Kurací vývar

kuraci vyvar

Navariť poriadny domáci slepačí/kurací vývar som vždy považovala za strop kuchárskeho umenia. V mojej mysli toho boli schopné len babičky a maminky s dlhoročnými kulinárskymi skúsenosťami. Keď som varila môj prvý vývar ja, mala som celý čas maminku na telefóne a konzultovala som s ňou každý krok. Musím sa priznať, že môj prvý vývar nebol úplne stopercentý, čo je však úplne v poriadku. Navariť dobrý, číry a chutný vývar chce trochu praxe. Ja som si ňou prešla a dnes je už pre mňa navariť vývar úplna pohodička a robím ho skoro každý víkend.

Veľmi dôležitým krokom pri varení kuracej/ slepačej polievky je vhodný výber mäsa. Vývar zo sliepky je väčšinou silnejší, ale zohnať kvalitnú sliepku nie je jednoduché. Ja preto pripravujem vývar z kuraťa, prípadne pridám aj hovädzie mäso. Úprime, kuraťom zo supermarketov úplne nedôverujem, preto keď sa dá, snažím sa kupovať kura z iných zdrojov. Najmä teraz, keď aj náš najmladší člen začína s príkrmami, je pre mňa kvalita mäsa o to dôležitejšia.

Keď idem robiť vývar, kúpime celé kura a Luki mi ho naporcuje. Oddelí chrbát, prsia, krídla a stehná. Vývar vždy varím z chrbta a krídel a niekedy, keď chcem aby bol naozaj silný, pridám aj stehná. Prsia si nechám na inokedy a väčšinou z nich urobím soté. Kúpiť celé kura a naporcovať si ho veľmi odporúčam, lebo z jedného kuraťa vieme pripraviť až 4 druhy jedál. Okrem polievky z chrbta a krídel aj soté z pŕs, pečené stehná zo stehien a nakoniec rizoto z vareného mäsa.

Ak chcete (čo určite chcete) mať vývar číry, je potrebné odoberať penu, ktorá sa pri varení na polievke vytvára. Táto časť je pre mňa osobne jedna z tých “nepríjemnejších”, ale inak to nejde. Občas, keď sa mi zdá, že je peny až príliš veľa, tak celú vodu vymením a dám to variť odznova.

Čo sa týka zeleniny, ja si to uľahčujem a kupujem predpripravenú zeleninovú zmes do polievky. Je v nej všetka potrebná zelenina a ušetrí vám dosť peňazí. Kebyže mám kupovať každý druh zeliny zvlášť, tak je to jednak drahšie, ale hlavne by som ju všetku nespotrebovala. Jediná nevýhoda zmesi je, že v nej väčšinou nie je dosť petržlenu, preto ho radšej dokúpim. Ale samozrejme, je to už na vás či kúpite zmes alebo si nakúpite jednotlivé zeleniny zvlášť. Najidelánejší scenár je samozrejme mať domácu zeleninu! 🙂

kuraci vyvar

kuraci vyvar

kuraci vyvar

Ingrediencie

  • 1 kura/sliepka (chrbát, krídla, stehná)
  • zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať, v lete paprika)
  • voda
  • soľ (aspoň 2-3 čajové lyžičky)
  • mleté čierne korenie
  • celé čierne korenie (10 guličiek)
  • slížiky/tenké rezance

Postup

  1. Kura rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla
  2. Prsia odložíme bokom a zvyšné časti PORIADNE vyumývame
  3. Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia
  4. Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme zohrievať
  5. Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme
  6. Pozor, polievka nesmie vrieť!
  7. Popri odoberaní peny prichystáme zeleninu, ktorú umyjeme a ošúpeme
  8. Keď máme pocit, že pena sa už viac netvorí (po cca 20-30 min) do polievky pridáme soľ, korenie a zeleninu
  9. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2 hodiny (ak používate sliepku, odporúčam variť dlhšie, kľudne aj 3 hod) Pozor, polievka stále nemôže vrieť, lebo by sa zakalila
  10. Hotový vývar dochutíme soľou či vegetou a podávame s tenkými rezancami

Poznámka:

  • Keď vývar vychladne, povyberám z neho všetku zeleninu aj mäso a taký samotný skladujem v chladničke. Vydrží dlhšie
  • Varené mäso oberiem a na ďalší deň z neho robím rizoto

kuraci vyvar

Pena na polievke, ktorú treba odoberať

kuraci vyvar

Hotová číra polievka

kuraci vyvar

kuraci vyvar

Dobrú chuť!

Comments (22)

  • Mária 4 roky ago Reply

    Super vysvetlený postup, už som recept aj skúšala a polievočka bola výborná!

    Majka 4 roky ago Reply

    Ahoj Maji, tak to som veľmi rada a ďakujem! 🙂

  • Andrea 4 roky ago Reply

    Ahoj Majka! Priznám sa, že varenie vývaru je čisto parketa mojej maminy a aj keď už pár rokov žijem sama v Bratislave, vedela som sa bez neho zaobísť a užila si ho na návšteve. Až prišla náhle choroba a čo je na ňu najlepšie?…:) Ani som popravde nevedela, že máš na blogu spracovaný recept, narazila som na neho náhodou cez google a už som nehľadala ďalej. Vedela som, že Majkine recepty sú záruka kvality. A tak aj bolo. Vyšiel perfektne, na prvýkrát. Super napísaný postup, plný “best practices” 🙂 Ďakujem

    Majka 4 roky ago Reply

    Ahoj Adi, tak to sa veľmi teším, že ti polievka vyšla a aj pomohla pri chorobe! 🙂 A ja ďakujem za krásny feedback 🙂

  • Lenka 4 roky ago Reply

    Vážne ako variť vývar 2-3 hodiny?? To ste kde videli Max hodina a pol a mäso je hotové rozpadáva sa zelenina mäkká a polievka vynikajúca

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Lenka, ďakujem za váš názor. Ja si zase neviem predstaviť variť vývar len hodinku, ale beriem, že vy to tak robíte. Prajem pekný deň 🙂

    Aňa 2 roky ago

    Čím dlhšie, tým lepšie…. pomaličky “ťahať”, bez pokrievky a nemiešať. Penu zbieram, vodu nemením..

    Jan 2 roky ago Reply

    Určite to nie je dlho. Ja robím normálne 2,5h pokiaľ mám kohúta tak 4-5h

  • Lenka 3 roky ago Reply

    Recept krásne napísaný, vysvetlený. Ďakujem! 👍👌🤤

    Majka 2 roky ago Reply

    Ahoj Lenka, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu, teším sa, že sa recept páči 🙂

  • Saska 3 roky ago Reply

    Úžasná polievka, ďakujem za najlepší recept aký som skúšala 🙂 vývar je moja srdcovka a tento ma 100% spĺňa moje kritéria 👍

    Majka 2 roky ago Reply

    Ahoj Saška, ďakujem veľmi pekne! Veľmi sa teším, že vývar chutil! Prajem krásny deň 🙂

  • Livia 2 roky ago Reply

    Presne takto robime vyvar aj my, takze recept odporucam, pre laikov uplne super napisany 🙂

    Majka 2 roky ago Reply

    Dobrý deň Livia, ďakujem za milú spatnú väzbu! Prajem všekto dobré 🙂

    Milo 5 mesiacov ago

    prvý krát som skúšal spraviť vlastný vývar a musím povedať že polievočka bola výborná, recept super a ešte mi aj nachladnutie vyriešil, ďakujem za zrozumitelný postup 🙂

  • Karol 2 roky ago Reply

    Lenka, Majka to napísala správne, bežný kurací vývar aj ja bežne varím 1,5hod-2hod, ale tri hod. a niekedy aj viac treba variť sliepku, ktorú tam aj spomenula.

  • nikik 2 roky ago Reply

    Ak ste poniektorí šokovaní nad 3hod varenia… čo by ste povedali na 6 🙂 najaromatickejší vývar. Super napísané, presne takto to robíme aj my, len zeleninku pridávame neskôr. 👌

    Majka 2 mesiace ago Reply

    Ahoj Nikik, ďakujem za spätnú väzbu! 🙂 Mňam, ten 6hodinový vývar musí byť naozaj skvelý! 🙂

  • Marek Slezák 2 roky ago Reply

    Pecka recept odporúčam na supu super vývar ako od babky 😁

    Majka 2 mesiace ago Reply

    Ďakujem Marek, teším sa, že chutil!:)

  • Mirs 1 rok ago Reply

    Vo varení som úplný začiatočník a polievku som robil prvýkrát. Išiel som presne podľa postupu a perfektné. Vyšlo to a polievka bola ako od maminy. Ďakujem aj za vysvetlenie postupu. Prajem všetko dobré 😉

    Majka 2 mesiace ago Reply

    Zdravím Miris, ďakujem za milú spätnú väzbu! Teším sa, že sa vývar podaril a chutil! 🙂 Prajem krásny deň 🙂

Napísať odpoveď pre Majka Cancel Reply