Krásny na pohľad a plný neodolateľných chutí. Ako stvorený na to, aby ste sa s ním podelili s tými, ktorých máte radi. A najmä v tomto vianočnom čase, keď sa návštevy menia ako na bežiacom páse, sa vám recept na kysnutý veniec môže hodiť.
Položte veniec na stôl, nalejte hosťom vínko a sledujte ako nenápadne mizne bobuľka za bobuľkou. Nôž k nemu nikto potrebovať nebude, kúsky sa oddeľujú samy a camembert vonia do ďaleka. Tu je čas na smiech a komplimenty pre kuchárku 🙂
Upiecť tento syrový veniec je pritom úplne jednoduché. Fakt. Ak sa s kysnutým cestom tak trochu pasujete a stále nie je celkom jasné, kto je tu víťaz, poďte do toho so mnou. Chce to len pár pravidiel a keď cestu dáme, čo si pýta, bohato sa nám odmení.
Prácu som si uľahčila kysnutím priamo v parnej rúre Bosch s funkciou “Stupeň kysnutia,” vďaka čomu vykyslo spoľahlivo a rýchlo. A neobschlo, podotýkam. Behanie po dome a hľadanie toho najteplejšieho miesta pre misku s cestom mi tentokrát ani veľmi nechýbalo. Ono, adrenalín je pri varení fajn, ale môcť sa spoľahnúť je ešte viac 🙂


Ingrediencie na cesto
- 200g plnotučného mlieka
- 20g čerstvého droždia (alebo 8g sušeného)
- 365g hladkej múky
- 1/2 polievkovej lyžice soli
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 vajce
- 65g masla
Ingrediencie na plnku
- 150g tvrdého syra (vhodné sú aj syrové tyčinky)
- 1 syr camembert
- olivový olej
- vetvička rozmarínu na ozdobenie (môžete vynechať)
- vajíčko na potretie venca pred pečením
- maslo na potretie upečeného venca
Postup:
- Do 100ml teplého (nie však horúceho!) mlieka pridáme po čajovej lyžičke kryštálového cukru a múky a premiešame. Následne do mlieka rozdrobíme droždie, premiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým kvások nenarastie po vrch pohára.
- Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou, cukrom, vykvaseným droždím, vajíčkom a nakoniec pridáme aj mlieko. Cesto poriadne vymiesime, najlepšie kuchynským robotom s nadstavcom háku alebo použijeme mixér so špirálovými metličkami. Miesime dovtedy, kým sa cesto nezačne odlepovať od krajov misky.
- Cesto následne necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Ja som využila moju parnú rúru Bosch a jej funkciu “Stupeň kysnutia”. Cesto, ktoré zdvojnásobilo svoj objem, vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti. Z nich ušúľame valčeky, ktoré nakrájame na malé kolieska. Do každého kolieska vložíme kúsok syra a vytvarujeme guličku.
- Z camembertu odrežeme vrchnú časť, syr pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme rozmarínom. Syr vložíme do stredu tortovej formy a okolo neho v dvoch radoch poukladáme guličky plnené syrom, aby vznikol tvar venca.
- Veniec necháme ešte 10 minút kysnúť a následne ho potrieme vajíčkom rozšľahaným s čajovou lyžičkou vody.
- Pečieme v rúre Bosch na funkcii “koláč z kysnutého cesta” upravenej na 15 minút alebo v rúre vyhriatej na 175 stupňov °C zhruba 15-20 minút.
- Upečený veniec potrieme roztopným maslom a podávame.
Dobrú chuť!


No Comments