Veľkonočná čokoládová torta

velkonocna cokoladova torta

Vôbec sa mi nechce veriť že Veľká noc je skoro tu! Neviem ako vám, ale mne v tomto období beží čas neuveriteľnou rýchlosťou, až ma to miestami desí. Mám pocit, že len teraz bola popolcová streda a zrazu sme vo Veľkom týždni. Toto pôstne obdobie som sa rozhodla stráviť bez jedenia sladkého a poviem vám, že niekedy to bolo ťažké. Napríklad po upečení tejto krásnej čokoládovej torty, ktorú som len ochutnala a ďalej som sa už len prizerala, ako z nej postupne vďaka Lukimu a návštevám ubúda. Ale nevadí, mňa veľmi tešilo, že moja veľkonočná čokoládová torta všetkým chutí.

Čo sa týka samotnej čokoládovej torty, nie je to úplná rýchlovka, ale výsledok stojí určite za to. Ocenia ju najmä milovníci čokolády, pretože torta je naozaj poriadne čokoládová. Ja som ju vybrala na veľkú noc, ale je vhodná aj na akúkoľvek príležitosť. . Osobne nie som veľký fanúšik maslových krémov, preto som do torty zvolila kombináciu mascarpone a šľahačky. A bol to úder do čierneho! Aj vďaka krému je torta veľmi lahodná a jemná. Je však veľmi dôležité, aby ste s krémom nepracovali v teple, pretože krém sa rýchlo ohrieva. Preto ak máte v kuchyni teplo, vložte krém pred potieraním torty aspoň na 10 minút do chladničky, aby vám stuhol.

velkonocna cokoladova torta1

velkonocna cokoladova torta

Aby bola torta poriadne vysoká, je potrebné upiecť dva korpusy, ktoré prekrojíte na polovice. Najjednoduchšie by bolo mať dve tortové formy v priemere 20cm, ale ak máte len jednu nevadí. Jednoducho upečiete korpusy postupne. Korpusy sú veľmi jemné a je potrebné s nimi zaobchádzať veľmi opartne, aby sa vám nezlomili.

velkonocna cokoladova torta

Igrediencie

Korpus

  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 200g masla
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 4 PL olivového oleja
  • 150 g kyslej smotany
  • 1/2 hrnčeka silnej kávy
  • 90g kvalitného kakaa
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Plnka

  • 450ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 400g mascarpone
  • 80g kvalitnej čokolády na varenie
  • kyslejší džem (ríbezľový, lesné ovocie..)

Poleva

  • 80g čokolády na varenie
  • maslo

Postup

Korpus

  1. Rúru si vyhrejeme na 175°C. Dve tortové formy s priemerom 20cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Ak nemáte dve nevadí, prestriedate jednu
  2. Bielka oddelíme od žĺtok a vyšlaháme tuhý sneh
  3. Maslo roztopíme, pridáme k nemu mlieko a pomiešame aby sa maslo s mliekom spojili
  4. Žĺtka vyšlaháme s cukrom do peny a postupne pridávame med, maslo s mliekom, olej, smotanu,kávu, preosiate kakao a múku zmiešanú s PDP a sódou bikarbónou a poriadne premiešame
  5. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov
  6. Cesto rozdelíme na polovice a vylejeme do pripravených tortových foriem.
  7. Pečieme 35-40 minút (vyskúšame špajdlou či už je cesto hotové). Ak nemáte dve formy, najprv upečte jeden korpus, počkajte 10 minút kým korpus vyklopíte a upečte druhý korpus
  8. Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovice

Plnka

  1. Čokoládu rozpustíme a necháme vychladnúť
  2. Šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom a pridáme mascarpone
  3. Plnku rozdelíme do dvoch misiek v pomere (1:2)
  4. Do misky, kde je menej krému pridáme vychladnutú rozpustenú čokoláda a poriadne premiešame
  5. Bielou plnkou budeme plniť vnútro torty a trochu z nej odložíme aj na dozdobenie torty (viď foto)
  6. Vychladnuté korpusy postupne potierame džemom a bielym krémom
  7. Posledný korpus ako aj boky torty potrieme hnedým krémom a zarovnáme

Poleva

  1. Čokoládu rozpustíme a podľa potreby pridávame maslo
  2. Čokoládou polejeme vrch torty a takisto boky, aby sa nám vytvorili čokoládové slzičky
  3. Zvyškom bieleho krému dozdobíme vrch torty

velkonocna cokoladova torta

velkonocna cokoladova torta

velkonocna cokoladova torta

Dobrú chuť!

You might also like

No Comments

Leave a Reply