Minule sme boli s rodinou na našej tradičnej nedeľnej kávičke v meste a ja som dostala veľkú chuť na nejaký koláčik. V kaviarni mali bohatý výber a ja som sa už tradične nevedela rozhodúť, ktorý koláčik si vybrať. Po dlhej chvíli rozhodovania som výber nechala na manžela, ktorý na moje prekvapenie objednal gaštanový cheesecake. A to bol teda pán cheesecake! Dokonale krémový, tak akurát sladký a voňavý po gaštanoch.
Pri našich dvoch ratolestiach sa nám z neho veľa neušlo a tak sme skonštatovali, že ho budeme musieť doma urobiť. Hneď po ceste domov sme sa zastavili v obchode pre ingrediecie a gaštanový cheesecake som pripravila. Museli sme síce čakať do druhého dňa, keďže cheesecake je nepečený a musí stuhnúť, ale stálo to za to! Tento domáci gaštanový cheesecake vyšiel neskutočne a len tak sa po ňom zaprášilo.
Už tradične som naň použila kvalitné slovenské mliečne výrobky od Sabi, so smotanovou Sabinovskou nátierkou v hlavnej úlohe, vďaka ktorej je cheesecake taký krémový. (Ak nemáte Sabinovskú nátierku po ruke, môžete ju nahradiť inou smotanovou nátierkou alebo cream cheesom). Odporúčam tiež použiť 33% šľahačkovú smotanu, aby vám cheesecake poriadne stuhol.

Zopár tipov k receptu
- pri príprave nepečeného gaštanového cheesecaku som použila formu s priemerom 2Ocm
- v recepte používam sladené gaštanové pyré. Ak máte nesladené, odporúčam krém pred vyliatim na korpus ochutnať a podľa chute dosladiť trstinovým cukrom
- keďže je to nepečený cheesecake, odporúčam ho pripraviť deň vopred, aby mohol cez noc v chladničke poriadne stuhnúť
- ak máte málo času, nepečený gaštanový cheesecake si môžete pripraviť aj do dezertných pohárikov a v tom prípade nemusíte čakať, kým celý cheesecake stuhne
- ak preferujete cheesecake v ľahšej verzii, mascarpone môžete nahradiť tvarohom alebo cream cheesom
- cheesecaku som ozdobila pomocou cukrárenského vrecka, aby som dosiahla čím tenšie línie
- pri krájaní cheesecaku odporúčam používať ostrý nôž, ktorý vopred namočíte v horúcej vode. Dosiahnete tým krásny čistý rez
Ingrediencie nepečený gaštanový cheesecake
Korpus nepečený gaštanový cheesecake
- 200g maslových sušienok
- 80g masla Sabi
Plnka nepečený gaštanový cheesecake
- 250g mascarpone
- 200g sabinovskej nátierky Sabi (alebo cream cheesu)
- 200ml 33% smotany na šľahanie Sabi
- 250g jemného plnotučného tvarohu
- 2ks vanilkový cukor (40g)
- 250g mrazeného gaštanového pyré (použila som sladené)
- 1-2 polievkové lyžice hnedého cukru
- nasekené oriešky na ozdobenie cheesecaku
Poleva: Čokoládová ganache
- 60ml 33% Sabi šľahačkovej smotany
- 100g čokolády na varenie
- 100g bielej čokolády
Postup nepečený cheesecake
- Maslové keksy rozmixujeme a zmiešame s roztopeným Sabi maslom
- Tortovú formu s priemerom 20cm zospodu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme naň keksy zmiešané s maslom. Poriadne popritláčame k dnu a dáme stuhnúť do chladničky, kým pripravíme krém
- Mascarpone zmiešame s cream cheesom, jemným tvarohom, smotanou, vanilkovým cukrom, hnedým cukrom. Nakoniec pridáme rozmrazené gaštanové pyré a poriadne spolu rozmixujeme
- Na stuhnutý korpus nalejeme gaštanový krém, zarovnáme a dáme do chladničky
- Šľahačkovú smotanu zohrejeme v mikrovlnke alebo na sporáku a keď začne vrieť, pridáme k nej nalámanú tmavú aj bielu čokoládu. Štvrtinu polevy odložíme bokom a zvyšok necháme pár minút postáť v chladničke, aby mierne vychladla (nie dlho, aby nestuhla!)
- Čokoládovú polevu nalejeme na chceesecake a zarovnáme.
- Gaštanový cheesecake vložíme na pár minút do chladničky, abo poleva zatuhla a následne ho ozdobíme zvyšnou polevou a sekanými orieškami.
- Ozdobený cheesecake vložíme späť do chlaničky a necháme ho stuhnút apsoň 4 hodiny, ideálne cez noc
Dobrú chuť!



No Comments