Vianočné orechové kolieska “samý orech”

recept orechove_kolieska

Raz, keď budem dostatočne stará a v nostalgickej nálade, prepíšem tento recept, vložím do vrecka, potom do plechovice od holandského kakaa a zakopem ho v záhrade pre ďalšie generácie. Rovno pod orech. Orechové kolieska s džemom v čokoláde si to zaslúžia. 

Kolieska, o ktorých vám píšem, patrili do kuchyne mojich babičiek presne ako modro-červená nádoba od kakaa a praktický igelitový obrus a dvere, na ktoré sme si značili ako sme podrástli. Presne kvôli tomuto receptu sa u nás na jeseň lúskajú orechy vo veľkom a kvôli nemu sa v advente uskutoční najviac telefonátov. Každá jedna dcéra či vnučka má ten recept “v ktorom je veľa trojok” dávno prepísaný, o to by ani nešlo, ide skôr o to, že my mladšie babičkino know-how rokmi vylepšujeme a svoje zistenia navzájom konzultujeme. 

Nové generácie nahradili rastlinný tuk maslom a aj babička naveľa uznala, že teda dobre, môže byť. Ale o kokosovom cukre som jej nič nehovorila, tak ma neprezraďte! Mimochodom, vaľkáme na tri milimetre a nepoužívame veľkú formičku, lebo kolieska sú sýte a sú chutnejšie, keď sú pod jeden zub. Ňuňu. Malé. 

Krása receptu je v jeho jednoduchosti. Spojenie orechov, cukru, kvalitného poctivého masla a kakaa, ku ktorému sa vo finále pridá kyslastý džem a čokoláda, vedie rovno do rozprávok. Chcete tam ísť do mnou? Tak pohľadajte zásteru.  

recept orechove kolieska

Ingrediencie na orechové cesto

  •  330g hladkej múky
  •  150g mletých vlašských orechov 
  •  130g kokosového cukru (môžete nahradiť práškovým)
  •  30g kakaa 
  •  300g masla zmäknutého masla SABI (Milk Agro)

Ingrediencie na zdobenie orechových koliesok

  • 50 g kyslejšieho džemu, napríklad ríbezľového 
  • 100g čokolády na varenie
  • vlašský oriešok alebo mandľa na ozdobu

Postup na orechové cesto

V miske zmiešame hladkú múku, kokosový (alebo práškový) cukor a mleté vlašské orechy. Cez sitko preosejeme kakao, aby sme sa vyhli kakaovým hrudkám. Nakoniec do sypkej zmesi pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vymiesime cesto. Cesto dáme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň na hodiny, pokojne cez noc). Cesto následne rozdelíme na tri rovnaké časti

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,3 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 175 C 7 minút. Nepresušíme ich. Hotové sú vtedy, keď je ich povrch trošku mäkký. Po upečení necháme kolieska vychladnúť na plechu a následne ich plníme  kyslejším džemom, napríklad ríbezľovým alebo lesnou zmesou. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a namočíme v nej vrchnú časť kolieska. Nakoniec orechové koliesko ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť

recept orechove_kolieska

recept orechove_kolieska
recept orechove_kolieska

No Comments

Leave a Reply