Cuketové lasagne bez mäsa

cuketove_lasagne

Cuketa je moja najobľúbenejšia letná zelenina. Je veľmi zdravá a recepty z nej sú zväčša rýchle a jednoduché na prípravu. Ďalšou výhodou tejto super zeleniny je, že je snáď milión spôsobov, ako ju využiť. Do varenia, pečenia, na gril, alebo ju tiež možno jesť surovú (napríklad nakrájanú v letných šalátoch). Na blogu mám viacero cuketových receptov, ako napríklad cestoviny s cuketou, zapekaná cuketa s mäsom, mrkvová polievka s cuketou…Cuketové lasagne bez mäsa sú ďalším receptom do zbierky cuketových receptov a teším sa, že sa s vami oň môžem podeliť.

Pri tvorbe receptu som sa inšpirovala receptom, ktorý mi poslala moja sesternica Katka. Mierne som ho poupravovala a vznikli z toho tieto cuketové lasagne so špenátom. Pridať ich na blog mi trvalo vyše roka, lebo vždy keď som ich piekla sa zjedli skôr, ako som ich stihla nafotiť. Tento krát sa mi to však podarilo a recept na cuketové lasagne je konečne tu. Verím, že vám budú chutiť a budem rada za každú spätnú väzbu.

Zopár tipov k receptu

  • namiesto cream cheesu môžete použiť mascarpone
  • odporúčam použiť lasagňové pláty, ktoré netreba predvariť
  • špenát môžete použiť čertvý alebo mrazený (ak máte mrazený špenát, tak ten najprv rozmrazte- uvarte v hrnci )
  • na lasagne som použila zapekaciu misu s rozmermi 30×20 cm



Ingrediencie cuketové lasagne

  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1/8 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 200g cream cheesu
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 250g špenátu – čertvý baby špenát alebo mrazený
  • 100g tvrdý syr
  • cca 10 lasagňových plátov
  • 2-3 cukety (závisí podľa veľkosti)

Postup cuketové lasagne

  1. Najprv si pripravíme špenátovo- smotanovú zálievku a to nasledovne:
  2. Cesnak očistíme a pretlačíme
  3. Na panvici na sucho chvíľočku opražíme nastrúhaný muškátový oriešok (max minútu, aby nezhorel)
  4. Pridáme k nemu olivový olej, pretlačený cesnak a jemne opražíme
  5. Pridáme špenát a premiešame (ak máte mrazený špenát, tak ten najprv rozmrazte- uvarte v hrnci a následne pridajte na panvicu)
  6. Osolíme, okoreníme, pridáme cream cheese, smotanu na šľahanie, premiešame a necháme dusiť približne 3 minúty
  7. Cukety umyeje a nakrájame ich pozdĺž na tenké pásy hrubé približne 0,5 cm
  8. Na spodok zapekacej misy dáme trochu špenátovo- smotanovej zálievky na ktorú vrstvíme neuvarené lasagňové pláty, cuketové pláty a zalejeme zálievku. Vrstvenie zopakujeme ešte dva krát a poslednú vrstvu zasypeme nastrúhaným syrom
  9. Zapekaciu misy vložíme do trúby vyhriatej na 175C a pečieme 45 minút

Dobrú chuť!

No Comments

Leave a Reply