Svieža citrónová torta

svieža citrónová torta

Túto citrónovú tortu som piekla pre kamarátkinu dcérku Stelku k jej druhým narodeninám. Pôvodne sa ma Miška len pýtala na nejaký recept, ale keďže rada pečiem, ponúkla som sa, že jej tortu rovno aj napečiem. Bolo mi povedané, že Stelka má rada svieže, kyslasté chuťe, tak som zvolila práve citrónovú tortu. Citrónovú tortu som predtým nikdy nerobila, pretože osobne nie som až taký fanúšik citrónvých chutí.  No po ochutnávke som zistila, že citrónová torta je veľká delikatesa a určite som ju nepiekla posledný krát. Dúfam, že citrónovú tortu vyskúšate a že vám bude chutiť.

 
svieža citrónová torta

svieža citrónová torta

svieža citrónová torta

Ako môžete vidieť na fotkách, pri fotení som mala aj malého asistenta Filipa, ktorý mi nenápadne chodil kradnúť citróny. A na moje veľké počudovanie mu vôbec nevadila ich kyslá chuť, pochutnával si na nich, ako by to boli mandarinky.

svieža citrónová torta

svieža citrónová torta

Ingrediencie

Korpus

  • 4 vajcia
  • 180g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 citróny
  • 1/2 dc mlieka
  • 1dc oleja
  • 110g hladkej múky
  • 110g špaldovej múky
  • 1PDP

Krém

  • 250g mascarpone
  • 250g šlahačkovej smotany
  • 250g tvarohu
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra z 1 citrónu
  • 1 konzerva mandariniek

Ganache

  • 30ml šlahačkovej smotany
  • 100g bielej čokolády
  • žlté potravinové frabivo

Postup

Korpus

  1. Rúru vyhrejeme na 175C a tortovú formu s priemerom 19cm vymastíme olejom
  2. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a odložíme bokom
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme kôru z jedného citróna
  4. Ďalej pridáme olej a šťavu z 1 a pol citróna zmiešanú s mliekom a premiešme
  5. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame vyšlahané bielka
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 minút (kým špáratko nevýde z cesta suché)

Krém

  1.  Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s mascarpone, tvarohom a  vanilkovým cukrom do tuha.
  2. Pridáme kôru z jedného citrónu a premiešame
  3. Vychladnutý korpus prekrojime na tri rovnaké časti
  4. Na korpus vrstvýme krém a na krém mandarinky. Okraje torty taktiež potrieme krémom (Trochu krému odložíme bokom na dozdobenie torty, viď. foto)
  5. Vrch torty polejeme ganache polevou (Smotanu necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a prisypeme do nej nasekanú čokoládu. Počkáme, kým sa čokoláda takmer roztopí a polevu poriadne premiešame. Môžeme pridať žlté potravinárske farbivo)
  6. Tortu dozdobíme zvyšným krémom a cukrovými ozdobami

Dobrú chuť!

svieža citrónová torta

svieža citrónová torta

Páči sa vám tento recept? Budem rada ak mi o tom napíšete v komentári! 🙂

No Comments

Leave a Reply