Grilovaná ryba PRAŽMA

prazma grilovana ryba

Najjednoduchší recept na fantastickú, na povrchu chrumkavá a vnútri jemnú, grilovanú morskú rybu pražmu. Na jej prípravu vám postačí zopár ingrediencií a výbornú a zdravú večeru máte za chvíľu hotovú.

Keď som bola malá, ryby sme doma mávali raz ročne, a to na Vianoce. Klasické vyprážané rybie filé, ktoré ma nikdy nechytilo za srdce. Až neskôr, keď som na výmennom pobyte v zahraničí ochutnala jemného lososa či chrumkavého heika, som rybám prišla na chuť. Odvtedy patria ryby medzi moje obľúbené jedlá a v mojej domácnosti ich pripravujem pravidelne.

prazma recept

Najčastejšie som ryby ako lososa zvykla len klasicky opiecť s maslom na panvici. Odkedy však máme rúru od Bosch, začala som kupovať aj ryby v celku a mojím novým obľúbeným spôsobom prípravy rýb je grilovanie v rúre. Je to extrémne jednoduché, rýchle a tiež zdravé. Nemusím stáť pri sporáku, stačí keď rybu vhodne ochutím, vložím do rúry na grilovaciu funkciu a za 25 minút máme hotovú fantastickú večeru takmer bez roboty. Aby som si to ešte viac uľahčila, k rybe na plech pridám aj zeleninu, ktorá sa ugriluje spolu s rybou. Grilovanie v rúre je naozaj skvelý spôsob ako si užiť chrumkavé grilované pokrmi aj bez toho, aby ste vlastnili vonkajší gril.

Pri príprave receptu som použila pražmu v celku. Pražma je morská ryba, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom proteínov, B- vitamínov a nízkym obsahom kalórií. Pražma je tiež štedrým zdrojom omega-3-mastných kyselín, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo, a preto ich potrebujeme príjímať v potrave. Jej mäso je veľmi jemné, preto vám jej grilovanie nezaberie veľa času. Ďaľšou výhodou pražmy je to, že nemá veľa kostí. V strede je chrbtica, ktorá sa dá na jeden ťah ľahko vybrať, a preto sa ju nebojím podávať aj deťom (samozrejme pod mojím drobnohľadom 🙂 )

prazma recept

Ingrediencie grilovaná pražma

  • 2 ks pražmy (alebo inej ryby v celku ako napr pstruh)
  • soľ
  • maslo
  • 2 vetvičky rozmarínu (ak nemáte čerstvý, môžete nahradiť sušeným)
  • 1 citrón

Pečená zelenina

  • 200g zemiakov
  • 3 ks mrkvy
  • 1 ks cuketa
  • olivový olej
  • soľ a provensálske korenie

Postup grilovaná pražma

  1. Pražmu poriadne umyjeme a jemne vysušíme papierovou utierkou.
  2. Vysušenú pražmu z každej strany poriadne posolíme a takisto aj vnútro ryby.
  3. Ryby preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, na každú dáme hrubý plátok masla, dva krúžky citrónu a vetvičku rozmarínu.
  4. Zeleninu očistíme a nakrájame. Pridáme k nej olivový olej, soľ, provensálske korenie a poriadne premiešame.
  5. Zeleninu pridáme na plech k rybám a vložíme do rúry na druhý rošt od spodu. Zapneme funkciu grillu s cirkuláciou vzduchu a pečieme 20-25 minút.

Dobrú chuť!:)

grilovana ryba prazma
grilovana ryba prazma
grilovana ryba prazma

Ďalšie rybacie recepty nájdete tu:

Páčil sa vám tento recept? Budem rada, ak mi o tom napíšete v komentári 🙂

No Comments

Leave a Reply