Dnešná hrášková polievka patrí medzi moje najobľúbenejšie polievky. Moja mamina je zástancom teórie, že “polievka je základ” v duchu ktorej ma vychovala. Preto keď je polievka chutná a výživná, druhý chod ani nepotrebujem. Táto krásne zelená hrášková spĺňa obe kategórie, keďže jednak výborne chutí a tiež obsahuje vitamíny K, E, A, skupiny B či kyselinu listovú. Okrem iného je naozaj veľmi jednoduchá a nenáročná na suroviny, čiže ju zvládne aj začiatočník v kuchyni. A ak už patríte medzi skúsenejších kulinárov, verím že vás jej nenáročnosť len poteší. Tak poďme spoločne na to!
Ingrediencie
- 1 balíčk mrazeného hrášku
- 4 dcl zeleninového vývaru alebo vody
- 1 menšia cibuľa
- kokosový alebo olivový olej
- korenie
- soľ



Postup prípravy
- Na kokosovom alebo olivovom oleji orestujeme cibuľku pokrájanú na malé kúsky do zlatista.
- K cibuľke pridáme mrazený hrášok, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom alebo vodou. (Ak nemáte vývar, môžete si to uľahčit bio zeleninovým bujónom. Ani voda však nie je problém)
- Hrášok povaríme približne 5 minút a polievku odstavíme z ohňa
- 1/3 hrášku odoberieme bokom a zvyšok spolu pomixujeme ponorným mixérom. Je dobré mixovať zmes po menších častiach, aby výsledná polievka nadobudla krémovú chuť.
- Keď sú 2/3 polievky rozmixované, pridáme k nej zvyšný hrášok a na minútu privedieme do varu. Podľa chuti dochutíme soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
- Hráškovú polievku môžeme podávať s bielym jogurtom a opraženým chlebíkom
Dobrú chuť!
