Nepečený gaštanový cheesecake

nepeceny_gastanovy_cheesecake

Minule sme boli s rodinou na našej tradičnej nedeľnej kávičke v meste a ja som dostala veľkú chuť na nejaký koláčik. V kaviarni mali bohatý výber a ja som sa už tradične nevedela rozhodúť, ktorý koláčik si vybrať. Po dlhej chvíli rozhodovania som výber nechala na manžela, ktorý na moje prekvapenie objednal gaštanový cheesecake. A to bol teda pán cheesecake! Dokonale krémový, tak akurát sladký a voňavý po gaštanoch.

Pri našich dvoch ratolestiach sa nám z neho veľa neušlo a tak sme skonštatovali, že ho budeme musieť doma urobiť. Hneď po ceste domov sme sa zastavili v obchode pre ingrediecie a gaštanový cheesecake som pripravila. Museli sme síce čakať do druhého dňa, keďže cheesecake je nepečený a musí stuhnúť, ale stálo to za to! Tento domáci gaštanový cheesecake vyšiel neskutočne a len tak sa po ňom zaprášilo.

Už tradične som naň použila kvalitné slovenské mliečne výrobky od Sabi, so smotanovou Sabinovskou nátierkou v hlavnej úlohe, vďaka ktorej je cheesecake taký krémový. (Ak nemáte Sabinovskú nátierku po ruke, môžete ju nahradiť inou smotanovou nátierkou alebo cream cheesom). Odporúčam tiež použiť 33% šľahačkovú smotanu, aby vám cheesecake poriadne stuhol.

nepeceny gastanovy cheesecake

Zopár tipov k receptu

  • pri príprave nepečeného gaštanového cheesecaku som použila formu s priemerom 2Ocm
  • v recepte používam sladené gaštanové pyré. Ak máte nesladené, odporúčam krém pred vyliatim na korpus ochutnať a podľa chute dosladiť trstinovým cukrom
  • keďže je to nepečený cheesecake, odporúčam ho pripraviť deň vopred, aby mohol cez noc v chladničke poriadne stuhnúť
  • ak máte málo času, nepečený gaštanový cheesecake si môžete pripraviť aj do dezertných pohárikov a v tom prípade nemusíte čakať, kým celý cheesecake stuhne
  • ak preferujete cheesecake v ľahšej verzii, mascarpone môžete nahradiť tvarohom alebo cream cheesom
  • cheesecaku som ozdobila pomocou cukrárenského vrecka, aby som dosiahla čím tenšie línie
  • pri krájaní cheesecaku odporúčam používať ostrý nôž, ktorý vopred namočíte v horúcej vode. Dosiahnete tým krásny čistý rez

Ingrediencie nepečený gaštanový cheesecake

Korpus nepečený gaštanový cheesecake

  • 200g maslových sušienok
  • 80g masla Sabi

Plnka nepečený gaštanový cheesecake

  • 250g mascarpone
  • 200g sabinovskej nátierky Sabi (alebo cream cheesu)
  • 200ml 33% smotany na šľahanie Sabi
  • 250g jemného plnotučného tvarohu
  • 2ks vanilkový cukor (40g)
  • 250g mrazeného gaštanového pyré (použila som sladené)
  • 1-2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • nasekené oriešky na ozdobenie cheesecaku

Poleva: Čokoládová ganache

  • 60ml 33% Sabi šľahačkovej smotany
  • 100g čokolády na varenie
  • 100g bielej čokolády

Postup nepečený cheesecake

  1. Maslové keksy rozmixujeme a zmiešame s roztopeným Sabi maslom
  2. Tortovú formu s priemerom 20cm zospodu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme naň keksy zmiešané s maslom. Poriadne popritláčame k dnu a dáme stuhnúť do chladničky, kým pripravíme krém
  3. Mascarpone zmiešame s cream cheesom, jemným tvarohom, smotanou, vanilkovým cukrom, hnedým cukrom. Nakoniec pridáme rozmrazené gaštanové pyré a poriadne spolu rozmixujeme
  4. Na stuhnutý korpus nalejeme gaštanový krém, zarovnáme a dáme do chladničky
  5. Šľahačkovú smotanu zohrejeme v mikrovlnke alebo na sporáku a keď začne vrieť, pridáme k nej nalámanú tmavú aj bielu čokoládu. Štvrtinu polevy odložíme bokom a zvyšok necháme pár minút postáť v chladničke, aby mierne vychladla (nie dlho, aby nestuhla!)
  6. Čokoládovú polevu nalejeme na chceesecake a zarovnáme.
  7. Gaštanový cheesecake vložíme na pár minút do chladničky, abo poleva zatuhla a následne ho ozdobíme zvyšnou polevou a sekanými orieškami.
  8. Ozdobený cheesecake vložíme späť do chlaničky a necháme ho stuhnút apsoň 4 hodiny, ideálne cez noc

Dobrú chuť!

nepeceny_gastanovy_cheesecake
nepeceny_gastanovy_cheesecake

No Comments

Leave a Reply