Kurací vývar

kuraci vyvar

Navariť poriadny domáci slepačí/kurací vývar som vždy považovala za strop kuchárskeho umenia. V mojej mysli toho boli schopné len babičky a maminky s dlhoročnými kulinárskymi skúsenosťami. Keď som varila môj prvý vývar ja, mala som celý čas maminku na telefóne a konzultovala som s ňou každý krok. Musím sa priznať, že môj prvý vývar nebol úplne stopercentý, čo je však úplne v poriadku. Navariť dobrý, číry a chutný vývar chce trochu praxe. Ja som si ňou prešla a dnes je už pre mňa navariť vývar úplna pohodička a robím ho skoro každý víkend.

Veľmi dôležitým krokom pri varení kuracej/ slepačej polievky je vhodný výber mäsa. Vývar zo sliepky je väčšinou silnejší, ale zohnať kvalitnú sliepku nie je jednoduché. Ja preto pripravujem vývar z kuraťa, prípadne pridám aj hovädzie mäso. Úprime, kuraťom zo supermarketov úplne nedôverujem, preto keď sa dá, snažím sa kupovať kura z iných zdrojov. Najmä teraz, keď aj náš najmladší člen začína s príkrmami, je pre mňa kvalita mäsa o to dôležitejšia.

Keď idem robiť vývar, kúpime celé kura a Luki mi ho naporcuje. Oddelí chrbát, prsia, krídla a stehná. Vývar vždy varím z chrbta a krídel a niekedy, keď chcem aby bol naozaj silný, pridám aj stehná. Prsia si nechám na inokedy a väčšinou z nich urobím soté. Kúpiť celé kura a naporcovať si ho veľmi odporúčam, lebo z jedného kuraťa vieme pripraviť až 4 druhy jedál. Okrem polievky z chrbta a krídel aj soté z pŕs, pečené stehná zo stehien a nakoniec rizoto z vareného mäsa.

Ak chcete (čo určite chcete) mať vývar číry, je potrebné odoberať penu, ktorá sa pri varení na polievke vytvára. Táto časť je pre mňa osobne jedna z tých “nepríjemnejších”, ale inak to nejde. Občas, keď sa mi zdá, že je peny až príliš veľa, tak celú vodu vymením a dám to variť odznova.

Čo sa týka zeleniny, ja si to uľahčujem a kupujem predpripravenú zeleninovú zmes do polievky. Je v nej všetka potrebná zelenina a ušetrí vám dosť peňazí. Kebyže mám kupovať každý druh zeliny zvlášť, tak je to jednak drahšie, ale hlavne by som ju všetku nespotrebovala. Jediná nevýhoda zmesi je, že v nej väčšinou nie je dosť petržlenu, preto ho radšej dokúpim. Ale samozrejme, je to už na vás či kúpite zmes alebo si nakúpite jednotlivé zeleniny zvlášť. Najidelánejší scenár je samozrejme mať domácu zeleninu! 🙂

kuraci vyvar
kuraci vyvar

Ingrediencie

  • 1 kura/sliepka (chrbát, krídla, stehná)
  • zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať, v lete paprika)
  • voda
  • soľ
  • mleté aj celé čierne korenie
  • slížiky

Postup

  1. Kura rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla
  2. Prsia odložíme bokom a zvyšné časti PORIADNE vyumývame
  3. Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia
  4. Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme dohrievať
  5. Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme
  6. Pozor, polievka nesmie vrieť!
  7. Popri odoberaní peny prichystáme zelennu, ktorú umyjeme a ošúpeme
  8. Keď máme pocit, že pena sa už viac netvorí (po 1/2-1hod) do polievky pridáme soľ, korenie a zeleninu
  9. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2-3 hodinky. Pozor, polievka stále nemôže vrieť, lebo by sa zakalila!
  10. Hotový vývar dochutíme soľou či vegetou a podávame so slížikami

Poznámka:

  • Keď vývar vychladne, povyberám z neho všetku zeleninu aj mäso a taký samotný skladujem v chladničke. Vydrží dlhšie
  • Varené mäso oberiem a na ďalší deň z neho robím rizoto

kuraci vyvar

Pena na polievke, ktorú treba odoberať

kuraci vyvar

Hotová číra polievka

kuraci vyvar

Dobrú chuť!

You might also like

No Comments

Leave a Reply