Apple pie (Jablkový koláč 2.)

Ahojte, vítam vás pri ďalšom recepte! Dnes som si pre vás pripravila síce opäť jablkový, no trošku netradičný koláč. Na slovensku nemáme doslovný preklad pre tento druh koláčov, ktr. američania nazývajú pies. Robievajú ich hlavne v období sviatkov ako sú vďakyvzdanie či vianoce a plnia ich rôznymi plnkami, ako napríklad tekvicou, jablkami či čerešňami. Ja som sa tento krát rozhodla pre jablká, no určite môžete čakať aj recept na pumpkin pie, čiže takýto druh koláču plnený tekvicou!

Čo sa však týka tohto receptu, je na vás, aký druh jabĺk použijete, no ja by som odporúčala skôr šťavnatejšie druhy oproti sypkým. Jablká pustia viac šťavy a koláč je potom celkovo šťavnatejší.

Ingrediencie

Korpus

  • 125g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1/2 ČL soli
  • 6-7 PL ľadovej vody
  • 1 PL javorového syrupu

Plnka

  • 800g jabĺk
  • 2 lyžice medu/ trstinového cukru
  • 1 lyžica škorice
  • 1 vanilkový cukor

Postup

Crust

  1. V miske alebo robote zmiešame múku so soľou
  2. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a miesime rukami (robotom)
  3. Keď je maslo rozdrobené na menšie časti, po lyžičkách k cestu pridávame studenú vodu a ďalej miesime, kým sa všetky časti cesta úplne nespoja. Na koniec pridáme lyžičku javorového syrupu a znova premiešame
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odstáť pól hodinu

Koláč

  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky
  2. Nakrájané jablká vložíme do väčšej misi, posypeme cukrom a škoricou a necháme odpočívať približne 20 minút, kým jablká nepustia šťavu
  3. Cesto vytiahneme z chladničky a jednu tretinu oddelíme a odložíme bokom. Zvyšné 2/3 cesta rozvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy na koláč a pomocou valčeka prenesieme do formy
  4. Prečnievajúce kraje cesta odstihneme
  5. Na cesto poukladáme jablká, (najlepšie je ukladať jednotlivé kúsky jabĺk na seba a vytvoriť tým viac vrstiev jabĺk na sebe) a prelejeme šťavou, ktorú pustili.
  6. Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme a nakrájame na pásiky
  7. Pásiky ukladáme na vrch jabĺk jeden cez druhý a vytvoríme tým mrežovaný vzhľad
  8. Koláč pečieme na 180 C približne 40- 45 minút

c.

Dobrú chuť!

 

Ps. Budem veľmi rada ak mi do kemntáru či na instagram (karotka.sk) napíšete, či sa vám koláč vydaril a či chutil!

 

No Comments

Leave a Reply