Mrkvová torta

mrkvová torta

Torta z mrkvy? Staršie generácie by sa pravdepodobne zasmiali..Viem si živo predstaviť, ako by ma môj nebohý dedušo s mrkvovou tortou poslal akurát tak do chlievika, že mrkva je pre zajace. No doba sa mení a s ňou aj experimentovanie v kuchyni. Neviem komu napadlo pridať do slávnostnej torty mrkvu, ale bol to skvelý nápad. Mrkvovú tortu som prvýkrát jedla v Amerike a ihneď som si ju zamilovala. Jedinú výhradu som mala v jej preladenosti, na čo sú američania experti. Dlhšie mi trvalo prísť s receptom, aby torta nebola príliš sladká, či naopak bez chuti. Aby bola tak akurát. Som rada že sa mi to podarilo, a že s vami môže o tento recept podeliť.

A keďže Veľká noc je za dverami, máte skvelú príležitosť ju vyskúšať. Neviem ako vám, ale mne sa mrkvová torta spája práve s jarou a Veľkou nocou. Asi to bude tým, že je taká svieža, slávnostná a krásne farebná. Ak by ste hľadali tradičnejší recept na veľkonočné vypekanie, mám pre vás skvelý tip. Moja blogerská kamarátka Evka z blogu radosť je voľba sa s vami podelila o recept na mrkvové rožky. Ideálne na karanténne veľkonočné pečenie, keďže sú jednoduché, chutné, pripravené z mála ingrediencí. Ešte by som veľmi odporučila aj Evkin recept na kváskový chlieb, ktorý je u nás favoritom číslo jeden. Okrem receptov u nej nájdete aj veľa krásnych inšpirácií na DIY výrobky a radosti.

No a ešte sa na chíľu vrátim k torte. Pre zjednodušenie v recepte udávam ako odmerky hrnčeky (us cups). Ja mám celú sadu odmerkových hrnčekov, od čajovej lyžičky až po celý hrnček. Kúpila som ich ešte dávnejšie v Tescu, ale majú ich aj v Tedi či Ikey. Ak ich však nemáte, môžete použiť aj obyčajný hrnček, s tým, že jeden hrnček by mal mať 2,4 dcl.  Mne práca s hrnčekami uľahčuje život, lebo nemusím nič vážiť, tak dúfam že aj vám 🙂

Zopár tipov k receptu

  • keď torta odleží, chutí ešte lepšie. Preto tortu môžete upiecť deň vopred a cez noc nechať odstáť v chladničke
  • ja tortu pečiem v tzv. “pečiacich opaskoch”. Slúžia na to, aby sa cesto upieklo rovnomerne, bez vypuknutia v strede. Návod, ako si také opasky vyrobiť nájdete tu https://preppykitchen.com/how-to-get-perfect-flat-cake-layers/.
  • tortu som piekla vo forme s priemerom 21cm a vyjde z nej 12-16 kúskov
  • ak by ste chceli ešte ľahšiu verziu torty, pri plnke odporúčam nahradiť mascarpone cream cheesom či tvarohom

mrkvová torta

mrkvová torta

mrkvová torta

 

Ingrediencie korpus 

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky (môže byť aj hladká pšeničná)
  • 1/2 hrnčeka celozrnnej špaldovej múky (môže byť aj pšeničná)
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 a 1/2 ČL škorice
  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka hnedého cuku
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1dcl rastlinného oleja
  • 50g rozpusteného masla
  • 1/2 hrnčeka jablkovej výživy
  • 300g nastrúhanej mrkvi (3 hrnčeky)
  • 1/2 hrnčeka vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Ingrediencie plnka

  • 200g cream cheesu
  • 250g mascarpone (môžete nahradiť cream cheesom či tvarohom)
  • 100g kyslej smotany
  • 100g šľahačkovej smotany
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup 

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, škoricu, prášok do pečiva a sódu bikarbónu
  2. V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a medom, pridáme olej, rozpustené maslo a jablkovú výživu
  3. Obsahy oboch misiek dáme dokopy a premiešame
  4. Do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu, oriešky a hrozienka
  5. Pečieme vo vymastenej forme s priemerom 21cm v rúre vyhriatej na 175C približne 50-60 minút (vyskúšajte test so špajdlou. Špajdlu pichnite do torty a ak výde suchá, torta je hotová. Ak nie, pečte tortu ďalej)
  6. Kým sa torta pečie, pripravíme si plnku. A to tak, že všetky ingrediencie spolu vymiešame na hladký krém. Tento krém pred plnením torty necháme odpočívať v chladničke, aby stuhol.
  7. Upečenú tortu necháme úplne vychladnúť, prerežeme ju na dva pláty a naplníme krémom. Krém použijeme aj na okaje a vrch torty
  8. Tortu môžeme dozdobiť domácim karamelom (recept nižšie) a orieškami

Recept karamel

1/2 hrnčeka cukru, 20g masla, 0,75dcl smotany na šľahanie.  V hrnci rozpustíme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Premiešame, necháme prejsť varom, odstavíme z ohňa a prelejeme do menšej nádobky. Počkáme, kým karamel jemne na izbovú teplotu a karamelom zdobíme tortu

mrkvová torta

Páči sa vám tento recept? Budem rada ak mi o tom napíšete v komentári!:)

Comments (10)

  • Miriam Ďurneková 10 mesiacov ago Reply

    Dobrý deň, prosím Vás, na koľko stupňov ste piekli tortu, aspoň približne? 🙂
    Dakujem

    Majka 10 mesiacov ago Reply

    Dobrý deň Miriam, tortu pečiem pri 175 stupňoch. Ďakujem za upozorenie, doplním info do receptu! 🙂

  • Petra Závodská 8 mesiacov ago Reply

    Dobrý deň,
    mám otázku k výrobe krému: tých 100g šľahačkovej smotany v kréme njaprv vyšľaháme do tuha a potom zmiešame s ostatnými ingredienciami na krém? Alebo takú riedku smotanu vymiešame s ostatnými surovinami? Ďakujem za spresnenie. Pekný deň prajem. Petra

  • Majka 8 mesiacov ago Reply

    Dobrý deň Petra,
    ďakujem za vašu otázku. Šľahačku môžete kľudne vymiešať spolu s ostatými ingredienciami. Vďaka vyšľahaniu s macsarpone a cream cheesom vznikne tuhý krém aj bez predchádzajúceho sľahania samotnej sľahačky 🙂
    Prajem krásny deň, nech sa vám tortička podarí 🙂

  • Erika 2 mesiace ago Reply

    Veľmi pekne a zrozumiteľne napísaný recept. A tá torta 👌 lepšiu mrkvovú som nemala, odporúčam všetkými desiatimi a už teraz sa teším na ďalšiu príležitosť kedy ju budem robiť

    Majka 2 dni ago Reply

    Dobrý deň Erika, veľmi sa teším, že torta vyšla a chutila! Krásny deň 🙂

  • Dagmar Hanuskova 4 týždne ago Reply

    Dobry den:)Prosim Vas,da sa pouzit namiesto cukru v korpuse len med alebo len javorovy sirup?Je mozne urobit plnku len z plnej davky tvarohu nizkotucneho a pouzit len javorac?:)

    Dakujem velmi pekne za Vas cas

    Majka 2 dni ago Reply

    Dobrý deň Dagamar,
    viete čo, úprimne som ju neskúšala piecť len s medom, ale myslím že by to nemal byť väčší problém, pretože toho cukru tam nejde veľa. S plnkou je to viac otázne, ale ak budete skúšať s tvarohom a medom, tak odporúčam najprv vyšľahať šľahačku a potom do nej pridať tvaroh a už len jemne premiešať. Môže sa stať, že ak by ste tvaroh príliš miešali- mixovali,tak by plnka zostala veľmi riedka.
    Tak držím palce a budem rada keď dáte vedieť, ako to dopadlo 🙂
    Pekný deň 🙂

  • Nikola 6 dní ago Reply

    Dakujem za uzasny recept. Torta je skvela, vsetkym velmi chutila a urcite ju upeciem opat. Jediny problem som mala trosku s karamelom- bol dost tuhy ako guma ked som ho potrebovala dat na tortu a velmi tazko sa s nim zdobilo. Neviem kde som urobila chybu. Viete mi prosim poradit?

    Majka 2 dni ago Reply

    Dobrý deň Nikola,
    teším sa že tortička vyšla.
    Ten karamel ma mrzí, on vie často narobiť šarapatu. Odporúčam, aby ste karamel po pridaní všekých ingrediencií nechali prejst varom a potom ho na tortu dali ešte vlažný. Alebo ak vám príliš stuhne, tak ho skúste opať zohriať a potom použiť, aby sa ešte roztekal.
    Držím palce a prajem krásny deň 🙂

Leave a Reply