Mrkvová torta

mrkvová torta

Torta z mrkvy? Staršie generácie by sa pravdepodobne zasmiali..Viem si živo predstaviť, ako by ma môj nebohý dedušo s mrkvovou tortou poslal akurát tak do chlievika, že mrkva je pre zajace. No doba sa mení a s ňou aj experimentovanie v kuchyni. Neviem komu napadlo pridať do slávnostnej torty mrkvu, ale bol to skvelý nápad. Mrkvovú tortu som prvýkrát jedla v Amerike a ihneď som si ju zamilovala. Jedinú výhradu som mala v jej preladenosti, na čo sú američania experti. Dlhšie mi trvalo prísť s receptom, aby torta nebola príliš sladká, či naopak bez chuti. Aby bola tak akurát. Som rada že sa mi to podarilo, a že s vami môže o tento recept podeliť.

A keďže Veľká noc je za dverami, máte skvelú príležitosť ju vyskúšať. Neviem ako vám, ale mne sa mrkvová torta spája práve s jarou a Veľkou nocou. Asi to bude tým, že je taká svieža, slávnostná a krásne farebná. Ak by ste hľadali tradičnejší recept na veľkonočné vypekanie, mám pre vás skvelý tip. Moja blogerská kamarátka Evka z blogu radosť je voľba sa s vami podelila o recept na mrkvové rožky. Ideálne na karanténne veľkonočné pečenie, keďže sú jednoduché, chutné, pripravené z mála ingrediencí. Ešte by som veľmi odporučila aj Evkin recept na kváskový chlieb, ktorý je u nás favoritom číslo jeden. Okrem receptov u nej nájdete aj veľa krásnych inšpirácií na DIY výrobky a radosti.

No a ešte sa na chíľu vrátim k torte. Pre zjednodušenie v recepte udávam ako odmerky hrnčeky (us cups). Ja mám celú sadu odmerkových hrnčekov, od čajovej lyžičky až po celý hrnček. Kúpila som ich ešte dávnejšie v Tescu, ale majú ich aj v Tedi či Ikey. Ak ich však nemáte, môžete použiť aj obyčajný hrnček, s tým, že jeden hrnček by mal mať 2,4 dcl.  Mne práca s hrnčekami uľahčuje život, lebo nemusím nič vážiť, tak dúfam že aj vám 🙂

Zopár tipov k receptu

  • keď torta odleží, chutí ešte lepšie. Preto tortu môžete upiecť deň vopred a cez noc nechať odstáť v chladničke
  • pri pečení odporúčam použiť dve tortové formy a cesto do nich rovnomerne rozdeliť- korpusy sa lepšie prepečú a po upečení ich môžete rozrezať na polovice a mať tortu viac vrstvovú
  • ja tortu pečiem v tzv. “pečiacich opaskoch”. Slúžia na to, aby sa cesto upieklo rovnomerne, bez vypuknutia v strede. Návod, ako si také opasky vyrobiť nájdete tu https://preppykitchen.com/how-to-get-perfect-flat-cake-layers/.
  • tortu som piekla vo forme s priemerom 21cm a vyjde z nej 12-16 kúskov
  • ak by ste chceli ešte ľahšiu verziu torty, pri plnke odporúčam nahradiť mascarpone cream cheesom či tvarohom

mrkvová torta

mrkvová torta

mrkvová torta

 

Ingrediencie korpus 

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky (môže byť aj hladká pšeničná)
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky (môže byť aj pšeničná)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 a 1/2 ČL škorice
  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka hnedého cuku
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1dcl rastlinného oleja
  • 50g rozpusteného masla
  • 1/2 hrnčeka jablkovej výživy
  • 300g nastrúhanej mrkvi (3 hrnčeky)
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Ingrediencie plnka

  • 200g Sabinovskej nátierky (alebo cream cheesu)
  • 250g mascarpone (môžete nahradiť cream cheesom či tvarohom)
  • 100g Sabi kyslej smotany
  • 150g Sabi šľahačkovej smotany
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 pomaranč na pokvapkanie korpusov

Postup 

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu
  2. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a medom, pridáme olej, rozpustené maslo a jablkovú výživu
  3. Obsahy oboch misiek dáme dokopy a premiešame
  4. Do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu, oriešky a hrozienka
  5. Pečieme vo vymastenej forme s priemerom 21cm v rúre vyhriatej na 175C približne 45-60 minút. Oporúčam cesto rozdeliť na polovice a piecť v dvoch formách a následne každú prekrojiť na polovice. Pred vytiahnutím z rúry vyskúšajte test so špajdlou. Špajdlu pichnite do torty a ak výde suchá, torta je hotová. Ak nie, pečte tortu ďalej
  6. Kým sa torta pečie, pripravíme si plnku. A to tak, že všetky ingrediencie spolu vymiešame na hladký krém. Tento krém pred plnením torty necháme odpočívať v chladničke, aby stuhol.
  7. Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť, prerežeme ju na dva pláty a naplníme krémom. Krém použijeme aj na okaje a vrch torty
  8. Tortu môžeme dozdobiť domácim karamelom (recept nižšie) a orieškami

Recept karamel

1/2 hrnčeka cukru, 20g masla, 0,75dcl smotany na šľahanie.  V hrnci rozpustíme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Premiešame, necháme prejsť varom, odstavíme z ohňa a prelejeme do menšej nádobky. Počkáme, kým karamel jemne na izbovú teplotu a karamelom zdobíme tortu

mrkvová torta

Páči sa vám tento recept? Budem rada ak mi o tom napíšete v komentári!:)

Comments (18)

  • Miriam Ďurneková 3 roky ago Reply

    Dobrý deň, prosím Vás, na koľko stupňov ste piekli tortu, aspoň približne? 🙂
    Dakujem

    Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň Miriam, tortu pečiem pri 175 stupňoch. Ďakujem za upozorenie, doplním info do receptu! 🙂

    Veronika 1 rok ago

    Dobrx deň 🙂 chystám sa na vás recept, len by som si rada ujasnila to pečenie
    Dane množstvo mám rozdeliť do dvoch foriem? A potom upečené ešte každé prekrojit? Coze mi vzniknú 4 platy? Na foto to tak nemáte 🙂 ďakujem vopred za usmernenie

  • Petra Závodská 3 roky ago Reply

    Dobrý deň,
    mám otázku k výrobe krému: tých 100g šľahačkovej smotany v kréme njaprv vyšľaháme do tuha a potom zmiešame s ostatnými ingredienciami na krém? Alebo takú riedku smotanu vymiešame s ostatnými surovinami? Ďakujem za spresnenie. Pekný deň prajem. Petra

    Veronika 2 roky ago Reply

    Dnes som vyskúšala tento recept, torta mala úspech a teda často to nerobím, ale musím sa aj ja pochváliť ako mi vyšiel, bol úžasný 👌🏼 šla som presne podla Vášho receptu čo zvyčajne nerobím a nič by som nezmenila. Ďakujem 🙂

  • Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň Petra,
    ďakujem za vašu otázku. Šľahačku môžete kľudne vymiešať spolu s ostatými ingredienciami. Vďaka vyšľahaniu s macsarpone a cream cheesom vznikne tuhý krém aj bez predchádzajúceho sľahania samotnej sľahačky 🙂
    Prajem krásny deň, nech sa vám tortička podarí 🙂

  • Erika 3 roky ago Reply

    Veľmi pekne a zrozumiteľne napísaný recept. A tá torta 👌 lepšiu mrkvovú som nemala, odporúčam všetkými desiatimi a už teraz sa teším na ďalšiu príležitosť kedy ju budem robiť

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Erika, veľmi sa teším, že torta vyšla a chutila! Krásny deň 🙂

  • Dagmar Hanuskova 3 roky ago Reply

    Dobry den:)Prosim Vas,da sa pouzit namiesto cukru v korpuse len med alebo len javorovy sirup?Je mozne urobit plnku len z plnej davky tvarohu nizkotucneho a pouzit len javorac?:)

    Dakujem velmi pekne za Vas cas

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Dagamar,
    viete čo, úprimne som ju neskúšala piecť len s medom, ale myslím že by to nemal byť väčší problém, pretože toho cukru tam nejde veľa. S plnkou je to viac otázne, ale ak budete skúšať s tvarohom a medom, tak odporúčam najprv vyšľahať šľahačku a potom do nej pridať tvaroh a už len jemne premiešať. Môže sa stať, že ak by ste tvaroh príliš miešali- mixovali,tak by plnka zostala veľmi riedka.
    Tak držím palce a budem rada keď dáte vedieť, ako to dopadlo 🙂
    Pekný deň 🙂

  • Nikola 2 roky ago Reply

    Dakujem za uzasny recept. Torta je skvela, vsetkym velmi chutila a urcite ju upeciem opat. Jediny problem som mala trosku s karamelom- bol dost tuhy ako guma ked som ho potrebovala dat na tortu a velmi tazko sa s nim zdobilo. Neviem kde som urobila chybu. Viete mi prosim poradit?

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Nikola,
    teším sa že tortička vyšla.
    Ten karamel ma mrzí, on vie často narobiť šarapatu. Odporúčam, aby ste karamel po pridaní všekých ingrediencií nechali prejst varom a potom ho na tortu dali ešte vlažný. Alebo ak vám príliš stuhne, tak ho skúste opať zohriať a potom použiť, aby sa ešte roztekal.
    Držím palce a prajem krásny deň 🙂

  • Bronhylda 2 roky ago Reply

    Zdravím myslite že to bude nejak extra vadiť tej plnke keď tam dam celu kyslú smotanu aj tu na slahanie ? Lebo objem je 200 ml

  • Tatiana 2 roky ago Reply

    Tortička chuťovo výborná. Vzhľadovo – ten krem mi do druhého dňa po stranách popukal, ozltol… Ako tomu predísť?

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Táni, teším sa, že tortička chutila!:) Čo sa týka popraskania krému, bude to pravdepodobne v tom, že bola vrstva krému príliš tenká. Nabudúce skúste buď nechať viac krému na obtieranie, alebo do krému pridajte šľahačku/cream cheese, aby ho bolo viac. Dúfam, že som pomohla a podarí sa 🙂 Prajem krásny deň 🙂

  • veronika 1 rok ago Reply

    Ahoj chcela by som sa opytat na pecenie, dane mnozstvo v recepte mam rozdelit do dvoch foriem? a potom kazdy korpus este rozrezat na dvakarat? cize budem mat 4 korpusy vo vysledku? foto je ine tak ma to pletie dakujem 🙂

    Majka 1 rok ago Reply

    Dobrý deň Veronika! Jasné rozumiem, ja som pri pečení na fotoblog nepoužila dve formy, takže som korpus rozdelila len na polovice viď foto. Keď som však piekla v dvoch samostatných formách, každý korpus som ešte prerezala na polovice a mala som z toho 4 korpusy 😀 No a osobne je podľa mňa lepšie upiecť tie korpusy na dva krát, lepšie sa prepečú a torta je potom aj vyššia 🙂 Ak by ste mali ďlašie otázky tak píšte, rada odpovime. Pekný deň 🙂

  • Paulína 1 rok ago Reply

    Prosim o radu, ked peciete v jednej forme, kolko po upečení a vytiahnuti z trúby nechavate este korpus vo forme odpočinúť? Ďakujem

Napísať odpoveď pre Majka Cancel Reply