Cícerové kari

cicerove kari

Recept na cícerové kari je veľmi jednoduchý, no vopred musím upozorniť, že cícer je pred varením potrebné nechať 8 hodín odmočiť vo vode. Na jednoduchosti receptu to neuberá, stačí keď ho večer namočíte a ráno môžete variť. Samotné cicerové kari je potom do hodinky hotové a možno aj zjedené.

Cícer je strukovina typická pre kuchyňu stredného východu a indie. Aj napriek tomu, že cícer spadá pod strukoviny, nespôsobuje nadúvanie a preto je vhodný aj pre dojčiace ženy a malé deti. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a práve vďaka tomu slúži ako jedna z náhrad mäsa u vegetariánov. Z môjho pohľadu je tiež ideálnym pokrmom pre tehotné ženy. Jednak je zdrojom železa, ktorého mávajú tehotné ženy málo ale tiež obsahuje kyselinu listovú. Tá je nevyhnutná pre správny rast a vývoj plodu a cícer je ňou priam nabitý. Možno som sa nechala s tými benefitmi cíceru trochu uniesť (a to som ich pomenula len zopár), no myslím si, že je dobré vedieť čo jeme a prečo. A keď skombinujeme cícer s kari, dostaneme zdravý a chuťou vynikajúci pokrm.

 

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 1 pohár cíceru (vopred namočeného 8hod vo vode)
  • 4 mrkvy
  • 2ČL kari korenie
  • soľ
  • korenie
  • 1/2 sladkej smotany
  • ryža ako príloha
  • čerstvý koriander (nemusí byť)

Postup

  1. Cícer vložíme na 8-12 hodín do misky s vodou aby poriadne napučal
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame a opražíme na olivovom oleji do zlatista
  3. Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kúsky, pridáme k cibuli a jemne orestujeme
  4. Pridáme napučaný cícer, kari korenie, soľ a čeirne korenie
  5. Premiešame, podlejeme vodou a necháme dusiť 45 minúť
  6. Keď je cícer mäkký pridáme smotanu, necháme prevrieť a odstavíme z ohňa
  7. Podávame s ryžou a čersvtým koriandrom

Dobrú chuť!

cicerove kari

Filipko si tiež pochutnal.. 🙂

No Comments

Leave a Reply