Tart s figami

recept na tart, kolac s figami

Mám pocit, akoby sa v poslednom čase s tartami roztrhlo vrece. A úplne rozumiem prečo. Tart, je jednoduchý, ale za to naozaj výborný a efektný koláčik. Jeho výhodou je, že si ho môžete prispôsobiť podľa toho, aké ovocie máte práve v chladničke/ mrazničke. Keďže je sezóna fíg, spísala som vám recept práve na tart s figami. Jednak sú figy výborné a zdravé, ale tiež na tarte vyzerajú nádherne. Ak však zrovna figy nemáte, môžete ich nahradiť iným ovocím a urobiť si ovocný tart podľa vašej chuti. Mne sa veľmi osvedčili napríklad mrazené maliny či lesná zmes. Pri práci s mrazeným ovocím máte dve možnosti. Buď budete tart piecť spolu s ovocím, alebo ovocie rozmrazíte (ideálne v hrnci s vanilkovám cukrom) a až nakoniec ním polejete hotový tart.

V tomto recepte som zvolila možnosť upiecť tart a až potom ho ozdobiť čerstvými figami. Okrem fíg som na zdobenie použila aj rozdrvené orechy a trošku medu. Nech okrem toho, že výborne chutí, aj krásne vyzerá

Ingrediencie tart s figami

Crust

  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1 hrnček hladkej pšeničnej múky
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL medu
  • 1 žĺtok
  • 130g masla
  • 5 PL studenej vody

Plnka tart s figami

  • 250g jemného tvarohu
  • 250g mascarpone
  • 200g kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL vanilkového pudingu (prášku)
  • 1 žĺtko

Zdobenie tartu

  • 10ks fíg
  • drvené orechy a med

Postup tart s figami

  1. V miske zmiešame múku s cukrom, pridáme med, žĺtok, na kocky nakrájané studené maslo a nakoniec vodu
  2. Vymiesime pevné cesto, ktoré vložíme na pár minút do chladničky
  3. Cesto rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej koláčovej formy
  4. Na cesto dáme papier na pečenie, nasypeme naň tvrdý cícer a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180C na 15 minút
  5. Kým sa crust zapeká, pripravíme si plnku
  6. V miske vymixujeme mascarpone s tvarohom, kyslou smotanou, pudingom, vanilkovým a hnedým cukrom
  7. Pridáme jedno žĺtko a len jemne premiešame
  8. Krém vylejeme na predpečený korpus a pečieme ďalších 35 minút
  9. Tart necháme vychladnúť a ozdobíme čerstvými figami, orechami a medom (ak nemáte figy, nevadí, výborne sa hodí aj iné ovocie, napríklad mrazené( lesná zmes je top) Stačí keď mrazené ovocie v hrnci rozmrazíte, pridáte podľa chute vanilkový cukor a polejete ním hotový tart)

Dobrú chuť

recept na tart, kolac s figami

No Comments

Leave a Reply