Mám pocit, akoby sa v poslednom čase s tartami roztrhlo vrece. A úplne rozumiem prečo. Tart, je jednoduchý, ale za to naozaj výborný a efektný koláčik. Jeho výhodou je, že si ho môžete prispôsobiť podľa toho, aké ovocie máte práve v chladničke/ mrazničke. Keďže je sezóna fíg, spísala som vám recept práve na tart s figami. Jednak sú figy výborné a zdravé, ale tiež na tarte vyzerajú nádherne. Ak však zrovna figy nemáte, môžete ich nahradiť iným ovocím a urobiť si ovocný tart podľa vašej chuti. Mne sa veľmi osvedčili napríklad mrazené maliny či lesná zmes. Pri práci s mrazeným ovocím máte dve možnosti. Buď budete tart piecť spolu s ovocím, alebo ovocie rozmrazíte (ideálne v hrnci s vanilkovám cukrom) a až nakoniec ním polejete hotový tart.
V tomto recepte som zvolila možnosť upiecť tart a až potom ho ozdobiť čerstvými figami. Okrem fíg som na zdobenie použila aj rozdrvené orechy a trošku medu. Nech okrem toho, že výborne chutí, aj krásne vyzerá
Ingrediencie tart s figami
Crust
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček hladkej pšeničnej múky
- 3 PL trstinového cukru
- 1 PL medu
- 1 žĺtok
- 130g masla
- 5 PL studenej vody
Plnka tart s figami
- 250g jemného tvarohu
- 250g mascarpone
- 200g kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL trstinového cukru
- 1 PL vanilkového pudingu (prášku)
- 1 žĺtko
Zdobenie tartu
- 10ks fíg
- drvené orechy a med
Postup tart s figami
- V miske zmiešame múku s cukrom, pridáme med, žĺtok, na kocky nakrájané studené maslo a nakoniec vodu
- Vymiesime pevné cesto, ktoré vložíme na pár minút do chladničky
- Cesto rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej koláčovej formy
- Na cesto dáme papier na pečenie, nasypeme naň tvrdý cícer a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180C na 15 minút
- Kým sa crust zapeká, pripravíme si plnku
- V miske vymixujeme mascarpone s tvarohom, kyslou smotanou, pudingom, vanilkovým a hnedým cukrom
- Pridáme jedno žĺtko a len jemne premiešame
- Krém vylejeme na predpečený korpus a pečieme ďalších 35 minút
- Tart necháme vychladnúť a ozdobíme čerstvými figami, orechami a medom (ak nemáte figy, nevadí, výborne sa hodí aj iné ovocie, napríklad mrazené( lesná zmes je top) Stačí keď mrazené ovocie v hrnci rozmrazíte, pridáte podľa chute vanilkový cukor a polejete ním hotový tart)
Dobrú chuť

No Comments