Kváskový pšeničný zemiakový chlieb

kváskový pšeničný zemiakový chlieb recept

Kváskovať som začala minulý rok a úprimne vám poviem, na začiatku to nebola žiadna sláva. Namiesto krásnych nadýchaných chlebíkov sa mi darili skôr hutné buchty či rovné placky. Takmer som to kváskovanie vzdala. Ale potom som si povedala, že tomu dám predsalen ešte jednu šancu, zohanala som si nový kvások a začala odznova. A woalaa, kváskovanie ma tak chytilo, že chlebík pečiem niekedy aj viac krát do týždňa a pečivo už takmer vôbec nekupujeme.

Preto by som chcela aj vás podporiť v tom, že vôbec nevadí, ak sa vám pár chlebíkov nepodarí. Chce to len trpezlivosť a prax. Tiež by som chcela podotknúť, že ja sama nie som žiaden expert na kváskovanie. Som v tom relatívny nováčik, ale baví ma to a chlebíky chutia, takže som sa rozhodla s vami zazdielať môj recept. Chlebík je výborný, mäkkučký a nadýchaný s chrumkavou kôrkou. Vznikol skombinovaním rôznych receptov po tom, ako sa nám minula ražná múka a nikde som ju už dlhší čas nevedela zohnať. Inšpirovala som sa najmä receptom na zemiakový chlieb mojej obľúbenej kváskovej foodblogerky Maškrtnici. Ale keďže som nemala už vyššie spomínanú ražnú múku, ponahrádzala som ju pšeničnou, trochu pomenila pomery a vznikol z toho tento zemiakový pšeničný kváskový chlieb. Tak poďme spoločne na to.

Ingrediencie štartér

  • 150g hladkej múky
  • 190g vody
  • 30g materského kvásku

Ingrediencie kváskový chlieb

  • štartér
  • 150g celozrnnej pšeničnej múky
  • 670g hladkej pšeničnej múky
  • 330g uvarených zemiakov
  • 400g vody
  • 20g soli
  • 1 PL oleja

Postup

  1. Večer si pripravíme štartér. Múku, vodu a kvások zmiešame v zaváraninovom pohári alebo uzatvárateľnej dóze, zavrieme a necháme na kuchynskej linke kvasiť 10-12 hodín
  2. Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť
  3. Po 10-12 hodinách v miske zmiešame múku, vodu a kvások a necháme postáť aspoň 30 minút. Tento krok sa volá autolýza a je veľmi dôležitý, nevynechajte ho.
  4. Po 30 minútach k cestu pridáme soľ, olej a uvarené zemiaky nakrájané na kocky a poriadne vymiesime. Ja mám kuchynský robot, s ktorým je to úplná hračka. Za pár minút (10) mám krásne nadýchané cesto. Ak nemáte robot, bude vám to trvať trošku dlhšie ale to nevadí, dá sa to aj ručne
  5. Vymiesené cesto vložíme do uzatvárateľnej nádoby, ktorú sme si dopredu vymastili olejom. Nádobu uzatvoríme a necháme na kuchynskej linke dve hodiny s tým, že cesto každých 30 minút preložíme. Prekladanie cesta vyzerá takto.
  6. Po dvoch hodinách cesto vyberieme z misky na pracovnú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú časť stočíme a vložíme do ošatky vysypanej múkou. Cesto necháme v ošatke kysnúť ďalšie dve hodiny na kuchynskej linke alebo 8 hodín v chladničke. Ja rada dávam chleba pred pečením do chladničky, lebo potom sa chlieb lepšie narezáva
  7. Po finálnom vykysnutí si rozpálime trúbu na 250C. Do trúby vložíme 2 plechy, jeden s vodou a druhý, na ktorom sa budú piecť chleby. Keď je trúba vyhriata na 250 C, vyberieme jeden plech, vystelieme ho papierom na pečenie a vyklopíme naň chleby z ošatiek. Každý chlieb jemne posypeme múkou a následne narežeme žiletkou
  8. Chleby vložíme do trúby a na 250 C pečieme 10 minút. Po 10 minútach teplotu znížime na 210 C a pečieme ďalších 30 minút
  9. Upečené chlebíky vyberieme z rúry a položíme na mriežku. Pred nakrojením je dobré chleba nechať úplne vychladnúť, aby nesplasol

Dobrú chuť!

kváskový pšeničný zemiakový chlieb recept
kváskový pšeničný zemiakový chlieb recept
kváskový pšeničný zemiakový chlib
kváskový pšeničný zemiakový chlieb
kváskový pšeničný zemiakový chlieb recept
kváskový pšeničný zemiakový chlieb
Kváskový pšeničný zemiakový chlieb

No Comments

Leave a Reply