Fantastické cviklové rizoto

jednoduché cviklové rizoto

Keď som bola malá, jediné rizoto, aké som poznala bolo to mäsové s mrkvou a hráškom zo školskej jedálne. A musím sa priznať, nikdy som nebola jeho fanúšikom. Až neskôr, keď som ochutnala tie ozajstné, krémové rizotá rôznych farieb a chutí som mu prišla na chuť. 

Odvtedy je u nás doma rizoto veľkou hitovicou a okrem toho, že vynikajúco chutí a krásne vyzerá, je ešte aj extrémne jednoduché a rýchle. Pre mňa úplný ideál rýchlej a chutnej večere. Príprava tohto cviklového rizota vám zaberie 20 minút aj so servírovaním, a to fakt nepreháňam. 

V recepte používam vákuovo balenú cviklu, ktorá vám ušetrí kopec času. Dostanete ju v Lidli a okrem rizota ju rada používam aj do šalátov či hummusu. Je to skvelý šetrič času, vrelo odporúčam!

Ingrediencie

  • 1 menšia cibuľka
  • olivový olej
  • 1 hrnček guľatozrnnej ryže
  • 1 dcl bieleho vína
  • 6 vývar alebo voda
  • 50g masla
  • 100g parmezánu alebo cheddaru
  • 400g vákuovo balenej cvikli

Postup

  1. Cibuľku nakrájame na malé kúsky a orestujeme ju na olivovom oleji do sklovita
  2. Pridáme premytú ryžu a zľahka opražíme
  3. V druhom hrnci si zatial necháme zohriať vývar (ak nemáte vývar, môžete použiť bio bujón alebo len vodu)
  4. Ryžu podlejeme bielym vínom a za častého premiešania počkáme, kým sa víno odparí (keď varím aj pre deti, krok s vínom vynechávam)
  5. Ryžu podlejeme žufanou vývaru a počkáme kým sa odparí. Takto ryžu podlievame kým nezmäkne
  6. K mäkkej ryži pridáme maslo, polovicu parmezánu a na jemno nastrúhanú cviklu
  7. Poriadne premiešame, počkáme 2 minúty aby všetko došlo k sebe a odstavíme zo sporáka. V prípade, že ste namiesto vývaru použili vodu, rizoto dochuťte soľou a korením
  8. Hotové rizoto podávame posypané parmezánom

Dobrú chuť!

jednoduché cviklové rizoto

No Comments

Leave a Reply