Najjednoduchší recept na fantastickú, na povrchu chrumkavá a vnútri jemnú, grilovanú morskú rybu pražmu. Na jej prípravu vám postačí zopár ingrediencií a výbornú a zdravú večeru máte za chvíľu hotovú.
Keď som bola malá, ryby sme doma mávali raz ročne, a to na Vianoce. Klasické vyprážané rybie filé, ktoré ma nikdy nechytilo za srdce. Až neskôr, keď som na výmennom pobyte v zahraničí ochutnala jemného lososa či chrumkavého heika, som rybám prišla na chuť. Odvtedy patria ryby medzi moje obľúbené jedlá a v mojej domácnosti ich pripravujem pravidelne.

Najčastejšie som ryby ako lososa zvykla len klasicky opiecť s maslom na panvici. Odkedy však máme rúru od Bosch, začala som kupovať aj ryby v celku a mojím novým obľúbeným spôsobom prípravy rýb je grilovanie v rúre. Je to extrémne jednoduché, rýchle a tiež zdravé. Nemusím stáť pri sporáku, stačí keď rybu vhodne ochutím, vložím do rúry na grilovaciu funkciu a za 25 minút máme hotovú fantastickú večeru takmer bez roboty. Aby som si to ešte viac uľahčila, k rybe na plech pridám aj zeleninu, ktorá sa ugriluje spolu s rybou. Grilovanie v rúre je naozaj skvelý spôsob ako si užiť chrumkavé grilované pokrmi aj bez toho, aby ste vlastnili vonkajší gril.
Pri príprave receptu som použila pražmu v celku. Pražma je morská ryba, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom proteínov, B- vitamínov a nízkym obsahom kalórií. Pražma je tiež štedrým zdrojom omega-3-mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo, a preto ich potrebujeme príjímať v potrave. Jej mäso je veľmi jemné, preto vám jej grilovanie nezaberie veľa času. Ďaľšou výhodou pražmy je to, že nemá veľa kostí. V strede je chrbtica, ktorá sa dá na jeden ťah ľahko vybrať, a preto sa ju nebojím podávať aj deťom (samozrejme pod mojím drobnohľadom 🙂 )

Ingrediencie grilovaná pražma
- 2 ks pražmy (alebo inej ryby v celku ako napr pstruh)
- soľ
- maslo
- 2 vetvičky rozmarínu (ak nemáte čerstvý, môžete nahradiť sušeným)
- 1 citrón
Pečená zelenina
- 200g zemiakov
- 3 ks mrkvy
- 1 ks cuketa
- olivový olej
- soľ a provensálske korenie
Postup grilovaná pražma
- Pražmu poriadne umyjeme a jemne vysušíme papierovou utierkou.
- Vysušenú pražmu z každej strany poriadne posolíme a takisto aj vnútro ryby.
- Ryby preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, na každú dáme hrubý plátok masla, dva krúžky citrónu a vetvičku rozmarínu.
- Zeleninu očistíme a nakrájame. Pridáme k nej olivový olej, soľ, provensálske korenie a poriadne premiešame.
- Zeleninu pridáme na plech k rybám a vložíme do rúry na druhý rošt od spodu. Zapneme funkciu grillu s cirkuláciou vzduchu a pečieme 20-25 minút.
Dobrú chuť!:)



Ďalšie rybacie recepty nájdete tu:
Páčil sa vám tento recept? Budem rada, ak mi o tom napíšete v komentári 🙂
No Comments