Špenátový quiche (kiš) so slaninkou

špenátový_quiche_kiš

Quiche, alebo poslovenčene kiš, je tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý sa stáva čoraz viac populárny aj v našich končinách. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, či už čisto zeleninový alebo v mäsovej verzii. U nás sme si najviac obľúbili práve tento špenátový quiche so slaninkou a popravde, iný som už dávno nerobila. Recept mám už osvedčený, je jednoduchý a rýchly. Najčastejšie kiš pripravujem, keď čakáme návštevu a zatiaľ mal vždy veľký úspech. Podávať ho môžete teplý či studený, ale ja osobne preferujem teplú verziu doplnenú čerstvým zeleninovým šalátom.

Ingrediencie korpus:

  • 3/4 hrnčeka hladkej muky
  • 1/2 hrnčeka spaldovej muky
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 čl cukru
  • 110g masla
  • 4-5 PL ľadovej vody

Ingrediencie plnka

  • 1 smotana na varenie (200ml)
  • 4 vajcia
  • 200g syru (napríklad eidam)
  • 100g oravská slaninka
  • baby špenát
  • soľ, korenie
  • 1 paradajka

Postup

  1. Múky zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a miesime. Postupne pridávame po lyžičkách studenú vodu. Cesto miesime len do vtedy kým sa všetky ingrediencie nespoja, nie dlho, aby z neho nebola kaša
  2. Cesto dáme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút
  3. Oravskú slaninu nakrájame na kocky a opražíme na panvici do zlata
  4. Vajcia rozšľaháme so smotanou, soľou a korením. Syr nastrúhame na jemno
  5. Odležané cesto vyvaľkáme a vystelieme ním formu
  6. Plnku vrstíme nasledovne: na cesto dáme opraženú slaninku, polovicu nastrúhaného syru, baby špenát a opäť syr. Nakoniec zalejeme smotanovou zálievkou, ktorú jemne popritláčame, aby sa dostala až ku slaninke
  7. Na vrch poukladáme na plátky nakrájané paradajky a pečieme v rúre vyhriatej na 175C 30-40 minút.

 

špenátový_quiche_kiš

špenátový_quiche_kiš

Páči sa vám tento recept?  Budem rada ak mi o tom napíšete v komentároch 🙂

No Comments

Leave a Reply