Jesenné tekvicové muffiny

recept na zdravé tekvicové muffiny

Tekvicové muffiny sú pre mňa ideálnou maškrtou do sychravého jesenného počasia. Sú šťavnaté no zároveň vláčne a škoricou vám prevoňajú celý byt. Tá vôňa rozplývajúca sa priestorom po príchode kuchyne je na nezaplatenie.

A ešte zopár užitočných rád k receptu

  • v recepte som použila tekvicu hokaido
  • pyré pripravíme tak, že tekvicu rozdelíme na polovice a dáme piecť na cca 45 minút, kým je tekvica mäkká. Vnútro vydlabeme a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme
  • určite vám vystane viac ako jeden hrnček pyré, zvyšné môžete zamraziť alebo z neho pripraviť hokkaido polievku
  • pre vylepšenie môžete do cesta pridať aj nasekané orechy alebo hrozienka
  • hotové muffiny môžete aj zamraziť, stačí keď ich pred mrazením necháte poriadne vychladnúť

Ingrediencie

  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček tekvicového pyré
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1/4 hrnčka hladkej pšeničnej múky 
  • 1/4 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1/2 ČL škorice
  • štipka soli

Krém

  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 200g cream cheesu alebo tvarohu
  • vanilkový cukor

Postup

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom
  2. Pridáme rozpučené olej, tekvicové pyré a premiešame (tekvicové pyré pripravíme tak, že hokiado tekvicu prerežeme na polovice, zo stredu vydlabeme semiačka a dáme piecť do rúry do mäkka. Upečenú tekvicu zbavíme šupy a ponorným mixérom na pyré)
  3. Múku zmiešame s ovsenými vločkami, práškom do pečiva, perníkovým korením, soľou a škoricou a pridáme do cesta
  4. Košíky naplníme cestom, ale nie úplne povrch, pretože ešte narastú
  5. Pečieme na 175 stupňoch približne 30 minút
  6. Šlahačku vymixujeme s vanilkovým cukrom a cream cheesom/tvarohom do tuha
  7. Vychladnuté muffiny ozdobíme krémom a posypeme škoricou
recept na zdravé tekvicové muffiny
recept na zdravé tekvicové muffiny

No Comments

Leave a Reply