Quiche, alebo poslovenčene kiš, je tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý sa stáva čoraz viac populárny aj v našich končinách. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, či už čisto zeleninový alebo v mäsovej verzii. U nás sme si najviac obľúbili práve tento špenátový quiche so slaninkou a popravde, iný som už dávno nerobila. Recept mám už osvedčený, je jednoduchý a rýchly. Najčastejšie kiš pripravujem, keď čakáme návštevu a zatiaľ mal vždy veľký úspech. Podávať ho môžete teplý či studený, ale ja osobne preferujem teplú verziu doplnenú čerstvým zeleninovým šalátom.
Ingrediencie korpus:
- 3/4 hrnčeka hladkej muky
- 1/2 hrnčeka špaldovej muky
- 1/2 čl soli
- 1/2 čl cukru
- 110g masla
- 4-5 PL ľadovej vody
Ingrediencie plnka
- 1 smotana na varenie (200ml)
- 4 vajcia
- 200g syru (napríklad eidam)
- 100g oravská slaninka
- baby špenát
- soľ, korenie
- 1 paradajka
Postup
- Múky zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a miesime. Postupne pridávame po lyžičkách studenú vodu. Cesto miesime len do vtedy kým sa všetky ingrediencie nespoja, nie dlho, aby z neho nebola kaša
- Cesto dáme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút
- Oravskú slaninu nakrájame na kocky a opražíme na panvici do zlata
- Vajcia rozšľaháme so smotanou, soľou a korením. Syr nastrúhame na jemno
- Odležané cesto vyvaľkáme a vystelieme ním formu
- Plnku vrstíme nasledovne: na cesto dáme opraženú slaninku, polovicu nastrúhaného syru, baby špenát a opäť syr. Nakoniec zalejeme smotanovou zálievkou, ktorú jemne popritláčame, aby sa dostala až ku slaninke
- Na vrch poukladáme na plátky nakrájané paradajky a pečieme v rúre vyhriatej na 175C 30-40 minút.


Páči sa vám tento recept? Budem rada ak mi o tom napíšete v komentároch 🙂
No Comments