Ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

Tento ovocný cheesecake som piekla pre môjho synovca Sveťka k jeho štvrtým narodeninám. Čo sa týka požiadaviek je Sveťko väčšinou dosť náročný zákazník (viď. minuloročná torta s hrochom, lienkou, požiarníckym autom a slniečkom..) Preto ma jeho tohtoročná jasná predstava cheesecaku s čokoládou a ovocím celkom prekvapila.  Ako vidíte na fotkách, pri príprave som mala aj pomocníkov. Sveťko mal pri ozdobovaní cheesecaku jasnú stratégiu. Jedna malina do úst, čučoriedka tiež a sem-tam jahoda aj na koláč. Dominik mal zase na starosti misku s čokoládou, ktorú starostlivo vylízal do poslednej kvapky.

Keďže to bol narodeninový cheesecake, povedala som si, že nebudem experimentovať s prílišným uberaním cukru či znižovaním kalórií.  Ale nebojte sa, nie je presladený, ale tiež ho nenazývam zdravým. Je množstvom cukru taký akurát, aby ulahodil každému. Použila som do neho okrem tvarohu aj cream cheese vďaka ktorému je cheesecake naozaj krémový.

ovocný cheesecake

ovocny cheesecake

Ingrediencie

Korpus

  • 200g maslových keksov

  • 50g ovsených vločiek 

  • 80g masla

Krém

  • 750g plnotučného tvarohu

  • 300g cream cheesu

  • 100ml smotany na šlahanie

  • 200g kyslej smotany

  • 2 PL hladkej múky

  • 3/4 hrnčeku cukru 

  • 1 vanilkovy cukor

  • 3 vajcia

  • 1 žĺtok

Čokoládová poleva:

  • 100g čokolády na varenie
  • 30ml smotany na šľahanie

Ovocie na ozdobenie

  • maliny, jahody, čučorieky..

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov
  2. Maslové keksíky rozmixujeme s ovsenými vločkami a zmiešame s roztopeným maslom
  3. Keksy nasypeme do tortovej formy, poriadne popritláčame ku okrajom formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 10 minút
  4. V miske vymiešame cream cheese s  tvarohom  a cukrom
  5. Primiešame kyslú aj šlahačkovú smotanu
  6. Cez sitko pridáme 2 PL múky a poriadne premiešame, aby nevznikli hrudky
  7.  Po jednom pridáme 3 vajíčka a jedno žĺtko. Krém s vajíčkami už ale dlho nemixujeme, len toľko, aby sa vajíčka spojili s krémom.
  8. Krém vlejeme na predpečený keksíkový krust a pečieme pri 175 stupňoch približne 50 minút
  9. Cheesecake necháme vychladnúť (najlepšie v otvorenej rúre, aby nesplasol)

Čokoládová poleva

  1. Smotanu necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a prisypeme do nej nasekanú čokoládu
  2. Počkáme, kým sa čokoláda takmer roztopí a polevu poriadne premiešame (ak je poleva prílič hustá, zriedime ju smotanou)
  3. Vychladnutý cheesecake polejeme čokoládou a dozdobíme ovocím

ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

ovocný cheesecake

Dobrú chuť!

1 Comment

  • Klára 4 roky ago Reply

    Wow, ten cheesecake vyzerá krásne! Určite vyskúšam 🙂

Leave a Reply