Máme tu jeseň a s ňou aj moju mini sériu jesenných receptov. Odštatrovala som ju receptom na slivkový tart a pokračujem týmto hokaido tekvicovým rizotom. Milujem rizotá na rôzne spôsoby, no musím sa priznať, že práve hokaido tekvicové je moje najobľúbenejšie. Je veľmi jednoduché, chutné a krásne farebné. V tomto čarovnom jesennom oddobí sú tekvíc plné obchody (a väčšinou aj vo veľmi dobrých cenách), takže je to ideálny čas rizoto vyskúšať. Tak čo, idete somnou na to?:)
Ingrediencie
- 1 menšia cibuľka
- 2 kusy stopkového zeleru
- olivový olej
- 1 hrnček guľatozrnnej ryže
- 1 dcl bieleho vína
- vývar alebo voda na podlievanie
- 1 stredná hokaido tekvica
- 50g masla
- 100g parmezánu alebo cheddaru
Postup
- Cibuľku aj stopkový zeler nakrájame na malé kúsky a orestujeme na olivovom oleji do sklovita
- Kým sa cibuľka a zeler restujú, hokaido tekvicu zbavíme šupy, vydlabeme z nej semiačka a rozdelíme na polovice. Jednu polovicu tekvice nakrájame na kocky a druhú polovicu na maličké kúsky (malé kúsky sa rozvaria a zafarbia rizoto, väčšie ostanú v celku)
- K opraženej cibuľke pridáme premytú ryžu a zľahka opražíme
- V druhom hrnci si zatiaľ necháme zohriať vývar (ak nemáte vývar, môžete použiť bio bujón alebo len vodu)
- Ryžu podlejeme bielym vínom a za častého premiešania počkáme, kým sa víno odparí (keď varím aj pre deti, krok s vínom vynechávam)
- Ryžu podlejeme žufanou vývaru a počkáme kým sa odparí.
- Pridáme vštku nakrájanú hokaido tekvicu a zalejeme horúcim vývarom/vodou
- Priebežne rizoto miešame a podľa potreby podlievame vývarom/vodou
- Keď sú ryža aj väčšie kocky tekvice uvarené, pridáme k rizotu maslo a polovicu syru
- Poriadne premiešame, počkáme 2 minúty aby všetko došlo k sebe a odstavíme zo sporáka. V prípade, že ste namiesto vývaru použili vodu, rizoto dochuťte soľou a korením
- Hotové rizoto podávame posypané syrom
Dobrú chuť



No Comments