Zdravé domáce brumíky

recept zdravy_brumik

Dnes som si pre vás pripravila skvelý recept na zdravých domácich brumíkov. Je úplne jednoduchý, vhodný nie len pre detičky 👼🏼 Aby boli brumíci čo najzdravší, použila som do nich špaldovú múku, med a do stredu som pridala džem. Ale poviem vám úprimne, do niektorých som namiesto džemu šupla nutellu a joooj to bol hneď iný level šmakociny (odporúčam najmä mamičkám:) )

Určite niektorých z vás zaujíma, odkiaľ mám formičky na brumíkov (macíkov). No to vám bohužial neporadím, pretože mne ich požičala moja susedka Miška. Keď si však trošku pogooglite, určite ich niekde na internete nájdete:)

Domáce brumíky u nás najviac obľubuje Filip. Nie len ich jedenie ale aj ich prípravu. Filipa sa snažím zapájať do bežných aktivít a varenie/ prečenie je práve jednou z nich. Pri pečení spojíme príjemné s užitočným- popracujeme na jemnej aj hrubej motorike, a popri tom napečieme zdravý snack 🙂

Zopár tipov k receptu

  • formu na domácich brumíkov odporúčam poriadne vymastiť maslom, aby sa vám macíkovia na formu neprilepili
  • formičky na brumíkov nepreplňujte, pretože brumíkovia ešte narastú
  • naplnenú silikónovú formu na brumíkov odporúčam piecť na plechu, aby vám po ceste do rúry cesto z formy nevytieklo (ako sa to raz stalo mne)
  • pri vyberaní silikónovej formy z rúry používajte rukavice, pretože forma je veľmi horúca

Ingrediencie zdravé domáce brumíky

  • 3 vajíčka
  • 2 PL trstinového cukru alebo medu
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 50g masla alebo oleja
  • 3/4 hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • džem alebo nutella na plnenie

Postup zdravé domáce brumíky

  1. Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme z nich tuhý sneh
  2. Žĺtka vyšľaháme s medom/ trstinovým cukrom do peny
  3. Pridáme mlieko, roztopené maslo/olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame
  4. Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh a len jemne premiešame
  5. Silikónové formičky poriadne vymastíme maslom a nalejeme do nich cesto (Ak chcete brumíkov dvoj-farebných, do tretiny cesta pridajte kakao a do hlavičky nalejte cesto s kakaom)
  6. Do stredu každého macíka pridáme džem alebo nutellu
  7. Pečieme v rúre vyhriatej na 180C približne 20 minút

Ak hľadáte viac zdravých inšpirácií, odporúčam vyskúšať aj ovsenú kašulievance či domácu orieškovú granolu. Dúfam, že vám budú domáci brumíkovia chutiť a budem rada, ak sa o váš názor podelíte v komentároch.

recept zdravy_brumik

Comments (3)

  • Martina 4 týždne ago Reply

    Dobrý deň.
    Je možné použiť , len špaldovú múku?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Majka 2 týždne ago Reply

    Dobrý deň Tinka, áno samozrejme, môžete použiť len špaldovú múku. Akvšak dala by som si pozor na druh špaldovej múky. Ak je celozrnná špaldová, použila by som jej o trošku menej, pretože u tej mám skúsenosť, že cesto niekedy príliš zhutní.
    Dúfam, že sa podaria a prajem krásny deň 🙂

  • Tina 3 týždne ago Reply

    Je mozne pouzit len spaldovu muku?

Leave a Reply