Bratislavské rožky

bratislavske rozky

Recept na tieto bratsialvské rožky mám od pani Slávky a s jej povolením ho pridávam na blog. Sú to tie najlepšie kysnuté rožky na svete! I keď ich príprava je trochu pracná, výsledok určite stojí za to. Klasické bratislavské rožky sú väčšinou buď orechové alebo makové, no ja ich zvyknem plniť aj lekvárom ci tvarohom. Ale nebudeme si klamať, orechové a makové sú aj tak najlepšie 🙂

Na tomto recepte mám najradšej, že hotové bratislavské rožky nie len že výborne chutia, ale aj krásne vyzerajú (tak profesionálne, alebo ako by povedala moja mamina- “ako z obchodu”:) Za tie roky čo ich pripravujem sa mi ešte nestalo, že by sa mi nevydarili. Niekomu sa môže zdať príprava rožkov z kysnutého cesta zložitá, ale naozaj sa nie je čoho obávať. Recept je taký jednoduchý, že ho zvládne aj začiatočník v kuchyni!

Ingrediencie bratislavské rožky

  • 1 kg polohrubej múky
  • 6 dcl mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 2 KL soli
  • 8-10 KL kryštálového cukru
  • kocka droždia

Plnky

1. Maková/orechová plnka:

Mak/pomleté orechy+ cukor podľa chute. V hrnci alebo v mikrovlnke necháme zovrieť mlieko a zalejeme ním mak/orechy zmiešané s cukrom. Premiešame, necháme mierne vychladnúť a plnkou plníme rožteky

2. Tvarohová plnka

Tvaroh jemný+ cukor podľa chute+žĺtok. Tvaroh zmiešame s cukrom a žĺtkom a plníme rožteky

bratislavske rozky
bratislavske rozky
bratislavske rozky
bratislavske rozky

Postup bratislavské rožky

  1. Najprv si pripravíme kvások-rozmrvené droždie s lyžičkou cukru rozmiešame v 1 dcl vlažného mlieka a necháme napučať
  2. V miske zmiešame múku, cukor, soľ, pridáme mlieko, olej a nakoniec napučaný kvások
  3. Pomocou kuchynského robota alebo mixéra s hákovým nástavcom vymiesime cesto (treba ho veľmi kvalitne vymiesit, aby pri pečení nepraskalo.
  4. Ak nemáte robot, môžete miesiť aj rukou, ale naozaj kvalitne!:))
  5. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vykysnúť
  6. Po vykysnutí cesto preložíme na dosku a urobíme si z neho valec, ktorý rozdelíme na 5-6 častí. Z každej časti urobíme bochníček, ktorý rozvaľkáme na kruh. Každý kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov (ak chcete rožky mešie môžete aj na 12)
  7. Trojuholníky plníme plnkou podľa vašj voľby (mak, orechy, tvaroh, lekvár, nutella..) a od širšiho konca zrolujeme rožtek. Kraje treba pri rolovaní poriadne pozatláčať, aby nám pri pečení nevytiekla plnka von
  8. Rožteky premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre vyriatej na 190C do zlata
  9. Upečené bratislavské rožky necháme vychladnúť a podávame

Dobrú chuť!

bratislavske rozky
bratislavske rozky
bratislavske rozky
bratislavske rozky

Páči sa vám tento recept na bratislavské rožky? Budem rada ak mi o tom napíšte v komentári!:)

No Comments

Leave a Reply