Hanácke alebo moravské koláče? Moja babička ich volá hanácke a za mňa sú to tie najlepšie kysnuté koláče na svete. Ak sa do nich spolu so mnou pustíte, doprajte im a ony vás potom na jedno zahryznutie odnesú do rozprávky. Vanilkovo-maslovo-tvarohovej.
Najlepšie sú ešte teplé – áno viem, čo hovoria mamky a lekári – ale môžem ja za to, že mi z teplých koláčov ešte nikdy nebolo zle, ale naopak veľmi dobre? Dajte si, no nezabudnite si ten najkrajší koláčik odložiť na raňajky. Uvarte si k nemu čierny čaj s citrónom – ten už neslaďte – a užite si svoj AHA moment.
Babičkine hanácke (moravské) by boli dobré aj bez plnky, pretože samo cesto je fantastické. Je nadýchané a vláčne ako kysnuté a zároveň lístkuje. Je to tak vďaka štedrej dávke studeného tuku, ktoré babička strúhala na cesto a poctivému prekladaniu.
Mojou vychytávkou je kysnutie priamo v mojej rúre BOSCH, kravské maslo namiesto rastlinného tuku a poslednou, najdôležitejšou, pečenie dvoch plechov naraz. Program 4D horúci vzduch mi umožňuje servírovať poctivé tradičné domáce koláče a zároveň nemať z pečenia hlavný program dňa.
V ingredienciách kompromisy nerobím – ale ak mi niečo môže uľahčiť prácu, sem s tým.


Ingrediencie moravské (hanácke) koláče:
Kvások:
- 3 dcl mlieka
- 1 kocka droždia
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
Zvyšok cesta:
- 350g hladkej múky
- 300g polohrubej múky
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 0,75 ml oleja
- 1 dcl mlieka
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 vajce
- štipka soli
Na strúhanie do cesta:
- 70g masla
Plnka:
- 1 kg hrudkovitého tvarohu
- 3 žĺtky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- hrozienka, ak ich máte radi
- hustý marhuľový džem

Postup moravské koláče
- Kocku droždia rozmrvíme do teplého osladeného mlieka a necháme nakysnúť. V mise zmiešame múku s cukrom, pridáme mlieko, vajce, olej, nakysnutý kvások a vymiesime nelepivé cesto. Na miesenie odporúčam použiť kuchynský robot alebo mixér. Cesto necháme nakysnúť na teplom mieste, aby zdvojnásobilo objem. Ja na kysnutie využívam funkciu “kysnutie cesta” v mojej parnej rúre Bosch.
- Kým cesto kysne, nachystáme si tvarohovú plnku. Do tvarohu pridáme vanilkový a práškový cukor, dva žĺtky a poriadne premiešame (niekto plnku vylepšuje dvoma lyžicami kyslej smotany, iný pridá lyžicu polohrubej múky a ďalší ju pripravuje zásadne deň vopred, tak je vraj najlepšia – pokojne vyskúšajte).
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, vyvaľkáme na obdĺžnik a na cesto nastrúhame polovicu studeného masla, cesto preložíme a znova vyvaľkáme.
- Necháme 10 minút nakysnúť, nastrúhame zvyšok masla, preložíme, pokojne aj niekoľkokrát a potom cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Opäť necháme podkysnúť.
- Z cesta pomocou okrúhlej formičky alebo pohára vykrojíme kruhy (alebo ho krájame na štvorce). Štedro ich naplníme tvarohovou plnkou a zatvoríme, aby nám vznikli plnené buchtičky. Buchtičky otočíme spojom dole a rukou alebo pomúčeným pohárom každú zatlačíme.
- Do stredu každého koláča urobíme jamku (opatrne, aby sme ich neprederavili) a do nej vložíme za lyžičku marhuľového alebo iného hustého džemu.
- Koláče môžeme pred pečením posypať posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním masla, cukru a polohrubej múky.
- Okraje každého koláčika potrieme roztopeným maslom, aby sa pri pečení nezlepili a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 175°C približne 12 minút.
- Koláče po upečení potrieme roztopeným maslom, necháme aspoň mierne vychladnúť a podávame.




Dobrú chuť! 🙂
No Comments