Burger s kačacím mäsom karamelizovanou cibuľou

burger_s_kacacim_masom

Moje babičky sa spolu priatelili. Keď sa blížili hody, krstiny, svadby či svadba, ožili, podali jedna druhej zásteru a pustili sa do tímového varenia či pečenia. Byť v kuchyni s niekým je totiž výhodné. Kým jedna mieša, druhá môže rozbíjať orechy. Ale to nie je všetko. Keď niečo prihorí-vykypí-zrazí sa, vždy sa dá povedať: Vidíš, Marenka, to zato, že si ma zabávala. To je len zato, že ty furt volačo vypráváš. 

Z plnej kuchyne sa vždy ozývalo hašterenie, ale najmä smiech a o vôňach, o tých radšej pomlčím. Nedajú sa opísať. Mimochodom, to, čo sa jemne pripieklo, dostalo extra dávku práškového cukru a vyhlásilo sa to za kakavkové. A bolo.  

Ja som po babičkách zdedila dve veci. Ide mi to s varechou a niekedy… bývam roztržitá. 

Za to, že je moja kamarátka, parná rúra Bosch vyzbrojená funkciou assist, ktorá si podľa druhu jedla sama vyberie spôsob, akým ho pripraví, bývam často vďačná. Čo do nej vložím, to z nej po zapípaní vyberiem a vždy je to dokonalé. Nemeditujem čo a ako, nestrážim. 

Keď som nedávno uvedomila, že sezóna husaciny a kačaciny je takmer za nami, a u nás kde nič-tu nič, pripravila som burgre s kačacím mäskom a karamelizovanou cibuľkou. Aké boli? Chrumkavé a zároveň plné šťavy a chute. Skrátka úžasné, úplne iná liga ako klasické burgre.

Burger s kačacím mäsom
Burger s kačacím mäsom
Burger s kačacím mäsom

Ingrediencie na 4 porcie

  • 450g kačacích pŕs
  • 4 hamburgerové žemle
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 3 polievkové lyžice majonézy
  • 100g rukoly
  • 100g zaváranej cvikli krájanej na plátky (môže byť aj pečená)
  • 5 ks cibule
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • čevená paprika

Postup

Cibuľu očistíme, po dĺžke prekrojíme na polovice a po dĺžke nakrájame na pásiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a keď je horúci, pridáme cibuľu. Premiešame, pridáme polievkovú lyžičku soli, znížime plameň. Vďaka soli pustí cibuľka šťavu, zmäkne a začne karamelizovať. Cibuľu pravidelne premiešame a podľa potreby podlejeme vodou, aby neprihorela. 

Kačacie prsia umyjeme a z oboch strán osolíme, okoreníme a ochutíme červenou paprikou. Vložíme do pekáčika kožou hore.

V rúre Bosch nastavíme funkciu “kačacie prsia” ktorá prsia ugriluje s pridaním pary. Vďaka funkcii assist budú kačacie prsia chrumkavé na povrchu a zároveň šťavnaté vo vnútri. Ak túto možnosť nemáte, nič to, pečte kačacie prsia v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C aspoň 25 minút.

Kým sa kačacina pečie a cibuľa karamelizuje, pripravíme si jednoduchý majonézový dresing. V miske zmiešame kyslú smotanu s majonézou a soľou. Premiešame a odložíme. 

Upečené kačacie prsia nakrájame na tenké plátky a začneme so skladaním hamburgerov. Žemle prekrojíme na polovice a každú z vnútornej strany opečieme na panvici. Na žemľu nanesieme dresing, položíme kačacie mäso, karamelizovanú cibuľku, rukolu, cviklu a na záver prikryjeme dresingom potretou žemľou. Podávame s hranolkami alebo aj bez nich. 

Dobrú chuť!

Burger s kačacím mäsom
Burger s kačacím mäsom

No Comments

Leave a Reply