Makový cheesecake

makovy cheesecake

Dnes som si pre vás pripravila vynikajúci makový cheesecake s višňami. Odkedy som v jednej kaviarni ochutnala práve makový cheesecake, lákalo ma ho upiecť. Recept som si vymyslela, ale našťastie som si postupne zapisovala čo pridávam, takže sa oň môžem s vami podeliť. My sme doma veľkí milovníci maku, preto sa po makovom cheesecaku len tak zaprášilo. Vzala som z neho aj mojej 86 ročnej babičke, ktorej tak chutil, že si v noci zbehla do chladničky ešte na druhú rundu. Tak si viete predstaviť ako veľmi ma to potešilo.

Vrch makového cheesecaku môžete nechať prázdny, alebo ho môžete dozdobiť višnami ako ja. Použila som zavárané višne z lidlu, pričom jedno sklíčko mi presne vyšlo na celý povrch koláču. 

makovy cheesecake

makovy cheesecake

Ingrediencie

  • 250g maslové keksíky
  • 100g maslo
  • 500g mascarpone
  • 250g tvaroh
  • 200g cream cheese
  • 1 dc smotany na šľahanie
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 2 PL hnedý cukor
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka mletého maku

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov
  2. Rozmixované maslové keksíky zmiešame s roztopeným maslom.
  3. Keksy nasypeme do tortovej formy, poriadne popritláčame ku okrajom formy a dáme piecť na 10 minút
  4. V miske zmiešame mascarpone s cukrom. Pridáme cream cheese, tvaroh a šľahačku
  5. Cez sitko pridáme 2 PL vanilkového pudingu (prášku!) a poriadne premiešame, aby nevznikli hrudky
  6.  Vajíčka pridávame po jednom, ale pozor! Krém s vajíčkami už dlho nemixujeme, len toľko, aby sa vajíčka spojili s krémom.
  7. Nakoniec prisypeme mak a ručne premiešame
  8. Krém vlejeme na predpečený keksíkový krust a pečieme pri 170 stupňoch 55 minút

Upečený cheesecake necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, aby nesplasol.

Višňová poleva

  • Zavárané višne (aj s polovicou vody zo sklíčka) dáme do hrnca a zohrievame
  • Pridáme 2 PL pudingového prášku a necháme zovrieť, aby voda zhustla
  • Višne poukladáme na vrch cheesecaku a necháme úplne vychladnúť

makovy cheesecake

Dobrú chuť!

You might also like

No Comments

Leave a Reply