Horúca čokoláda

horuca_cokolada_recept

Milovníci horúcej čokolády ruku hore! Ja sa hlásim hneď ako prvá. Milujem čokoládu v akejkoľvek podobe, či rozpustenú v horúcu, tuhú v tabličke alebo upečenú v koláči. Horúca čokoláda má však pre mňa svoje osobitné čaro. Nie len pre jej dokonalú chuť a vôňu, ale aj pre atmosféru, ktorú so sebou prináša. Myšlienka na horúcu čokoládu ma hneď prenesie do vianočnej nálady. Ako si sedím pri vianočnom stromčeku, hrajú koledy, vonku je poriadna chumelica a ja si zatiaľ v teplúčku za oknom odchlipkávam z horúcej čokolády. Realita pri dvoch malých deťoch je mierne odlišná, ale na chuti horúcej čokoláde neuberá 🙂

Tento recept je veľmi jednoduchý a vyjdú vám z neho dve porcie. Horúca čokoláda je pripravená z pravej čokolády (nie z kakaového prášku), takže je tak akurát hustá a vďaka smotane aj poriadne krémová. Ja som zvolila Sabi smotanu na varenie, ale ak chcete čokoládu ešte krémovejšiu, kľudne môžete použiť aj smotanu na šľahanie. Pre diétnejšiu verziu odporúčam zase smotanu úplne vynechať a na prípravu použiť len mlieko. V každom prípade je čokoláda úžasná a verím, že vám bude chutiť

Zopár tipov k receptu

  • horúcu čokoládu odporúčam podávať s vyšľahanou šlahačkou na vrchu
  • namiesto perníkového korenia môžete použiť škoricu
  • ak chcete čokoládu ešte sladšiu, odporúčam pridať cukor k mlieku spolu s čokoládou
  • čokoládu odporúčam prešľahať elektrickým mixérom, aby sme za zbavili hrudiek po korení a aby mala čokoláda správnu konzistenciu
  • ak vám predsa len ostanú nejaké hrudky, čokoládu prelejte cez sitko
  • po prevretí čokoládu ešte chvíľu zohrievajte, pomaly zhustne

Ingrediencie horúca čokoláda

  • 120g čokolády na varenie
  • 200ml mlieka
  • 200ml Sabi smotany na varenie
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 1/4 čajovej lyžičky perníkového korenia

Postup na horúcu čokoládu

  1. Čokoládu nakrájame na menšie kúsky
  2. Do hrnca nalejeme 150ml mlieka, pridáme nakrájanú čokoládu a zohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí
  3. Keď je čokoláda rozpustená, pridáme zvyšné mlieko, smotanu a privedieme k varu
  4. Keď čokoláda prejde varom, oheň stíšime, pridáme kakao, perníkové korenie a premiešame (čokoládu odporúčam prešľahať elektrickým mixérom, aby sme za zbavili hrudiek po korení a aby čokoláda krásne došla k sebe)
  5. Prešľahanú čokoládu vrátime na oheň a opäť zohrejeme, nech je pri podávaní čo najteplejšia
  6. Hotovú čokoládu naservírujeme do hrnčekov a podľa chute podávame so šľahačkou
recept horuca cokolada
recept horuca cokolada
recept horuca cokolada

No Comments

Leave a Reply