Perníková chalúpka

spaldova perníková chalúpka recept

Nechce sa mi veriť, že už len pár týždňov a máme tu Vianoce! Veľmi sa na ne teším! O to viac tento rok, kedy má náš Filip už dva roky a viac ich bude vnímať aj on. Pečenie perníkovej chalúpky je jedna z vecí, na ktoré som sa odhodlala práve vďaka nemu. Príprava ho veľmi bavila a celý čas mi krásne asistoval. Od vaľkania cesta až po potieranie výkrojov vajíčkom. Asistencia síce skončila odjedením zo steny upečenej chalúpky, ale nevadí, aj s tým treba pri pečení s deťmi počítať 🙂 

Čo sa týka samotného receptu, je veľmi jednoduchý a rýchly. Využila som môj overený recept na hneď mäkké špaldové medovníky, ktorý nájdete tu, s malou obmenou v type múky. Záleží mi na tom, čo jeme, preto v ceste nie je žiadny margarín ale pravé slovenské maslo Sabi. Múku používam aj špaldovú, med slovenský a cukor trstinový. Keď sa z chalúpky dostatočne potešíte, môžete si na nej bez výčitiek pochutnať.

Šablóny na perníkovú chalúpku, podľa ktorých si vykrojíte jednotlivé časti chalúpky si môžete stiahnuť tu.

Zopár tipov k receptu

  • Pláty na strechu odporúčam vyvaľkať na tenšie ako ostatné časti, aby ich lepidlo udržalo
  • Ak sa vám zdá cukrová poleva príliš riedka, pridajte cukor, ktorý ju zahustí
  • Ak sa vám zdá cukrová poleva príliš hustá, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy na zriedenie
  • Okrem cukrovej polevy môžete chalúpku ozdobiť aj čokoládou či lentilkami (čo asi ocenia näjmä deti)
  • Na lepenie chalúpky som použila cukrárenské lepidlo na perníkovú chalúpku od zn. Dr Oetker a bola som veľmi spokojná. Kúpila som ho v Ikei
  • Ak nemáte cukrárenské lepidlo, na lepenie chalúpky môžete použiť cukrovú polevu (len ju urobte trochu hustejšiu)
  • Pri lepení jednotlivých častí buďte trpezliví a radšej nechajte strechu niečím podopretú aj niekoľko hodín. Ja som ju napríklad pár minút držala rukami a potom nechala podopretú zaváraninovými pohármi
recept medovnikova chalupka
perníková chalúpka recept

Ingrediencie

  • 600g múky (ja som použila 200g celozrnnej špaldovej a 400g hladkej pšeničnej)
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 2 čl perníkového korenia
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 a 1/2 dcl medu
  • 5 vajec (3 celé do cesta, 1 na potretie a 1 extra bielko na cukrovú polevu)
  • 200g masla Sabi
  • cukrárenské lepidlo na medovníky
  • 150 g práškového cukru na polevu

Postup

  1. Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame v miske
  2. Pridáme maslo izbovej teploty, vajcia, med a vytvarujeme cesto (cesto nemiesime príliš dlho, len kým sa nám všetky ingrediencie nespoja)
  3. Cesto necháme odstáť aspoň na pár hodín v chladničke
  4. Odstaté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5mm a podľa predlohy vykrajujeme jednotlivé časti chalúpky
  5. Vykrojené časti potrieme rozsľahaným vajíčkom, vložíme do rúry vyhriatej na 175C a pečieme približne 7 minút do zlata
  6. Upečené pláty necháme vychladnúť (najlepšie na mriežke) a medzitým si pripravíme cukrovú polevu
  7. Do misky oddelíme 1 bielok, cez sitko prisypeme práškový cukor a zmiešame, najlepšie mixérom na najnižších otáčkach (pozor, nešľaháme príliš dlho, aby nám nevznikol sneh)
  8. Poleva by nemala byť ani príliš riedka ani príliš hustá. Ak sa vám zdá riedka, pridajte cukor, ak príliš hustá, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy
  9. Polevu prenesieme do cukrárenského sáčku, podľa fantázie ňou ozdobíme vychladnuté pláty a polevu necháme zaschnúť
  10. Pláty postupne pospájame pomocou cukrového lepidla. Najprv však pomocou strúhadla na syr zarovnáme vrchné časti strechy aby do seba zapadli. Potom strechu spojíme potravinárskym lepidlom a necháme zaschnúť. Následne zlepíme steny a necháme ich zaschnúť. Keď spolu steny napevno držia, prilepíme k nim strechu. Tú niečím podoprieme (napr. pohárom) a takto podopretú ju necháme aj niekoľko hodín, aby sa nám chalúpka nerozpadla
  11. Kraje strechy ešte dozdobíme cukrovou polevou a máme hotovo!
perníková chalúpka recept
perníková chalúpka recept
spaldova perníková chalúpka recept
spaldova perníková chalúpka recept
spaldova perníková chalúpka recept

No Comments

Leave a Reply