Zapekaná cuketa s mletým mäsom

zapekaná cuketa s mletým mäsom. Recept

Odkedy náš malý Filip začal jesť prvé príkrmy, cuketa u nás doma nemôže chýbať. Je to veľmi vďačná zelenina, lebo dlho vydrží, je zdravá, ľahučká a dá sa pripraviť na milión spôsobov. Veľmi často ju pridávam do zeleninovej polievky, šalátov či rizota. Najnovšie sme si obľúbili tento recept na zapekanú cuketu s mletým hovädzím mäsom. Je to naozaj delikatesa! A aj keď mleté mäso nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, v tomto recepte nám všetkým veľmi chutí.

Ingrediencie v recepte sú rozrátané pre 4-6 osôb (podľa toho akých máte doma jedákov). Preto ak vám stačia dve cukety, do zvyšku mäsa môžete pridať ešte jednu konzervu lúpaných paradajok a použiť ho ako omáčku k cestovinám. Môžeme ju nazvať aj nepravou, ale zato výbornou omáčkou Bolognese.

Zapekanú cuketu odporúčam podávať s varenými zemiakmi. Tie dokáže uvariť každý, ale ja by som s vami predsalen rada zazdielala aj postup, akým ich pripravujem ja. Recept je mojej babičky, na ktorej kuchyňu nedám dopustiť. Zemiaky očistíme, nakrájame, vložíme do hrnca s vlažnou neosolenou vodou a privedieme k varu. Keď sú takmer hotové, pridáme soľ a ešte dovaríme. Uvarené zemiaky zlejeme, vrátime späť do hrnca a pridáme k nim maslo. To sa krásne rozpustí a zemiaky nasiaknú neodolateľnou maslovou chuťou.

Ingrediencie zapekaná cuketa s mletým mäsom

  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 500g mletého mäsa (najlepšie hoväzdie)
  • 200g mrkvy
  • 100g sušených paradajok
  • 1 konzerva lúbaných paradajok
  • soľ, korenie, oregano
  • 4 cukety
  • strúhaný syr (cca 100g )
  • varené zemiaky ako príloha

Postup

  1. V hrnci na olivovom oleji jemne orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak
  2. Pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu, sušené paradajky, soľ a korenie a opäť krátko orestujeme
  3. Ďalej pridáme osolené a okorené mleté mäso a restujeme cca 5 minút (mäso musí byť hnedé)
  4. Mäso podlejeme vodou a dusíme, kým sa voda neodparí
  5. Pridáme konzervu paradajok a oregano a necháme variť, toľko, aby bola mrkva mäkká
  6. Kým sa varí mäso, cukety umyjeme, prekrojíme na polovice a pomocou lyžice vydlabeme stred
  7. Cukety plníme mäsovou zmesou a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na na 180 C na 25 minút
  8. Po 25-tich minútach cukety posypeme syrom a pečieme ďaľších 5 minút
  9. Cukety podávame s varenými zemiakmi alebo šalátom

Dobrú chuť!

zapekaná cuketa s mletým mäsom. Recept
zapekaná cuketa s mletým mäsom. Recept

No Comments

Leave a Reply