Zdravý banánový chlieb

bananovy chlieb

Kto ma pozná vie, že som obrovský fanúšik banana bread- banánového chleba. Prvý krát som ho ochutnala počas môjho študenstkého pobytu v Amerike, v kuchyni mojej americkej host mamy. Ona ho robila podľa jej tradičného receptu s dvomi hrnčekami cukru a pravdu povediac mi to vôbec nevadilo. Bol brutálny!

Až keď som prišla domov, začala som skúšať aj iné recepty a zistila som, že vôbec do tohto zázraku netreba pridávať toľko cukru. Veď banány sú sladké sami o sebe a stačí trochu medu a delikatesa je na svete.

Banánový chlebík je skvelý na raňajky alebo ako snack ku kávičke. Ja ho mám rada sám (bez topingov) ale ak sa vám žiada, kľudne si naň môžete pridať maslo, džem, nutelu..

Pridávanie extra prísad ako napríklad orieškov či čokoládovy je tiež na vás. Ja ich v recepte zahŕňam, lebo ich tam vždy pridám, ale vy ich môžete kľudne vynechať, prípadne ich môžete nahradiť hrozienkami alebo iným sušeným ovocím.

bananovy chlieb

bananovy chlieb

bananovy chlieb

Ingrediencie:

  • 3-4 zrelé banány
  • 5 PL olivového oleja alebo rozpustého masla (55g masla)
  • 3-4 PL  medu
  • 2 vajíčka
  • 1 PDP
  • 1/2 vanilkového cukru
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL škorice
  • 1 hrček múky z vločiek (rozmixované ovsené vločky)
  • 1 hrček hladkej špaldovej múky (môžete aj obyčajnú:) )
  • ½ hrnčeka nasekanej čokolády
  • ½ hrnčeka nasekaných orieškov (alebo sušeného ovocia…)
recept na zdravý bananovy chlieb

zdravý banánový chlieb

bananovy chlieb

Postup:

  1. Rúru si zahrejeme na 180 stupňov C
  2. V miske vyšľaháme vajcia s medom a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Pridáme vajíčka, rozmixované banány,  maslo (alebo olivový olej) a všetko spolu premiešame
  4. Pridáme múky zmiešané s práškom do pečiva, soľou, škoricou a premiešame
  5. Nakoniec pridáme čokoládu a oriešky a jemne premiešame
  6. Obdĺžnikovú formu vytrieme maslom a nalejeme do nej cesto
  7. Pečieme pri 175 stupňoch 50-60 minút, pokiaľ nám na špáradle nič nezostane

Dobrú chuť!

bananovy chlieb

bananovy chlieb

Comments (14)

  • Martina 5 rokov ago Reply

    Wau! Tento banana bread je taký výborný, že som ho za týžden robila trikrát a každému ho odporúčam!

    Majka 3 roky ago Reply

    Jeej Mati tak to sa veľmi teším! :))

  • Majka 5 rokov ago Reply

    Jej Mati tak to sa veľmi teším!

  • Michaela 4 roky ago Reply

    Trvalo to len 5 hodín odkedy som ho vybrala z trúby a už nie je! ?
    A to som ani nedala čokoládu, lebo som už nemala. A vločky som nemlela, dala som 1,5 pohára celých vločiek. A bol skvelý ?

    Majka 3 roky ago Reply

    Haha Miška tak to ma teší! 🙂

  • Danka 3 roky ago Reply

    Zatial najlepsi bananovy chlieb. Idem pozriet dalsie vase recepty, lebo ak su take dobre ako tento chlebik, tak sa mam na co tesit. Dakujem.

    Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň Danka, tak to sa veľmi teším, že tak chutil!

  • Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň Danka, tak to sa veľmi teším, že tak chutil! Určite vyskúšajte aj ostatné recepty, dúfam, že sa vám budú pačiť! :))

  • Púpava 3 roky ago Reply

    Môj prvý banánový chlieb, na ktorý som sa odhodlávala veľmi dlho a pri tomto recepte určite aj ostanem. Spravila som si z neho vegan variantu a je úúúžasný a vláčny.
    Veľmi ďakujem za recept, ktorý potešil nielen mňa ale aj obdarovaných. :))

    Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň, jej, tak to ma neskutočne teší!! 🙂

  • Dominika Vlasáková 3 roky ago Reply

    Konečne môžem aj ja povedať, že viem urobiť dokonalý banana bread, vďaka karotke ?

    Majka 3 roky ago Reply

    Ooo teším sa že vyšiel a chutí! 🙂

  • Kristína 2 roky ago Reply

    Vždy robím chlebík len podľa tohto receptu ! a všetci ho milujú ❤️

    Majka 2 roky ago Reply

    Ahoj Kristínka, tak to sa veľmi teším!!:)
    Prajem krásny deň 🙂

Napísať odpoveď pre Púpava Cancel Reply