Cheesecaky patria medzi moje obľúbené zákusky. Sú jednoduché no zároveň pôsobia veľmi slávnostne. Na cheesecaku sa mi páči, že sa s ním dá do nekonečna experimentovať a vymýšlať nové príchute. Taká klasika je u nás karamelový cheesecake, no keďže ja mám veľmi rada kokos, dlho ma lákolo vyskúšať práve kokosový cheesecake. Tak som sa do toho pustila a vznikol z toho tento recept na jednoduchý a pomerne zdravý kokosový cheesecake. Dúfa že saV cPo pár pokusoch som prišla na som sa vyskúšať kokosový cheesecake. Je výborný, taký svieži, pripomínajúci leto Vyšiel parádnePodarilo sa a som rada, že vám sa s vami môže podeliť aj o recept.
Ingrediencie korpus
- 80g ďatlí
- 3/4 hrnčeka (90g) orechov
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 3 PL strúhaného kokosu
- 50g masla
- štipka soli
Ingrediencie krém
- 350g cream cheese
- 1dcl šľahačková smotana
- 1dcl kyslá smotana
- 250g tvaroh
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL medu
- 2 PL hnedého cukru
- 2 PL kokosového pudingu
- 2 vajcia
Čokoládová ganache
- 100g čokolády na varenie
- 30ml smotany na šľahanie
Smotanu necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a prisypeme do nej nasekanú čokoládu. Počkáme, kým sa čokoláda takmer roztopí a polevu poriadne premiešame (ak je poleva prílič hustá, zriedime ju smotanou)
Postup
- Ďatle zalejeme horúcou vodou a necháme aspoň 15 minút odstáť, aby zmäkli. Ak máte viac času, môžete ďatle nechať mäknúť v studenej vode aj cez noc
- Zmäknuté ďatle rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme orechy a vločky a opäť mixujeme
- Pridáme kokos, štipku soli, roztopené maslo a spolu zmiešame. Zmes nasypeme do tortovej formy, poriadne popritláčame ku okrajom formy a vložíme do chladničky kým si pripravíme krém
- V miske vymiešame cream cheese s tvarohom, medom a cukrom
- Primiešame kyslú aj šlahačkovú smotanu a dve lyžičky kokosového pudingu
- Po jednom pridáme vajíčka. Krém s vajíčkami už ale dlho nemixujeme, len toľko, aby sa vajíčka spojili s krémom.
- Krém vylejeme na vychladnutý krust a pečieme pri 170 stupňoch približne 45-50 minút
- Cheesecake necháme vychladnúť (najlepšie v otvorenej rúre, aby nesplasol)
- Vrch cheesecaku polejeme čokoládovou ganache a dozdobíme originál alebo domácimi rafaello guličkami


No Comments