Rýchle, exotické, zdravé a také dobré! Presne také sú ryžové rezance s arašidovou omáčkou a chrumkavým tofu.
Ryžové rezance s arašidovou omáčkou som prvý krát jedla na večeri s kamoškou v ázijskej reštaurácii. Povedala som si, že musím skúsiť, či ich také dobré pripravím aj doma. Skúšala som dovtedy, kým sa mi postup nepodarilo priviesť k dokonalosti a presne tú moju domácu dokonalú nedokonalosť teraz ponúkam aj vám. Nie je na tom nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Navyše, ryžové rezance a arašidovou omáčkou sú skvelé zdravé jedlo, ktoré je bezgluténové, vegánske a hotové do polhodiny. Tak čo, vyskúšate?
Zopár tipov k receptu:
- zeleninu v recepte môžete zameniť podľa vašej chute, výborne sa hodí napríklad červená paprika či mladý hrášok alebo bôby edamame
- údené tofu môžete zameniť za klasické, tempeh alebo, ak máte radi mäso, za kuracie mäso
- aby ste dosiahli chrumkavé tofu, je potrebné ho pred prípravou vybrať z obalu, poriadne zatlačiť, aby z neho vytiekla prebytočná šťava a tesne pred pražením posypať kukuričným škrobom prípadne kukuričnou múkou
- pre zvýraznenie chute môžete hotové ryžové rezance jemne poliať sójovou omáčkou
Ingrediencie
Rezance
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- ¼ brokolice
- 225g ryžových rezancov
- olivový olej
- údené tofu
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 2 čajové lyžice sezamu
Arašidová omáčka
- 4 polievkové lyžice arašidového krému
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 3-4 polievkové lyžice vody
Postup
- Tofu nakrájame na kocky, polejeme sójovou omáčkou a necháme marinovať aspoň 10 minút
- Brokolicu umyjeme, rozdelíme na malé kúsky a uvaríme spolu s ryžovými rezancami podľa postupu na obale rezancov
- Cesnak očistíme a nakrájame na maličké kúsky. Cibuľu tiež očistíme a nakrájame. Mrkvu očistíme a pomocou škrabky narežeme na tenké plátky
- Z marinovaného tofu zlejeme zvyšnú omáčku a rovnomerne ho posypeme kukuričným škrobom, aby sme pri opekaní dosiahli chrumkavý efekt
- Tofu sprudka opečieme na olivovom oleji z každej strany do zlata
- Opečené tofu odoberieme z panvice, opäť pridáme olivový olej a opražíme na nej pripravený cesnak s cibuľou a mrkvou
- V miske zmiešame všetky ingrediencie na arašidovú omáčku
- K opraženej zelenine pridáme uvarené rezance s brokolicou a zalejeme ich arašidovou omáčkou. Poriadne všetko premiešame a ak je omáčka príliš hustá, pridáme viac vody
- Nakoniec k rezancom pridáme opražené tofu, posypeme sezamom, podľa chute dochutíme sójovou omáčkou a podávame

No Comments