Hovädzie mäso bola pre mňa kedysi veľká neznáma. Jeho príprava mi prišla príliš zdĺhavá a komplikovaná, tak som ho radšej nerobievala. Až keď sme si s manželom kúpili tlakový hrniec, sa môj pohľad na prípravu hovädzieho mäsa úplne zmenil. Vďaka tlakovému hrncu hovädzie mäso ako hotové do pól hodinky a mäso je také mäkké, že sa až rozpadáva na jazyku. Dokonalé. V tlakovom hrnci pripravujem rôzne recepty z hovädzieho mäsa, ale najčastejšie práve hoväzdí stroganov. Doma sme si ho veľmi obľúbili a to najviac náš malý Filip, ktorý by ho jedel aj každý deň.
Ak nemáte tlakový hrniec, tak to nie je žiadny problém, akurát vám varenie stroganovu zaberie o trochu viac času. V tom prípade odporúčam, aby ste mäso dusili aspoň pól hodinku, do jeho úplného zmäknutia. Nižsie nájdete postup s použitím tlakového hrnca aj bez neho. Čo sa týka prílohy, storganov podávam s ryžou a kyslou uhorkou. Ak však máte naponáhlo, môžete namiesto ryže použiť cestovinu, napríklad kolienka.
Zopár tipov k receptu
- Na stroganov sa výborne hodí hovädzie pliecko, ale takisto môžete použiť aj stehno či sviečkovicu
- Mäso odporúčam nakrájať na tenšie a dlhšie pásiky
- Ževraj sa šampiňóny pred použitím nemusia šúpať, ale ja osobne ich vždy ošúpem (pre lepší pocit:) )
- ako prílohu môžete namiesto ryže môžete cestovinu alebo tarhoňu

Ingrediencie hovädzí stroganov
- 600g hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- olivový olej
- soľ, korenie, červená paprika
- 400g šampiňónov
- 2 polievkové lyžice kečupu
- 2 polievkové lyžice dijónskej horčice
- 2 čajové lyžičky hladkej múky
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany Sabi
- 200ml šľahačkovej smotany Sabi
Postup hovädzí stroganov
- Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie obdĺžniky
- V hrnci rozpálime olivový olej a mäso zprudka orestujeme (približne minútu z každej strany)
- Orestované mäso poriadne osolíme a odložíme bokom
- Cibuľu nakrájame na malé kúsky a spolu so šampiňónmi nakrájanými na pásiky opražíme na olivovom oleji v tom istom hrnci do zlata
- Pridáme soľ, korenie premiešame, pridáme späť orestované mäso a podlejeme vodou
- Pridáme horčicu, kečup, múku, premiešame a necháme dusiť do mäkka (aspoň 30 minút)
- Keď je mäso mäkké, pridáme šlahačkovú aj kyslú smotanu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme
- Podľa chute dosolíme a podávame s ryžou a kyslou uhorkou
Dobrú chuť
Postup pri použití tlakového hrnca
- Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie obdĺžniky/pásiky
- V tlakovom hrnci rozpálime olivový olej a mäso zprudka orestujeme (približne minútu z každej strany)
- Orestované mäso poriadne osolíme a odložíme bokom
- Cibuľu nakrájame na malé kúsky a spolu so šampiňónmi nakrájanými na pásiky opražíme na olivovom oleji v tom istom hrnci do zlata
- Pridáme soľ, korenie premiešame, pridáme späť orestované mäso a podlejeme vodou
- Pridáme horčicu, kečup, múku, premiešame a tlakový hrniec zatvoríme pokrievkou (mäso musí byť zaliate tekutinou)
- Varnú dosku nastavíme na maximum a počkáme, kým začne tlakový hrniec pískať a vypúšťať paru
- V tom momente teplotu stiahneme na minimum a mäso necháme dusiť 15 minút
- Po 15tich minútach vypustíme paru, odokryjeme pokrievku a mäso bude úplne mäkkučké
- Pridáme šlahačkovú aj kyslú smotanu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme
- Podľa chute dosolíme a podávame s ryžou a kyslou uhorkou


No Comments