Najlepší cheesecake aký som kedy jedla bol karamelový cheesecake v cheesecake factory v San Franciscu. Bol extrémne krémový, nadýchaný a až neuveriteľne lahodný. S Lukim sme si ho dopriali na záver nášho pracovného pobytu v San Francisku a často sme naň zvykli spomínať. No po vyskúšaní tohto receptu a ochutnaní cheesecaku sme sa zhodli, že už na žiadny iný karamelový cheesecake spomínať nemusíme, ale môžeme ho kedykoľvek mať! Tajnou ingredienciou, vďaka ktorej je cheesecake taký krémový je sabinovská nátierka biela. Pre mňa a moje cheesecaky úplný gamechanger. Sabinovskú nátierku nájdete v sieťach potravín MilkAgro po celom slovensku. (Ak však nemáte predajňu Milkagro vo svojom okolí, môžete Sabi smotanovú nátierku nahradiť aj cream cheesom alebo inou smotanovou nátierkou)
Pre odľahčenie receptu som korpus pripravila zmiešaním orechov, ovsených vločiek a maslových keksov. Ak však nemáte po ruke orechy či ovseé vločky, jednoducho použite 250g maslových keksov. Krém taktiež netreba príliš sladiť, pretože na vrchu cheesecaku je bohatá vrstva karamelu, ktorý celý zákusok dosladí. Pre dekoráciu môžete použiť akékoľvek ovocie, alebo len jemne posypať nasekanými orechami.
Karamelový cheesecake: Ingrediencie
- 150g maslových keksov
- 50g ovsených vločiek
- 50g vlašských orechov
- 100g masla
- 300g sabinovskej nátierky bielej (alebo cream cheesu)
- 250g mascarpone
- 1 dcl smotany na šľahanie
- 1 dcl kyslej smotany
- 1 ks vanilkový cukor
- 4 PL hnedého cukru
- 2 PL vanilkového pudingu
- 2 vajíčka
- karamel (1/2 hrnčeka cukru, 20g masla, 0,75 dcl smotany na šľahanie)
Karamelový cheesecake: Postup
- Rúru predhrejeme na 175 stupňov
- V mixéry rozmixujeme orechy s vločkami, maslovými keksíkmi a zmiešame ich s roztopeným maslom.
- Zmes nasypeme do tortovej formy (veľkosť 23cm), poriadne popritláčame ku okrajom formy a dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút
- V miske zmiešame sabinovskú nátierku s mascarpone, smotanami a s cukrom.
- Pridáme 2 PL vanilkového pudingu (prášku!) a poriadne premiešame, aby nevznikli hrudky
- Vajíčka pridávame po jednom, ale pozor! Krém s vajíčkami už dlho nemixujeme, len toľko, aby sa vajíčka spojili s krémom.
- Krém vlejeme na vychladnutý krust a pečieme pri 170 stupňoch 50 minút
Upečený cheesecake necháme vychladnúť v pootvorenej rúre, aby nesplasol a medzitým si pripravíme karamel.
Recept karamel
Ingrediencie: 1/2 hrnčeka cukru, 20g masla, 0,75 dcl smotany na šľahanie. Postup: V hrnci rozpustíme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Premiešame a necháme prejsť varom. Následne karamel odstavíme z ohňa a prelejeme do menšej nádobky. Vlažným karamelom polejeme vychladnutý cheesecake
Dobrú chuť!
čízkejk vyzera vyborne! Z fotky vidieť, že sa vydaril z estetickej aj chuťovej stranky 🙂
Najviac ma zaujala na Sabi natierka, lebo na ich produktoch fičime a podporujeme ich kúpou. Chcem sa ale spytať, do akej velkej formy si ho robila, dakujem! 🙂
Ahoj Veronika, ďakujem veľmi pekne!
Cheesecake som piekla vo forme veľkosti 23cm. (Ďakujem za upozornenie, doplním do receptu)
Dúfam, že bude chutiť!:)
Ahoj Majka, chcem sa spytat ci pri priprave karamelu zmiesame maslo aj smotanu naraz? Lebo nedari sa mi najst recept na spravnu karamelovu polevu, bud je prilis tvrda alebo prilis lepiva (tazko sa kraja a karamel sa ťaha)…skusala som uz niekolko receptov 😏
Ahoj Natálka! Pri príprave karamelu pridám ku skaramelizovanému cukru najprv maslo, to nechám aby sa spojilo a potom zalejem smotanou. Tak sa mi to najviac osvedčilo, tak držím palce nech ti to dobre výjde! 🙂
Pekný deň 🙂
Ahoj Majka, vyskusala som postup podla tvojich rad a karamel sa vydaril uzasne! 🥰 dakujem velmi pekne za pomoc😊
Ahoj Natália,
tak to sa veľmi teším!
Prajem krásny deň 🙂
Uplne uzasny cheesecake 😉
Tani, ďakujem za spätnú väzbu! Teším sa, že chutí!! :)))))