Ohlásená alebo tak trošku neohlásená, vždy, keď k nám má prísť návšteva, musím skonštatovať, že mať tak ešte polhodinku navyše, bolo by všetko tip top. Neviete, kde lieta tá polhodina, ktorá mi vždy chýba k tiptopovitosti?
A vlastne, nech si lieta kde len chce, ja mám svoje triky. Kopa nezloženej bielizne sa dá zatvoriť do spálne a potom už len stačí zapáliť sviečku na stole, súbežne s tým zapnúť rúru a vytiahnuť z chladničky lístkové cesto a kyslú smotanu.
Aj jedno aj druhé má v mojej chladničke miesto na čestnej poličke. Áčko, lístkové cesto. Keď ho máte, stačí už len vykutrať pár jabĺk, slivkový lekvár alebo naopak syr, šunku, kukuricu a možno aj olivy a chutnú “pizza” večeru máte na stole do pol hodiny. Béčko? Kyslá smotana – obľúbili sme si hustú a lahodnú od Sabi – dodá šmrnc polievke aj pirohom so slaninkou. Tiež musthave.
A keď sa áčko s béčkom spoja, vznikne tento slaný koláč z lístkového cesta. Chrumkavú, vláčnu a sýtu dobrotu som prvýkrát ochutnala u kamarátky Lenky. Ktovie, či aj ona vo chvíli, keď sme u nej zazvonili, nepotrebovala tú mýtickú polhodinku k dokonalosti:) Ale asi nie. Koláč, ktorým nás ponúkla, bol totiž dokonalý. Poďme si ho spolu upiecť.
Zopár tipov k receptu
- slaný koláč z lístkového cesta sa výborne hodí k čerstvým zeleninovým šalátom
- výhodou slaného koláču z lístkového cesta je, že ingrediencie na vrchu môžete zamienať podľa toho, čo práve máte v chladničke
- koláč odporúčam krájať až keď toršku vychladne (rezy budú krajšie)

Igrediencie na slaný lístkový koláč
- 1 chladené lístkové cesto
- 1 vajíčko
- 300g Sabi kyslej smotany
- 50g tvrdého syra (napríklad Volovec)
- soľ, korenie
- 75g sušenej šunky proscuito (môže byť aj klasická)
- 50g chorizo salámy (môže byť aj obyčjaná saláma)
- 50g cherry paradajok
- mladý špenát
Postup ako pripraviť slaný lístkový koláč
- Lístkové cesto rozrolujeme, po okrajoch narežeme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom
- K zvyšnému vajíčku primiešame kyslú smotanu spolu so soľou, korením a nastrúhaným tvrdým syrom
- Smotanu natrieme na lístkové cesto a zarovnáme
- Špenát umyjeme a šunku, chorizo a paradajky nakrájame na pásiky
- Na smotanový základ naukladáme šunku, chorizo, špenát a paradajky a pečieme v rúre vyhriatej na 175 C 20 minút
- Podávame napríklad s čerstvým šalátom

No Comments