ZDRAVÁ JABLKOVÁ BÁBOVKA

zdrava_jablkova_babovkazdrava_jablkova_babovka

Milujem túto jablkovú bábovku. Je pre mňa ideálnym jesenným koláčikom, ktorý škoricou prevonia celý byt. Vďaka jablkám je bábovka šťavnatá, vláčna a aj bez pridania veľkého množstva cukru príjemne osladená.

Recept na zdravú jablkovú bábovku je veľmi jednoduchý a už tradične hrnčekový. Pri pečení sa mi veľmi osvedčilo používanie hrnčekov ako odmeriek, pretože mi to uľahčuje a urýchluje celý proces pečenia. Hrnček, ktorý používam má objem 240ml.

Zdravá jalbková bábovka je osladená jablkami a hnedým cukrom. Je výborná sama o sebe, ale ak ju chcete naozaj dokonalú, odporúčam nevynechať karamelovú polevu. Karamel dodá bábovke na chuti aj na vzhľade. Príprava karamelu vie dať občas zabrať, preto je potrebné dodržiavať presný postup. Odporúčam tiež použiť kvalitné ingrediencie, ktoré vám dopomôžu k vydarenému karamelu. V mojom prípade to bolo maslo a šľahačková smotana od značky Sabi, ktoré nájdete v potravinovom reťazci Milk Agro. So Sabi výrobkami som naozaj veľmi spokojná, pretože sú kvalitné, poctivé a čo je dôležité, sú vyrobené na Slovensku.

zdrava_jablkova_babovka

Ingrediencie jablková bábovka

  • 4 vajcia (M alebo L)
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor 
  • 70 g rozpusteného Sabi masla
  • 1/2 hrnčeka mlieka 
  • 1/4 hrnčeka jemných vločiek 
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček hladká pšeničnej múky
  • 1 čl škorice
  • 1 prášok do pečiva 
  • 3 jablká (cca 280g)

Postup jablková bábovka

  1. Jablká ošúpeme, nakŕajame na malé kúsky a odložíme bokom
  2. Bielka oddelíme od žltok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh
  3. K žĺtkami pridáme cukor a vyšľaháme do peny
  4. Postupne k žltkam pridáme roztopené maslo, mlieko a premiešame 
  5. Pridáme aj ovsené vločky a cez sitko preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou
  6. Pomocou varešky jemne vmiešame sneh z bielok a zľahka premiešame 
  7. Nakoniec pridáme nakrájané jablká a jemne premiešame 
  8. Pečieme vo vymastenej a múkou vysiatej forme v rúre vyhriatej na 175C 45 minút

Recept karamel

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 20g Sabi masla
  • 0,75 dcl Sabi smotany na šľahanie.  

Postup:

  • V hrnci rozpustíme cukor, pridáme maslo a premiešame
  • Následne pridáme smotanu na šľahanie, premiešame a necháme prejsť varom.
  • Odstavíme z ohňa a karamelom polejeme bábovku.

Dobrú chuť!

zdrava_jablkova_babovka
zdrava_jablkova_babovka

No Comments

Leave a Reply