Zdravý banánový chlieb

bananovy chlieb

Kto ma pozná vie, že som obrovský fanúšik banana bread- banánového chleba. Prvý krát som ho ochutnala počas môjho študenstkého pobytu v Amerike, v kuchyni mojej americkej host mamy. Ona ho robila podľa jej tradičného receptu s dvomi hrnčekami cukru a pravdu povediac mi to vôbec nevadilo. Bol brutálny!

Až keď som prišla domov, začala som skúšať aj iné recepty a zistila som, že vôbec do tohto zázraku netreba pridávať toľko cukru. Veď banány sú sladké sami o sebe a stačí trochu medu a delikatesa je na svete.

Banánový chlebík je skvelý na raňajky alebo ako snack ku kávičke. Ja ho mám rada sám (bez topingov) ale ak sa vám žiada, kľudne si naň môžete pridať maslo, džem, nutelu..

Pridávanie extra prísad ako napríklad orieškov či čokoládovy je tiež na vás. Ja ich v recepte zahŕňam, lebo ich tam vždy pridám, ale vy ich môžete kľudne vynechať, prípadne ich môžete nahradiť hrozienkami alebo iným sušeným ovocím.

bananovy chlieb

bananovy chlieb

bananovy chlieb

 

Ingrediencie:

  • 3-4 zrelé banány
  • 5 PL olivového oleja alebo rozpustého masla
  • 5 PL  medu
  • 2 PL mlieka
  • 2 vajíčka
  • 1 PDP
  • 1/2 vanilkového cukru
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL škorice
  • 1 hrček múky z vločiek (rozmixované ovsené vločky)
  • 1 hrček celorznnej múky ( ja používam polohrubú špaldovú, môžete aj obyčajnú:) )
  • ½ hrnčeka nasekanej čokolády
  • ½ hrnčeka nasekaných orieškov (alebo sušeného ovocia…)

bananovy chlieb

bananovy chlieb

Postup:

  1. Rúru si zahrejeme na 180 stupňov C
  2. V miske mixérom zmiešame med s olejom (alebo maslom), kým sa nám tieto dve ingrediencie úplne nespoja
  3. Pridáme vajíčka, mlieko, vanilkový cukor, rozmixované banány a všetko spolu premiešame
  4. Pridáme múky zmiešané s práškom do pečiva, soľou, škoricou a premiešame
  5. Nakoniec pridáme čokoládu a oriešky a jemne premiešame
  6. Obdĺžnikovú formu vytrieme maslom a nalejeme do nej cesto
  7. Pečieme pri 180 stupňov 50-60 minút, pokiaľ nám na špáradle nič nezostane

Dobrú chuť!

bananovy chlieb

bananovy chlieb

 

 

Comments (3)

  • Martina 1 rok ago Reply

    Wau! Tento banana bread je taký výborný, že som ho za týžden robila trikrát a každému ho odporúčam!

  • Majka 1 rok ago Reply

    Jej Mati tak to sa veľmi teším!

  • Michaela 7 mesiacov ago Reply

    Trvalo to len 5 hodín odkedy som ho vybrala z trúby a už nie je! ?
    A to som ani nedala čokoládu, lebo som už nemala. A vločky som nemlela, dala som 1,5 pohára celých vločiek. A bol skvelý ?

Leave a Reply