Orechová torta s mascarpone

orechova torta s malinami

Jemné orechové korpusy preliate malinami, naplnené lahodným krémom z mascarpone a čerstvej šľahačky. To je orechová torta, ktorú sme si doma zamilovali a verím, že si ju rovnako obľúbite i vy!

orechova torta s malinami

Keď pomyslím na orechovú tortu, hneď si spomeniem na retro orechovú tortu, ktorú zvykla pripravovať moja babička. Možno si ju pamätáte aj vy, taká tá klasická torta plnená margarínovým krémom, ozdobená nasekanými orechami a striebornými guličkami, ktoré určite spôsobili nejednu vypadnutú plombu 😀 Moja babička ju zvykla piecť na každú rodinnú oslavu a aj keď časy margarínových krémov sú naštastie za nami, navždy na ňu budem s úsmevom spomínať. 

Táto orechová torta je však už z kategórie “terajších” tortičiek, takže margarínových plniek sa pri nej nemusíte obávať. Je plnená ľahučkým mascarpone krémom so šľahačkou a tvarohom, ktorý je vo vnútri torty dochutený roztopenou čokoládou (totálny čokoládový miláčik). Orechové korpusy sú zvláčnené malinovým coulis s troškou rumu a kyselkavé maliny medzi krémom príjemne vyvážia sladkú orechovú piškótu.

Recept na tortu je úplne prvým receptom z novej kuchyne, ktorý som piekla v novej parnej rúre od Bosch. Veľmi som sa na pečenie tešila, lebo o pečení v parnej rúre som počula samé chvály. A musím povedať, že oprávene. Piškótové cesto sa mi upieklo krásne rovnomerne, bez akýchkoľvek vydutých miest či odstávajúcich okrajov (čo sa mi pri predcházdzajúcej rúre, ktorá fungovala len na horný/dolný ohrev stávalo pravidelne). Pri pečení v parnej rúre Bosch som použila funkciu “assist” na piškótové cesto, ktorá si k pečeniu automaticky pridávala paru. Myslím, že práva vďaka nej sa piškóové cesto upieklo tak rovnomene. Ak nemáte parnú rúru a náhodou sa vám vrch korpusu vyduje, tak nezúfajte. Jednoducho hrb odrežte, zarovnajte a postupujte ďalej podľa receptu. Verím, že sa vám tortička podarí a že bude chutiť!:)

recept-orechova-torta-s-malinami

Samotná príprava torty sa môže javiť náročná, no vôbec tomu tak nie je. Nižšie vám predstavím pár odporúčaní a tipov, aby sa vám podarila čo najlepšie.

Pár tipov k receptu

  • keď orechová torta odleží, chutí ešte lepšie. Preto tortu odporúčam upiecť a naplniť deň vopred a cez noc nechať odstáť v chladničke
  • korpusy odporúčam piecť v dvoch formách, alebo ich upiecť postupne, aby sa poriadne prepiekli a dobre rozkrajovali
  • aby ste sa vyhli vydutiu korpusov, môžete tortu piecť v tkz. “pečiacich opaskoch”. Slúžia na to, aby sa cesto upieklo rovnomerne, bez vypuknutia v strede. Návod, ako si také opasky vyrobiť nájdete tu https://preppykitchen.com/how-to-get-perfect-flat-cake-layers/
  • na pečenie použite formu s priemerom 21cm
  • z torty nakrájate 12-16 kúskov
  • ak by ste chceli ešte ľahšiu verziu orechovej torty, pri plnke môžete nahradiť mascarpone cream cheesom či tvarohom
  • namiesto malinového coulis/ pyré (ktoré si pripravíme tak, že mrazené maliny prevaríme a prepasírujeme cez sitko) môžete použiť aj malinový džem

Ingrediencie orechová torta

  • 6 vajec
  • 190g hnedého cukru
  • 65ml vody
  • 65ml oleja
  • 15ml rumu
  • 1/2 prášku do pečiva (6g)
  • 200g hladkej múky (ja som použila hladkú špaldovú)
  • 70g mletých orechov

Plnka

  • 750g mascarpone
  • 750g plnotučného tvarohu
  • 400g aspoň 33% smotany na šľahanie (najlepšie 40%)
  • 5 ks vanilkový cukor
  • 200g čokolády na varenie
  • 300g mrazených malín (môžu byť aj čerstvé)
  • 100 g malinového coulis alebo malinového džemu
  • 1 polievková lyžica rumu
  • čerstvé maliny a kvety na ozdobenie torty

Postup:

  • Mrazené maliny dáme do misky, aby sa rozmrazili, kým budeme tortu plniť
  • Vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka
  • Vo väčšej mise začneme šľahať bielka, pridáme k nim cukor a vyšľaháme úplne do tuha
  • V druhej miske metličkou zmiešame žĺtka s vodou, olejom a rumom
  • Žĺtkovú zmes vylejeme k vyšľahaným bielkam a pomocou metličky jemne zmiešame (chceme zachovať objem zo snehu)
  • Múku zmiešame s práškom do pečiva, cez sitko preosejeme do cesta, pridáme nasekané orechy a pomocou varešky jemne premiešame
  • Cesto vylejeme do 2 tortových foriem (zo spodku vystlaných papierom na pečenie a zboku vytretých olejom) a pečieme v parnej rúre Bosch na funkcii “piškótová torta” alebo v klasickej rúre vyhriatej na 160C 30-35 minút (odporúčam vyskúšať test so špajdlou. Špajdlu pichnite do torty a ak vyjde von suchá, torta je hotová. Ak nie, pečte tortu ďalej)
  • Kým sa korpusy pečú pripravíme si krém
  • Vo veľkej mise zmiešame mascarpone s tvarohom a vanilkovými cukrami
  • Pridáme smotanu na šľahanie a v krátnosti vyšĺaháme na tuhý krém (pozor, krém nešľaháme dlho, aby nezredol)
  • Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke (ak ju rozpúšťate v mikrovlnke, je potrebné ju premiešať každých 30 sekúnd, aby nezhorela)
  • Krém rozdelíme približne na polovice, do jednej časti krému pridáme roztopenú čokoládu a poriadne premiešame
  • Krémy prenesieme do cukrárenských vreciek, aby sa nám s ním lepšie pracovalo
  • Vychladnuté korpusy predelíme na polovice a začneme s vrstením
  • malinové coulis/ pyré alebo džem zmiešame s rumom a potrieme ním prvý korpus
  • Vanilkovým krémom urobíme vysoký len okolo krajov korpusu a stred vyplníme čokoládovým krémom (krémom nešetríme)
  • Na čokoládový krém dáme hrubú vrstvu rozmrazených malín a prikryjeme druhým korpusom
  • Postup opakujeme, až kým nám ostane posledný korpus
  • Vrch aj boky torty potrieme bielym vanilkovým krémom a zarovnáme
  • Tortu necháme stuhnúť a dozdobíme čertvými malinami a orechami
orechova_torta_recept
orechova torta s malinami
parna rura bosch
recept orechova torta s malinami
recept orechova torta s malinami

Páči sa vám tento recept na orechovú tortu? Budem rada, ak mi o tom napíšete v komentári.

No Comments

Leave a Reply