je! ?
A to som ani nedala čokoládu, lebo som už nemala. A vločky som nemlela, dala som 1,5 pohára celých vločiek. A bol skvelý ?
Haha Miška tak to ma teší! 🙂
Zatial najlepsi bananovy chlieb. Idem pozriet dalsie vase recepty, lebo ak su take dobre ako tento chlebik, tak sa mam na co tesit. Dakujem.
Dobrý deň Danka, tak to sa veľmi teším, že tak chutil!
Dobrý deň Danka, tak to sa veľmi teším, že tak chutil! Určite vyskúšajte aj ostatné recepty, dúfam, že sa vám budú pačiť! :))
Môj prvý banánový chlieb, na ktorý som sa odhodlávala veľmi dlho a pri tomto recepte určite aj ostanem. Spravila som si z neho vegan variantu a je úúúžasný a vláčny.
Veľmi ďakujem za recept, ktorý potešil nielen mňa ale aj obdarovaných. :))
Dobrý deň, jej, tak to ma neskutočne teší!! 🙂
Konečne môžem aj ja povedať, že viem urobiť dokonalý banana bread, vďaka karotke ?
Ooo teším sa že vyšiel a chutí! 🙂
Vždy robím chlebík len podľa tohto receptu ! a všetci ho milujú ❤️
Ahoj Kristínka, tak to sa veľmi teším!!:)
Prajem krásny deň 🙂
Luxusní chlebík, místo čokolády jsem dala jen kakao a perfektní i tak. Děkuji!