Koláč môjho detsva! Síce moja mamina piekla len sporadicky, almaš pité patrilo medzi tých pár vyvolených koláčov, ktoré občas zvrtla a ja som ho milovala! Jemné maslové cesto zo špaldovej múky, plnené štedrou vrstvou jabĺk so škoricou. Dokonalé!
A ešte musím spomenút aj skvelý tip, ktorý mi poradila moja milá svokra. A to pridať do cesta kyslú smotanu. Vďaka nej sa vám cesto pri vaľkaní a prenose na plech vôbec nepotrhá a naozaj to funguje!

Ingrediencie
Jablková plnka
- 1300 g jabĺk
- 1 polievková lyžica škorice
- 2-3 polievkové lyžice hnedého cukru
Cesto
- 2 hrnčekay hladkej špaldovej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- štipka soli
- 200g sabi masla
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice sabi kyslej smotany
Postup
- Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle
- Pridáme k nim cukor a škoricu a vytlačíme z nich šťavu
- Vo väčšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, kyslú smotanu a vajcia a poriadne premiešame, aby sa nám ingrediencie spojili
- Ak je cesto príliš mäkké, necháme ho pár minút schladiť v chladničke
- Cesto rozdelíme na dve časti
- Prvú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkost plechu a pomocou valčeka premiestnime na vymastený a múkou vysypaný plech
- Na cesto poukaldáme postrúhané jablká a zakryjeme ich druhou časťou rozvaľkaného cesta
- Vrchné cesto popicháme vidličkou a koláč piečieme v rúre vyhriatej na 175C približne 35 minút
- Koláč po upečení necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom
- Dobrá chuť!



No Comments