Bezlepková bábovka

bezlepkova babovka

Minulý týždeň nás prišli navštíviť kamarátky z výšky, pričom jedna z nich je na bezlepkovej diéte. Vždy, keď má Veronika prísť vymýšlam, čo by som jej mohla ponúknuť, no väčšinou to končí pri humuse s mrkvou alebo obloženom ryžovom chlebíku. No zhodou náhod som práve v ten deň testovala recept na bezlepkovú bábovku. Piekla som ju na event HRaňajky, kde mali účastníkov s rôznymi intoleranciami, preto sme sa dohodli na bezlepkovej a bezlaktózovej variante bábovky. Keďže bábovku som piekla prvý krát, bolo ju treba otestovať. A kto je lepším ochutnávačom bezlepkovej bábovky ako človek, ktorý musí dodržiavať bezlepkovú diétu? Babám som bábovku hneď ako prišli nakrájala a čakala na spätnú väzbu. Chutila im a mňa veľmi potešilo, že som ich mohla pohostiť ako sa patrí.

Ak aj vy máte v rodine alebo medzi priateľmi niekoho, kto nemôže lepok či laktózu, určite tento recept vyskúšajte! Bábovka je veľmi jednoduchá a rýchla, čo ocení nejedna gazdinka. Cesto pripravíte do 10 minúť a bábovka sa ďalej pečie už len 30 minút. Prikladám aj link na skvelý bezlepkový banánový chlieb, ktorý stojí za vyskúšanie: www.karotka.sk/bezlepkovy-bananovy-chlieb/

V prípade že nemáte žiadne intolerancie, len hľadáte rýchly recept na super bábovku, neodchádzajte! Recept sa dá upraviť do lepkovej a laktózovej verzie. Bezlepkovú múku stačí nahradiť normálnou hladkou, olivový olej maslom a rastlinné mlieko obyčajným.

bezlepkova babovka

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 1 a 3/4 hrnčeka mletého maku
  • 1  hrnček bezlepkovej múky
  • 1/2 hrčeka trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 hrnčeka mandľového mlieka
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 2 ČL sódy bikarbóny

Poleva

  • šťava z polovice citróna
  • práškový cukor
  • mak na dekoráciu

Postup

  1. Trúbu predhrejeme na 175 stupňov
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh a dáme bokom
  3. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme mlieko, olej, mak a múku zmiešanú so sódou bikarbónou
  4. Nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov
  5. Pečieme vo vymastenej forme 30 minút

Šťavu z citróna zmiešame s preosiatym práškovým cukrom. Čím viac cukru pridáte, tým bude poleva hustejšia. Polevou polejeme bábovku a na dekoráciu posypeme makom.

bezlepkova babovka

bezlepkova babovka

bezlepkova babovka

bezlepkova babovka

Páči sa vám tento recept? Budem rada keď mi o tom napíšete dole v komentári.

Vaša karotka

You might also like

Comments (2)

  • Lenka 1 mesiac ago Reply

    Bábovka je vynikajúca, piekla som ju dnes a uz je z nej len torzo 🙂 chutila deťom ak manželovi, je perfektná, ani nie je cítiť ze by bola bezlepková. Som zástancom jednodruhovych múk pri bezlepkovom pečení ci varení, použila som 1:1kukuricnu s ryzovou a vyšla skvelo. Vďaka za recept už ho mám prepisany v mojom zošite. Inak som ešte pridala stavu z citróna priamo do cesta, mňam. Lahodná.

  • Mária 2 týždne ago Reply

    Majka tato babovka vyzera vynikajuco. Uz mam kupeny domaci mak…

Leave a Reply