Ryžové rezance s arašidovou omáčkou a tofu

ryzove_rezance_s_arasidovou_omackou

Rýchle, exotické, zdravé a také dobré! Presne také sú ryžové rezance s arašidovou omáčkou a chrumkavým tofu.

Ryžové rezance s arašidovou omáčkou som prvý krát jedla na večeri s kamoškou v ázijskej reštaurácii. Povedala som si, že musím skúsiť, či ich také dobré pripravím aj doma. Skúšala som dovtedy, kým sa mi postup nepodarilo priviesť k dokonalosti a presne tú moju domácu dokonalú nedokonalosť teraz ponúkam aj vám. Nie je na tom nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Navyše, ryžové rezance a arašidovou omáčkou sú skvelé zdravé jedlo, ktoré je bezgluténové, vegánske a hotové do polhodiny. Tak čo, vyskúšate?

Zopár tipov k receptu:

  • zeleninu v recepte môžete zameniť podľa vašej chute, výborne sa hodí napríklad červená paprika či mladý hrášok alebo bôby edamame 
  • údené tofu môžete zameniť za klasické, tempeh alebo, ak máte radi mäso, za kuracie mäso
  • aby ste dosiahli chrumkavé tofu, je potrebné ho pred prípravou vybrať z obalu, poriadne zatlačiť, aby z neho vytiekla prebytočná šťava a tesne pred  pražením posypať kukuričným škrobom prípadne kukuričnou múkou
  • pre zvýraznenie chute môžete hotové ryžové rezance jemne poliať sójovou omáčkou

Ingrediencie

Rezance

  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • ¼ brokolice
  • 225g ryžových rezancov
  • olivový olej
  • údené tofu
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 čajové lyžice sezamu 

Arašidová omáčka

  • 4 polievkové lyžice arašidového krému
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 3-4 polievkové lyžice vody

Postup

  1. Tofu nakrájame na kocky, polejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať aspoň 10 minút
  2. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na malé kúsky a uvaríme spolu s ryžovými rezancami podľa postupu na obale rezancov 
  3. Cesnak očistíme a nakrájame na maličké kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame. Mrkvu očistíme a pomocou škrabky narežeme na tenké plátky
  4. Z marinovaného tofu zlejeme zvyšnú omáčku a rovnomerne ho posypeme kukuričným škrobom, aby sme pri opekaní dosiahli chrumkavý efekt
  5. Tofu sprudka opečieme na olivovom oleji z každej strany do zlata
  6. Opečené tofu odoberieme z panvice, opäť pridáme olivový olej a opražíme na nej pripravený cesnak s cibuľou a mrkvou
  7. V miske zmiešame všetky ingrediencie na arašidovú omáčku
  8. K opraženej zelenine pridáme uvarené rezance s brokolicou a zalejeme ich arašidovou omáčkou. Poriadne všetko premiešame a ak je omáčka príliš hustá, pridáme viac vody
  9. Nakoniec k rezancom pridáme opražené tofu, posypeme sezamom, podľa chute dochutíme sójovou omáčkou a podávame

No Comments

Leave a Reply