Kysnutá čokoládová babka (pletenec)

cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept

Veľká noc už klope na dvere a nám k nej neodmysliteľne patrí aj nejaké dobré kysnuté pečivo. Doma máme radi tradície a s manželom Lukim sme sa dohodli, že tento čokoládový pletenec bude vždy súčaťou našej Veľkej noci. Niečo ako oplátky či južka na Vianoce. Máte aj vy nejaké tradičné jedlá, ktoré pripravujete len na Veľkú noc? Budem rada, keď sa o nej podelíte v komentári! 🙂  

Aj napriek tomu, že cesto na čokoládovú babku (pletenec) je kysnuté, je veľmi jednoduché. Ako odmerku v recepte používam hrnčeky, pričom jeden hrček má objem 240ml. Aj keď niektoré gazdinky preferujú suroviny vážiť, mne práca s hrčekmi veľmi vyhovuje a uľahčuje pečenie. Náročnejšia časť prípravy pletenca je z môjho pohľadu samotné pletenie. Pre uľahčenie som vám ho krok za krokom nafotila, aby vám pletenec vyšiel presne ako na fotke. 

Ingrediencie čokoládový pletenec (babka)

  • 3dcl mlieka
  • 42g čerstvého droždia (môže byť aj sušené)
  • 1 čl cukor
  • 1/2 čl hladká múka
  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka celorznnej špaldovej múky
  • 1 hrnček hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 PL rumu
  • 85g masla
  • 1 vajce na potretie

Čokoládovo-šoricová náplň

  • 120g čokolády na varenie
  • 1 bielko
  • 2PL hnedého cukru
  • 50g masla
  • 2 ČL škorice
cokoladovy pletenec_cokoladova babka_4
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka recept
cokoladovy pletenec_cokoladova babka
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka
čokoladovy-pletenec-cokoladova-babka

Postup čokoládový pletenec (babka)

  1. Droždie spolu s lyžickou cukru a pol lyžičkou hladkej múky rozmiešame v 1 dcl teplého mlieka a necháme nakysnúť
  2. Medzitým vo väčšej mise zmiešame zvyšnú múku s cukrom
  3. K múke pridáme nakysnuté droždie, mlieko a začneme miesiť. Postupne do cesta pridávame rozpustené maslo a miesime, kým sa cesto nebude odlepovať od steny misky
  4. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme kysnúť 45 minút
  5. Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Každú časť obalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút
  6. Kým sa cesto chladí, pripravíme plnku. Bielko vyšľaháme do polotuha, pridáme k nemu rozpustené maslo, škoricu, roztopenú čokoládu a cukor a poriadne premiešame
  7. Po 30 minútach vyberieme prvé cesto, ktoré rozvaľkáme na dlhý obdĺžnik a rovnomerne potrieme pripravenou plnkou. Obdĺžnik stočíme do rolády a vložíme spať do chladničky. To isté zopakujeme so zvyšnými dvomi časťami cesta.
  8. Rolády necháme v chladničke odpočívať približne 30 minút, aby sa nám s nimi v ďaľšom kroku lepšie pracovalo
  9. Rolády vyberieme z chladničky a každú prekrojíme po dĺžke na polovicu. Takéto 3 polovice položíme k sebe a vytvoríme jeden dlhý pás (to isté urobíme s ďalšími tromi polovicami)
  10. Podľa fotopostupu vytvarujeme z rolád pletenec, ktorý necháme na linke ešte chvíľu (cca 25minút) kysnúť
  11. Vykysnutý pletenec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre, vyhriatej na 175C priližbe 40 minút

Dobrú chuť!

cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept
cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept
cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept
cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept
cokoladovy-pletenec_cokoladova_babka_recept

No Comments

Leave a Reply