Veľkonočná hrudka na sladko

velkonocna hrudka recept

Nemyslela som si, že niekedy budem na blog pridávať recept na veľkonočnú hrudku, pretože pár rokov dozadu som ešte ani netušila, čo to tá hrudka vlastne je. S týmto veľkonočným fenoménom ma zoznámil až môj manžel, ktorý na hrudku nevie dopustiť. Veľmi si prial, aby sme si ju v našej domácnosti na Veľkú noc spolu pripravili a urobili z toho našu vlastnú, veľkonočnú tradíciu. Musím sa priznať, že sa mi do prípravy hrudky veľmi nechcelo, ale čo by človek pre svojho manžela neurobil 🙂 Jednu sobotu sme sa do toho spoločne pustili a vyšiel z toho tento recept na naozaj krásnu a chutnú veľkonočnú hrudku. S receptom nám pomáhala naša kamarátka Tonka s jej maminou, ktoré majú v príprave veľkonočnej hrudky už dlhoročnú prax, takže na recept sa môžete sto percentne spoľahnúť! 🙂

A čo to tá hrudka či syrek teda je? Ja by som to pomenovala ako nepravý syr, ktorý vznikne vyzrážaním vajec v horúcom mlieku. Jeho príprava je celkom jednoduchá a nenáročná na suroviny. Existuje viac variánt, ako si syrek môžete pripraviť. My sme sa rozhodli pre sladkú verziu, pretože tú má manžel najradšej. Vanilkový cukor hrudku krásne prevonia a podľa mňa sladká hrudka skvelo vyváži slané veľkonočné misy. Ak však máte radšej hrudku slanú, stačí pridať viac soli. Presnú gramáž by som zvolila nasledovne: k mlieku pridajte 2 čajové lyžičky soli a len štipku kryštálového cukru.

Okrem toho, že hrudku môžete pripravovať na sladko alebo na slano, môžete do nej pridávať aj ďalšie ingrediencie a tým ju urobiť ešte o niečo výnimočnejšou. Niekto do nej rád pridáva bylinky, mrkvu či hrozienka. Na postupe sa nič nemení, iba do mlieka s vajciami pridáte vyššie spomínané suroviny podľa chuti.

Nech si už veľkonočnú hrudku pripravíte na slano či na sladko, s bylinkami či bez nich, vždy odporúčam použiť na jej prípravu čo najvalitnejšie suroviny. V mojom prípade to bolo kvalitné slovenské mlieko Sabi a vajcia z voľného výbehu. Ak máte k dispozícii vajcia domáce, určite ich použite! Domáce vajcia dodajú hrudke krásne žltú farbu.

A ako doma nazývate túto východniarsku veľkonočnú špecialitu vy? Veľkonočná hrudka alebo veľkonočný syrek? Budem veľmi rada, ak sa o to so mnou podelíte v kometároch!

Ingrediencie veľkonočná hrudka

  • 10 vajec
  • 1 liter plnotučného mlieka Sabi
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1/2 čl soli

Ďalej budeme potrebovať:

  • gázu alebo kuchynskú utierku
  • hrniec (najlepšie s dvojitým dnom)
  • sitko
  • špagát
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept

Postup veľkonočná hrudka

  1. Do väčšej misky rozbijeme 10 vajec a poriadne ich rozmixujeme
  2. Do druhej misky si nachystáme sitko a utierku, cez ktoré budeme hrudky cediť. (Utierku/gázu namočíme do vody a vyžmýkame- musí byť vlhká, aby sa k nej hmota neprilepila)
  3. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme soľ cukor a necháme zohrievať
  4. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania prilejeme vajcia
  5. Mlieko s vajciami miešame a čakáme, kým sa nám začne srvátka oddeľovať od mlieka (v mlieku sa začnú tvoriť hrudky)
  6. Keď sa začne na vrchu tvoriť pena, prestaneme s varom. Hmota nemôže byť príliš hustá, ani príliš riedka
  7. Mliečno- vajíčkovú hmotu prelejeme gázy/utierky, ktorou sme si vystlali sitko. Hmotu zcedíme a utierku zvrchu pevne zatiahneme špagátom. Z hrudky sa snažíme vytlačiť čo najviac srvátky. (Pri práci s hrudkou odporúčam použiť silikónové rukavice, pretože hrudka je veľmi horúca)
  8. Hrudku necháme na chladnom mieste odkvapkať a vychladnúť
  9. Vychladnutú hrudku skladujeme v chladničke a podávame s veľkonočnými dobrotami
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept
velkonocna hrudka recept

No Comments

Leave a Reply