Domáce tekvicové ravioli s rozmarínovým maslom

domace-tekvicove-ravioli-recept

Taliansku kuchyňu milujem a už dlhšie som chcela pripraviť nejaký recept práve z nej. Možností je nespočetne veľa, ale dnes to vyhrali práve tekvicové ravioli s rozmarínovým maslom. Domáce cestoviny som predtým doma nerobievala, prišlo mi to príliš náročné. No minule som natrafila na videjko jednej talianskej babičky, ako pripravuje práve domáce ravioli a povedala som si, že to musím vyskúšať!

Cesto na ravioli je samo o sebe veľmi jednoduché, obsahuje len vajíčka, múku a soľ. S náplňou sa dá potom donekonečna experimentovať a obmieňať ju, čo sa mi na domácich raviolách veľmi páči. Ja som zvolila náplň z maslovej tekvice s mascarpone a v kombinácii s rozmarínovým maslom to bol úder do čierneho. Veľmi sa teším, ako ravioli vyšli chuťovo ale aj vizuálne.

Pre mňa osobne bola najťažšia časť na príprave domácich raviol vyvaľkanie cesta. Keďže nemám lis na cestoviny, robila som to ručne pomocou valčeka. Nie je to nič strašné, ale cesto je dosť husté, preto je potrebné na vaľkanie vynaložiť trošku viac úsilia. Ak máte doma nejakého chlapského pomocníka, neváhajte ho do vaľkania zapojiť 🙂 Cesto musí byť totižto vyvaľkané na tenko, aby náplň poriadne vynikla.

Veľmi dôležitou súčasťou tekvicových raviol je rozmarínové maslo. Bez neho by to jednoducho nebolo ono! Na jeho prípravu vám treba len soľ, rozmarín a prekvapivo- maslo 🙂 Mojim favoritom je slovenské Sabi maslo, ktoré nájdete v predajniach potravín MilkAgro. Pri príprave rozmarínového masla je dôležité maslo len spražiť, ale nie spáliť. Chceme aby bolo jemne hnedé, zhustnuté a krásne voňavé. Hneď ako začnete mať pocit, že sa začína pripaľovať, je potrebné ho odstaviť z ohňa. Rozmarín, ktorý sa v ňom upraží je tiež chuťovo fantastický a odporúčam ho podávať na vrch raviol.

domace-tekvicove-ravioli-recept

Ingrediencie

Ravioli

  • 300g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • soľ

Tekvicová plnka

  • 1/2 menšej maslovej tekvice
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 100g mascarpone
  • 50g tvrdého syra napr Sabi Volovec alebo parmezán (plus extra na posypanie raviol)
  • 1/4 vetvičky rozmarínu (len lístky)
  • soľ a korenie

Rozmarínové maslo

  • 125g Sabi masla
  • 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 1/4 lyžičky soli
  • čierne korenie (najlepšie čerstvo pomleté)
domace-tekvicove-ravioli-recept
domace-tekvicove-ravioli-recept

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180C. Maslovú tekvicu umyjeme, prekrojíme na polovice a vydlabeme z nej semiačka. Tekvicu zvnútornej strany jemne posolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 30 minút šupou smerom na hor na plechu vystlanom papierom na pečenie. Po 30-tich minútach pridáme na plech aj cesnaky v šupke a pečieme ďalších 10 minút (kým nie je tekvica mäkká) 
  2. Kým sa pečie tekvica, prichystáme si cesto na ravioli. Vajíčka spolu vymiešame vidličkou. Múku zmiešame so soľou, vysypeme na dosku a do stredu urobíme jamku. Vajíčka nalejeme do pripravenej jamky a postupne zmiešavame vajíčka s múkou. Cesto by malo byť hustejšie a je potrebné ho poriadne vymiesiť, ručne aspoň 10 minút. Na miesenie môžeme použiť aj robotický mixér, ktorý vám miesenie veľmi uľahčí. Ak máte pocit, že je cesto príliš sypké a nespája sa vám, pridajte do cesta trochu vody. Ak máte naopak pocit, že je príliš riadke, pridajte múky. Cesto by malo byť husté, ale nie sypké. 
  3. Cesto vložte do mikroténového sáčku a nechajte odležať aspň 30 minút
  4. Upečenú tekvicu a cesnak necháme mierne vychladnúť. Zbavíme ich šupy a rozmixujeme s mascarpone, rozmarínom, soľou a korením. Do vymixovanej zmesy prídáme na jemno nastrúhaný tvrdý syr a premiešame. 
  5. Odstáte cesto rozdeľlíme na dve časti. Prvú časť nechajte v sáčku a druhú začnite vaľkať. Cesto je potrebné vyvaľkať na hrúbku približne 2 cm, preložiť a opäť vyvaľkať. Takto cesto vyvaľkáme a preložíme aspoň 4 krát. Následne cesto vyvaľkáme na dlhý pás na čo najtenšie ako nám pôjte. Stroj na výrobu cestovín nie je nevyhnutný, ale ak ho máte, určite ho využite.
  6. Vyvaľkaný pás cesta prekrojíme po dĺžke na 2 alebo 4 časti (podľa toho na akú šírku ste pás vyvaľkali, viď foto) Na jeden pás cesta pomocou lyžičky porcujeme plnku vo vzdialenosťi cca 2 cm od seba. Prikryjeme druhým pásom cesta a nakrájame na kocky. Pomocou vidličky zatlačíme kraje každej ravioli, aby nám plnka pri varení nevytiekla. 
  7. Toto isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta. 
  8. Ravioli varíme 4 minúty v osolenej vriacej vode. Nie však všetky naraz, ale postupne po častiach, aby sa v hrnci nepozliepali 
  9. Kym sa ravioli varia, pripravíme si rozmarínové maslo. V menšom hrnci zpražíme maslo so soľou a vetvičkami rozmarínu. Pozor, maslo nepražíme dlho, aby nám neprihorelo. Keď je maslo krásne zlatohnedé, pridáme čerstvo namleté čierne korenie a rozmarínové maslo odtavíme z ohňa. 
  10. Uvarené tekvicové ravioli posypeme nastrúhaným tvrdým syrom, prelejeme rozmarínovým maslom a podávame

Dobrú chuť ? 

domace-tekvicove-ravioli-recept
domace-tekvicove-ravioli-recept
domace-tekvicove-ravioli-recept

Páči sa vám tento recept na domáce ravioli ? Budem veľmi rada, ak mi o tom napíšete v komentári  🙂

No Comments

Leave a Reply