Jablkové pité zo špaldovej múky

Koláč môjho detsva! Síce moja mamina piekla len sporadicky, almaš pité patrilo medzi tých pár vyvolených koláčov, ktoré občas zvrtla a ja som ho milovala! Jemné maslové cesto zo špaldovej múky, plnené štedrou vrstvou jabĺk so škoricou. Dokonalé! 

A ešte musím spomenút aj skvelý tip, ktorý mi poradila moja milá svokra. A to pridať do cesta kyslú smotanu. Vďaka nej sa vám cesto pri vaľkaní a prenose na plech vôbec nepotrhá a naozaj to funguje! 



Ingrediencie

Jablková plnka

  • 1300 g jabĺk
  • 1 polievková lyžica škorice
  • 2-3 polievkové lyžice hnedého cukru

Cesto

  • 2 hrnčekay hladkej špaldovej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • štipka soli
  • 200g sabi masla
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice sabi kyslej smotany

Postup

  1. Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle
  2. Pridáme k nim cukor a škoricu a vytlačíme z nich šťavu
  3. Vo väčšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, kyslú smotanu a vajcia a poriadne premiešame, aby sa nám ingrediencie spojili
  4. Ak je cesto príliš mäkké, necháme ho pár minút schladiť v chladničke
  5. Cesto rozdelíme na dve časti
  6. Prvú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkost plechu a pomocou valčeka premiestnime na vymastený a múkou vysypaný plech
  7. Na cesto poukaldáme postrúhané jablká a zakryjeme ich druhou časťou rozvaľkaného cesta
  8. Vrchné cesto popicháme vidličkou a koláč piečieme v rúre vyhriatej na 175C približne 35 minút
  9. Koláč po upečení necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom
  10. Dobrá chuť!

No Comments

Leave a Reply