Cícerové kari

cicerove kari

Recept na cícerové kari je veľmi jednoduchý, chutný a zdravý. Ak použijete cícer z konzervy, je tento recept aj extrémne rýchly. Ak však máte len cícer balený,  musím vás upozorniť, že ten je pred varením potrebné nechať 8 hodín odmočiť vo vode. Na jednoduchosti receptu to neuberá, stačí keď ho večer namočíte a ráno môžete variť. Samotné cicerové kari je potom do hodinky hotové a možno aj zjedené.

Cícer je strukovina typická pre kuchyňu stredného východu a indie. Aj napriek tomu, že cícer spadá pod strukoviny, nespôsobuje nadúvanie a preto je vhodný aj pre dojčiace ženy a malé deti. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a práve vďaka tomu slúži ako jedna z náhrad mäsa u vegetariánov. Z môjho pohľadu je tiež ideálnym pokrmom pre tehotné ženy. Jednak je zdrojom železa, ktorého mávajú tehotné ženy málo, ale tiež obsahuje kyselinu listovú. Tá je nevyhnutná pre správny rast a vývoj plodu a cícer je ňou priam nabitý. Možno som sa nechala s tými benefitmi cíceru trochu uniesť (a to som ich pomenula len zopár), no myslím si, že je dobré vedieť čo jeme a prečo. A keď skombinujeme cícer s kari, dostaneme zdravý a chuťou vynikajúci pokrm.

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • konzerva cíceru alebo 1 pohár baleného cíceru (vopred namočeného 8hod vo vode)
  • 4 mrkvy alebo batáty
  • 2ČL kari korenie
  • soľ
  • korenie
  • 250ml smotany na varenie alebo kokosového mlieka
  • ryža ako príloha
  • čerstvý koriander (ak nemáte nevadi :))

Postup

  1. Ak pracujeme so surovým cícerom, tak ho vopred vložíme na 8-12 hodín do misky s vodou aby poriadne napučal. V prípade cíceru z konzervy tento krok vynecháme
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame a opražíme na olivovom oleji do zlatista
  3. Mrkvu očistíme, nakrájame na malé kúsky, pridáme k cibuli a jemne orestujeme
  4. Pridáme kari korenie, soľ , čierne korenie a cícer
  5. Premiešame, podlejeme vodou a necháme podusiť kým sa mrkva aj cícer uvaria
  6. K uvarenej zelenine pridáme smotanu (alebo kokosové mlieko) , necháme prevrieť a odstavíme z ohňa
  7. Podávame s ryžou a čerstvým koriandrom

Dobrú chuť!

cicerove kari

Filipko si tiež pochutnal.. 🙂

Comments (3)

  • Lenka Kovacova 4 roky ago Reply

    K cíceru som si dlho nevedela nájsť cestu, ale tento recept je lahodny. Dakujem!

    Majka 4 roky ago Reply

    Ďakujem za vyskúšanie, teším sa že chutil! 🙂

  • Michaela 2 mesiace ago Reply

    Majuš, toto je naša stálica, ďakujem! ❤️

Leave a Reply