Vegánsky tekvicový koláč

vegánsky_raw_tekvicový_koláč

Úprimne, vždy som si myslela, že vegánska strava je nudná, len o strukovinách a tofu. No čím sa viac o vegásntve dozvedám, tým ďalej zisťujem, že to tak vôbec nemusí byť. Aj vegánska strava je pestrá a chutná. Aj keď ja nie som vegánom, myslím si, že aspoň občas je dobré obmedziť živočíšnu potravu, keď už nie kvôli sebe, tak aspoň kvôli našej planéte.

Ako vyplýva z názvu, dnes som si pre vás pripravila recept na vegánsky tekvicový koláč. Možno ste sa už pri tom nadpise zháčili, ale garantujem vám, že tento tekvicový koláčik naozaj stojí za to! Je zdravý, lahodný a aj bez smotany krásne krémový. U nás mal veľký úspech, tak dúfam, že rovnako bude chutiť aj vám!

Ingrediencie

Crust:

  • 125g vlašškých orechov
  • 200g sušených ďatlí

Plnka:

  • 1 stredná maslová tekvica- 665g tekvicového pyré (3 hrnčeky)
  • 30g kokosového oleja (1/3 hrnčeka)
  • 85g javorového syrupu (1/4 hrnčeka)
  • 1/2 ČL škorice
  • štipka soli

Postup

  1. Malsovú tekvicu ošúpeme, vydlabeme vnútro, nakrájame na malé kúsky a vložíme do parného hrnca, kde ju sparíme do mäkka. Kým sa tekvica naparuje, propravíme si crust koláča
  2. Ďatle pridáme do mixéru a začneme mixovať
  3. Po chvíli pridáme orechy a spolu s ďatlami zmixujeme
  4. Ďatle by sa mali spojiť s orechami a vytvoriť hmotu, ktorá sa dá vziať do dlane a tvarovať (pozor, netreba mixovať príliš dlho!)
  5. Spodok 22cm tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Pridáme ďatlovo- orechovú hmotu, ktorú popritláčame na dno aj okraje formy. Takto vystlanú formu vložíme do chladničky, kým si pripravíme plnku
  6. Mäkkú tekvicu vložíme do mixéra, pridáme rozpustený kokosový olej, javorový syrup, škoricu, soľ. Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladký krém
  7. Krém navrstvíme na ďatlovo orechový crust a vložíme do chladničky aspoň na dve hodiny
  8. Koláčik môžeme podávať s kokosovou šlahačkou

Dobrú chuť!

vegánsky_raw_tekvicový_koláč
vegánsky_raw_tekvicový_koláč

No Comments

Leave a Reply