Tvarohový koláč s rebarborou

Rebarbora je jedna z mojich obľúbených letných rastlín, lebo si nevyžaduje žiadnu starostlivosť len si rastie u našich na záhrade ako taká burina a je ideálna na letné vypekanie. Sama o sebe je dosť kyslá, ale keď sa trochu osladí tak je ako stvorená do osviežujúcich letných koláčov. Moju verziu strúhaného tvarohového koláča s rebarborou som trošku poupravovala, aby bola aspoň o kus zdravšia oproti klasických cukrovým bombám. Múku som použila špaldovú, cukor trstinový a tiež med. Niekto rebarboru pred pečením len umyje a nešúpe, ale podľa mňa je oveľa lepšia ošúpaná. V šupke sú také vlákná, ktoré sa nedajú rozžuť, preto ju určite ošúpte.

A ešte jedna poznámočka. Na fotkách je koláčik dosť vysoký, lebo som použila menší plech, takže sa nezlaknite, keď ten váš bude na normálnom plechu oveľa nižší 🙂

Ingrediencie – cesto:

  • 400g špaldová múka
  • 200g maslo
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • prášok do pečiva

Ingrediencie – plnka:

  • rebarbora
  • 1 ks škoricový cukor
  • 750g tvaroh
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice trstinový cukor

Postup:

1. Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kocky a posypeme škoricovým cukrom. Necháme v miske luhovať, kým vypracujeme zvyšné cesto, aby rebarbora pustila šťavu.

2. Zmäknuté maslo vymiešame s medom a trstinovým cukrom. Pridáme vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Ja som ho vypracovala rukami, ale kľudne môžete použiť aj mechanický robot (mixér neodporúčam)

3. Vypracované cesto rozdelíme na dve časti a odložíme do chladničky, kým si pripravíme tvaroh.

4. Tvaroh zmiešame s vanilkovým a trstinovým cukrom. Pridáme rozšlahané vajíčka a zmiešame.

5. Jednu časť cesta rozvalkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

6. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvaroh a na tvaroh poukladáme rebarboru. Druhú časť cesta postrúhame na rebarboru.

7. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre (180C) približne 35 minút

Dobrú chuť!:)

No Comments

Leave a Reply