Hovädzí stroganov

hovädzí stroganov

Hovädzie mäso bola pre mňa kedysi veľká neznáma. Jeho príprava mi prišla príliš zdĺhavá a komplikovaná, tak som ho radšej nerobievala. Až keď sme si s manželom kúpili tlakový hrniec, sa môj pohľad na prípravu hovädzieho mäsa úplne zmenil. Vďaka tlakovému hrncu hovädzie mäso ako hotové do pól hodinky a mäso je také mäkké, že sa až rozpadáva na jazyku. Dokonalé. V tlakovom hrnci pripravujem rôzne recepty z hovädzieho mäsa, ale najčastejšie práve hoväzdí stroganov. Doma sme si ho veľmi obľúbili a to najviac náš malý Filip, ktorý by ho jedel aj každý deň.

Ak nemáte tlakový hrniec, tak to nie je žiadny problém, akurát vám varenie stroganovu zaberie o trochu viac času. V tom prípade odporúčam, aby ste mäso dusili aspoň pól hodinku, do jeho úplného zmäknutia. Nižsie nájdete postup s použitím tlakového hrnca aj bez neho. Čo sa týka prílohy, storganov podávam s ryžou a kyslou uhorkou. Ak však máte naponáhlo, môžete namiesto ryže použiť cestovinu, napríklad kolienka.

Zopár tipov k receptu

  • Na stroganov sa výborne hodí hovädzie pliecko, ale takisto môžete použiť aj stehno či sviečkovicu
  • Mäso odporúčam nakrájať na tenšie a dlhšie pásiky
  • Ževraj sa šampiňóny pred použitím nemusia šúpať, ale ja osobne ich vždy ošúpem (pre lepší pocit:) )
  • ako prílohu môžete namiesto ryže môžete cestovinu alebo tarhoňu
hovädzí stroganov

Ingrediencie hovädzí stroganov

  • 600g hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • soľ, korenie, červená paprika
  • 400g šampiňónov
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • 2 polievkové lyžice dijónskej horčice
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany Sabi
  • 200ml šľahačkovej smotany Sabi

Postup hovädzí stroganov

  1. Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie obdĺžniky
  2. V hrnci rozpálime olivový olej a mäso zprudka orestujeme (približne minútu z každej strany)
  3. Orestované mäso poriadne osolíme a odložíme bokom
  4. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a spolu so šampiňónmi nakrájanými na pásiky opražíme na olivovom oleji v tom istom hrnci do zlata
  5. Pridáme soľ, korenie premiešame, pridáme späť orestované mäso a podlejeme vodou
  6. Pridáme horčicu, kečup, múku, premiešame a necháme dusiť do mäkka (aspoň 30 minút)
  7. Keď je mäso mäkké, pridáme šlahačkovú aj kyslú smotanu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme
  8. Podľa chute dosolíme a podávame s ryžou a kyslou uhorkou

Dobrú chuť

Postup pri použití tlakového hrnca

  1. Hovädzie mäso umyjeme a nakrájame na menšie obdĺžniky/pásiky
  2. V tlakovom hrnci rozpálime olivový olej a mäso zprudka orestujeme (približne minútu z každej strany)
  3. Orestované mäso poriadne osolíme a odložíme bokom
  4. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a spolu so šampiňónmi nakrájanými na pásiky opražíme na olivovom oleji v tom istom hrnci do zlata
  5. Pridáme soľ, korenie premiešame, pridáme späť orestované mäso a podlejeme vodou
  6. Pridáme horčicu, kečup, múku, premiešame a tlakový hrniec zatvoríme pokrievkou (mäso musí byť zaliate tekutinou)
  7. Varnú dosku nastavíme na maximum a počkáme, kým začne tlakový hrniec pískať a vypúšťať paru
  8. V tom momente teplotu stiahneme na minimum a mäso necháme dusiť 15 minút
  9. Po 15tich minútach vypustíme paru, odokryjeme pokrievku a mäso bude úplne mäkkučké
  10. Pridáme šlahačkovú aj kyslú smotanu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme
  11. Podľa chute dosolíme a podávame s ryžou a kyslou uhorkou
hovädzí stroganov
hovädzí stroganov

No Comments

Leave a Reply