Francúzske zemiaky s kyslou smotanou

francuzske zemiaky so smotanou

Francúzske zemiaky- úplná klasika ešte z mojich detských čias. Najlepšie ich vždy pripravovala moja mamina, od ktorej som si tento recept vypýtala. Ona však všetko varí “od oka”, takže mi chvíľku trvalo, kým som prišla na tie správne pomery ingrediencií. Ale podarilo sa a teším sa, že sa s vami môžem o tento recept na francúzske zemiaky podeliť. Niekto pripravuje francúzske zemiaky so šľahačkovej smotany, no u nás vyhráva smotana kyslá. Čo sa týka samotných zemiakov, dopredu ich nevarím ale rovno zapakám. Pečenie síce trvá dlhšie ako keď máte zemiaky uvarené dopredu, ale keď si zrátate čas varenia a pečenia zemiakov, tak bez varenia to výjde rýchlejšie. Na tomto recepte mám tiež rada, že je nenáročný na prípravu. Nemusím stáť hodinu pri hrncoch, ale len všetko navrstvým do pekáča, dám do rúry a za hodinku je obed či večera hotová. Máte aj vy radi takéto jednoduché recepty?

Zopár tipov k receptu

  • okrem šunky a klobásky môžete použiť aj iné druhy mäsa, napríklad salámu
  • zemiaky netreba dopredu variť- ušetríte čas aj energiu
  • zemiaky môžete v polovici pečenia premiešať čím zaručíte, že sa vám chute ešte viac prepoja (avšak stratíte tým pekné vstvenie zemiakov po nakrájaní)
  • ak nemáte k zapekacej mise pokrievku, môžete použiť aj alobal
  • pred servírovaním odporúčam hotové francúzske zemiaky nechať trošku vychladnúť, aby “došli k sebe”
  • k zemiakov sa skvelo hodia kyslé uhorky alebo cvikla
francuzske zemiaky

Ingrediencie:

  • 400g zemiakov
  • 3 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 150g šunky
  • 50g klobásky
  • 250g kyslej smotany
  • 70ml smotany na šlahanie
  • štipka masla
  • soľ a korenie
  • 50g syru na posypanie

Postup

  1. Vajíčka uvaríme na tvrdo
  2. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké kolieska
  3. V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu, pridáme štipku soli a korenia a premiešame
  4. Menšiu zapekaciu misu v hrubej vrstve vymastíme maslom
  5. Na dno misy dáme zemiaky a na ne navrstvíme šunku, klobásku a na kolieska nakrájané vajíčka. Opäť dáme vrstvu zemiakov, šunky, klobásky a vajíčka a zalejeme časťou smotany. Pokračujeme vo vrstvení až kým sa nám neminú všetky ingrediencie (posledná vrstva sú zemiaky)
  6. Zemiaky zalejeme zvyšnou smotanu, pridáme zopár plátkov masla, zapenkaciu misu zakryjeme pokrievkou a zapekáme 50 minút (ak nemáte k zapekacej mise pokrievku, môžete ju zakryť alobalom)
  7. Po 50-tich minútach zemiaky vyberieme z rúry, posypeme nastrúhaným syrom a bez pokrievky vložíme späť do rúry na ďalších 10 minút
  8. Hotové zemiaky necháme mierne vychladnúť a podávame s kyslou uhorkou alebo cviklou
francuzske zemiaky smotanou
FRANCÚZSKE ZEMIAKY S KYSLOU SMOTANOU
FRANCÚZSKE ZEMIAKY S KYSLOU SMOTANOU

Vyskúšali ste tento recept na francúzske zemiaky? Budem rada, ak mi o tom napíšete do komentára 🙂

No Comments

Leave a Reply