Slaný koláč z lístkového cesta

Slaný koláč z lístkového cesta

Ohlásená alebo tak trošku neohlásená, vždy, keď k nám má prísť návšteva, musím skonštatovať, že mať tak ešte polhodinku navyše, bolo by všetko tip top. Neviete, kde lieta tá polhodina, ktorá mi vždy chýba k tiptopovitosti? 

A vlastne, nech si lieta kde len chce, ja mám svoje triky. Kopa nezloženej bielizne sa dá zatvoriť do spálne a potom už len stačí zapáliť sviečku na stole, súbežne s tým zapnúť rúru a vytiahnuť z chladničky lístkové cesto a kyslú smotanu. 

Aj jedno aj druhé má v mojej chladničke miesto na čestnej poličke. Áčko, lístkové cesto. Keď ho máte, stačí už len vykutrať pár jabĺk, slivkový lekvár alebo naopak syr, šunku, kukuricu a možno aj olivy a chutnú “pizza” večeru máte na stole do pol hodiny. Béčko? Kyslá smotana – obľúbili sme si hustú a lahodnú od Sabi – dodá šmrnc polievke aj pirohom so slaninkou. Tiež musthave. 

A keď sa áčko s béčkom spoja, vznikne tento slaný koláč z lístkového cesta. Chrumkavú, vláčnu a sýtu dobrotu som prvýkrát ochutnala u kamarátky Lenky. Ktovie, či aj ona vo chvíli, keď sme u nej zazvonili, nepotrebovala tú mýtickú polhodinku k dokonalosti:) Ale asi nie. Koláč, ktorým nás ponúkla, bol totiž dokonalý. Poďme si ho spolu upiecť.

Zopár tipov k receptu

  • slaný koláč z lístkového cesta sa výborne hodí k čerstvým zeleninovým šalátom
  • výhodou slaného koláču z lístkového cesta je, že ingrediencie na vrchu môžete zamienať podľa toho, čo práve máte v chladničke
  • koláč odporúčam krájať až keď toršku vychladne (rezy budú krajšie)
Slaný koláč z lístkového cesta

Igrediencie na slaný lístkový koláč

  • 1 chladené lístkové cesto
  • 1 vajíčko
  • 300g Sabi kyslej smotany
  • 50g tvrdého syra (napríklad Volovec)
  • soľ, korenie
  • 75g sušenej šunky proscuito (môže byť aj klasická)
  • 50g chorizo salámy (môže byť aj obyčjaná saláma)
  • 50g cherry paradajok
  • mladý špenát

Postup ako pripraviť slaný lístkový koláč

  1. Lístkové cesto rozrolujeme, po okrajoch narežeme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom
  2. K zvyšnému vajíčku primiešame kyslú smotanu spolu so soľou, korením a nastrúhaným tvrdým syrom
  3. Smotanu natrieme na lístkové cesto a zarovnáme
  4. Špenát umyjeme a šunku, chorizo a paradajky nakrájame na pásiky
  5. Na smotanový základ naukladáme šunku, chorizo, špenát a paradajky a pečieme v rúre vyhriatej na 175 C 20 minút
  6. Podávame napríklad s čerstvým šalátom
Slaný koláč z lístkového cesta

No Comments

Leave a Reply