Nemyslela som si, že niekedy budem na blog pridávať recept na veľkonočnú hrudku, pretože pár rokov dozadu som ešte ani netušila, čo to tá hrudka vlastne je. S týmto veľkonočným fenoménom ma zoznámil až môj manžel, ktorý na hrudku nevie dopustiť. Veľmi si prial, aby sme si ju v našej domácnosti na Veľkú noc spolu pripravili a urobili z toho našu vlastnú, veľkonočnú tradíciu. Musím sa priznať, že sa mi do prípravy hrudky veľmi nechcelo, ale čo by človek pre svojho manžela neurobil 🙂 Jednu sobotu sme sa do toho spoločne pustili a vyšiel z toho tento recept na naozaj krásnu a chutnú veľkonočnú hrudku. S receptom nám pomáhala naša kamarátka Tonka s jej maminou, ktoré majú v príprave veľkonočnej hrudky už dlhoročnú prax, takže na recept sa môžete sto percentne spoľahnúť! 🙂
A čo to tá hrudka či syrek teda je? Ja by som to pomenovala ako nepravý syr, ktorý vznikne vyzrážaním vajec v horúcom mlieku. Jeho príprava je celkom jednoduchá a nenáročná na suroviny. Existuje viac variánt, ako si syrek môžete pripraviť. My sme sa rozhodli pre sladkú verziu, pretože tú má manžel najradšej. Vanilkový cukor hrudku krásne prevonia a podľa mňa sladká hrudka skvelo vyváži slané veľkonočné misy. Ak však máte radšej hrudku slanú, stačí pridať viac soli. Presnú gramáž by som zvolila nasledovne: k mlieku pridajte 2 čajové lyžičky soli a len štipku kryštálového cukru.
Okrem toho, že hrudku môžete pripravovať na sladko alebo na slano, môžete do nej pridávať aj ďalšie ingrediencie a tým ju urobiť ešte o niečo výnimočnejšou. Niekto do nej rád pridáva bylinky, mrkvu či hrozienka. Na postupe sa nič nemení, iba do mlieka s vajciami pridáte vyššie spomínané suroviny podľa chuti.
Nech si už veľkonočnú hrudku pripravíte na slano či na sladko, s bylinkami či bez nich, vždy odporúčam použiť na jej prípravu čo najvalitnejšie suroviny. V mojom prípade to bolo kvalitné slovenské mlieko Sabi a vajcia z voľného výbehu. Ak máte k dispozícii vajcia domáce, určite ich použite! Domáce vajcia dodajú hrudke krásne žltú farbu.
A ako doma nazývate túto východniarsku veľkonočnú špecialitu vy? Veľkonočná hrudka alebo veľkonočný syrek? Budem veľmi rada, ak sa o to so mnou podelíte v kometároch!
Ingrediencie veľkonočná hrudka
- 10 vajec
- 1 liter plnotučného mlieka Sabi
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL kryštálového cukru
- 1/2 čl soli
Ďalej budeme potrebovať:
- gázu alebo kuchynskú utierku
- hrniec (najlepšie s dvojitým dnom)
- sitko
- špagát





Postup veľkonočná hrudka
- Do väčšej misky rozbijeme 10 vajec a poriadne ich rozmixujeme
- Do druhej misky si nachystáme sitko a utierku, cez ktoré budeme hrudky cediť. (Utierku/gázu namočíme do vody a vyžmýkame- musí byť vlhká, aby sa k nej hmota neprilepila)
- Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ cukor a necháme zohrievať
- Do vriaceho mlieka za stáleho miešania prilejeme vajcia
- Mlieko s vajciami miešame a čakáme, kým sa nám začne srvátka oddeľovať od mlieka (v mlieku sa začnú tvoriť hrudky)
- Keď sa začne na vrchu tvoriť pena, prestaneme s varom. Hmota nemôže byť príliš hustá, ani príliš riedka
- Mliečno- vajíčkovú hmotu prelejeme gázy/utierky, ktorou sme si vystlali sitko. Hmotu zcedíme a utierku zvrchu pevne zatiahneme špagátom. Z hrudky sa snažíme vytlačiť čo najviac srvátky. (Pri práci s hrudkou odporúčam použiť silikónové rukavice, pretože hrudka je veľmi horúca)
- Hrudku necháme na chladnom mieste odkvapkať a vychladnúť
- Vychladnutú hrudku skladujeme v chladničke a podávame s veľkonočnými dobrotami





Práve jeme Hrudku podľa tohto postupu. Veľmi dobre napísané, prehľadné, zrozumiteľné, ale hlavne chutné! Ďakujeme 🙂
Aho Lukáš, ďakujem za spätnú väzbu! 🙂 Som rada, že hrudka vyšla a že aj chutila 🙂