Vynikajúca hrášková polievka

Dnešná hrášková polievka patrí medzi moje najobľúbenejšie polievky. Moja mamina je zástancom teórie, že “polievka je základ” v duchu ktorej ma vychovala. Preto keď je polievka chutná a výživná, druhý chod ani nepotrebujem. Táto krásne zelená hrášková spĺňa obe kategórie, keďže jednak výborne chutí a tiež obsahuje vitamíny K, E, A, skupiny B či kyselinu listovú. Okrem iného je naozaj veľmi jednoduchá a nenáročná na suroviny, čiže ju zvládne aj začiatočník v kuchyni. A ak už patríte medzi skúsenejších kulinárov, verím že vás jej nenáročnosť len poteší. Tak poďme spoločne na to!

Ingrediencie

  • 1 balíčk mrazeného hrášku
  • 4 dc zeleninový vývar
  • 1 menšia cibuľa
  • kokosový olej
  • 1 zeleninový bujón
  • petržlenová vňať
  • biely jogurt jogurt
  • mäta
  • korenie
  • soľ

  

 

Postup prípravy

  1. Na kokosovom oleji opražíme cibuľku pokrájanú na malé kúsky. Ak nemáte kokosový olej, kľudne použite olivový
  2. Zatiaľ čo sa cibuľka praží, pripravíme si vývar.  Ja osobne len zalejeme bio zeleninový bujón vriacou vodou a nechám ho v nej rozpustiť. Keď je cibulka krásne sklovitá, prilejeme k nej vývar a necháme zovrieť
  3. Do vriacej vody pridáme mrazený hrášok ktorý sa veľlmi rýchlo varí. Preto stačí keď budeme hrášok variť 2-3 minúty, pokým nebude mäkký.
  4. Polievku odstavíme ho z ohňa a pridáme soľ, korenie, petržlenovú vňať a mätu
  5. 1/3 hrášku odoberieme bokom a zvyšok spolu pomixujeme ponorným mixérom. Je dobré mixovať zmes po menších častiach, aby výsledná polievka nadobudla krémovú chuť.
  6. Keď sú 2/3 polievky rozmixované, pridáme k nej zvyšný hrášok a na minútu privedieme do varu. Podľa chuti dochutíme soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
  7. Hráškovú polievku podávame ozdobenú bielym jogurtom a mätou

Dobrú chuť!