Tekvicové lievance

Tekvicové lievance

Maslová tekvica je veľmi praktický druh zeleniny do každej kuchyne! Jednak že vám v špajzi vydrží veľmi dlho (mne v nej odpočívala dobré 4 mesiace), ale tiež z jedného kusu môžete pripraviť viac druhov jedál. V mojom prípade som z nej okrem týchto sladkých lievancov uvarila aj tekvicovú polievku a časť pripravila na pare ako prílohu k mäsu.

Možno sa kombinácii tekvice a lievancov trochu obávate, ale verte mi, stojí to za vyskúšanie! Okrem toho, že tekvicové lievance výborne chutia sú aj zdravou náhradou tradičných kalorických lievancov, pretože maslová tekvica má nízku kalorickú hodnotu a je plná vitamínov, antioxydantov a vlákniny. Vzhľadom na to, že tekvicu treba pred prípravou samotých lievancov ešte upiecť, je tento recept časovo náročnejší. Z tohto dôvodu odporúčam robiť naraz lievance spolu s tekvicovou polievkou, na ktorú recept nájdete na blogu v sekcii polievky.

Ingrediencie

  • 300g maslovej tekvice
  • 1 a 1/2 hrnčeka pomletých vločiek
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL škorice
  • 2 PL medu
  • 1/2 PL vanilkového cukru
  • 1 PL olivového oleja
  • mlieko na zriedenie

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, tekvicu umyjeme a pozdĺžne rozrežeme
  2. Tekvicu otočíme šupkou nahor a pečieme v rozohriatej rúre približne 20 minút, kým nie je mäkká
  3. Tekvicu necháme mierne vychladnúť a odstránime šupku
  4. Pridáme zvyšné ingrediencie a všetko spolu zmixujeme. Odporúčam použit smoothiemaker alebo ponorný mixér. Ak však nemáte ani jedno, je dobré tekvicu najprv roztlačiť pomocou vidličky
  5. Na teflónovej panvici opekáme lievance z každej strany do zlatista (ak je zmes príliš hustá, zriedime mliekom)
  6. Servírujeme s tvarohom a sušnými brusnicami, podľa chute preliate javorovým syrupom

tekvicove_lievance

Tekvicové lievance

Dobrú chuť!

You might also like

No Comments

Leave a Reply