Rýchly jablkový koláč

Ak máte veľa jabĺk a málo času, tento koláčik môže byť pre vás skvelou voľbou. My máme tento rok jabĺk naozaj požehnane, takže väčšina koláčov ktoré v tomto období robím sú jablkové.

Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala kamarátkou Veronikou, ktorá robila podobný koláčik no v bezlepkovej forme. Preto ak ho chcete pripraviť bezlepkový, môžete namiesto špaldovej múky použiť bezlepkovú stúhanku.

Ja som na tento koláč použila až 400 g jabĺk, preto je koláč veľmi vláčny a mokrý, ideálny k nedeľnej kávičke.  Môžete ho podávať buď sám, alebo ho dozdobiť šľahačkou, či v mojom prípade šľahačkou zmiešanou s mascarpone.

Ingrediencie:

  • 400g postrúhaných jabĺk
  • 4 vajíčka
  • 5 lyžíc hnedého cukru
  • 2 lyžice medu
  • 30 g roztopeného masla
  • 7 lyžíc špaldovej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • hrsť nasekaných orechov
  • 1 prášok do pečiva
  • šľahačka a mascarpone podľa chute na dozdobenie

Postup:

  1. Z bielok vyšlaháme sneh
  2. Žĺtka vyšlaháme s cukrom do peny, pridáme med a maslo
  3. Pridáme nastrúhané jablká a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva
  4. Do cesta pridáme bielka a jemne premiešame, aby cesto zostalo vláčne
  5. Cesto vylejeme do vymastenej a vymúčenej formy a pečieme na 170°C približne 40 minút
  6. Koláč dozdobíme  šlahačkou vymiešanou s mascarpone a posypeme nasekanými orechami

Dobrú chuť!

rychly jablkovy kolac

rychly jablkovy kolac
rychly jablkovy kolac

 

No Comments

Leave a Reply